Készült: 2020.08.05.01:34:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

85. ülésnap (1999.09.09.), 57. felszólalás
Felszólaló Bernáth Ildikó (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:56


Felszólalások:  Előző  57  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A most benyújtott törvényjavaslat, amelynek a vitája egész héten zajlik, egyik eleme annak a gazdaságpolitikának, amelyről már a tavaszi időszak során döntött az Országgyűlés, amikor a hároméves költségvetési irányelveket elfogadta.

Természetesen az adópolitika, a fiskális politika csak egy eleme lehet a kormány gazdaságpolitikájának. Az adópolitika nem lehet megoldás minden olyan, társadalomban meglévő feszültségre, amelyet természetesen más társadalmi-gazdaságpolitikai célkitűzésekkel és eszközökkel kíván a kormány megoldani.

A benyújtott változtatások a költségvetési irányelvekkel összhangban állnak, és természetesen a következő évi költségvetés bevételi oldalát kívánják megalapozni. A benyújtott javaslat célja az is, hogy megteremtse a különböző elemek összhangját, bár kétségtelen, az elhangzott eddigi viták is azt igazolják, hogy vannak olyan részei ennek a benyújtott törvényjavaslatnak, amelyek egymással látszólag és valóságosan is ellentétben állnak.

Mire gondolok? Ilyen például természetesen az adókijátszás nehezítése, az adózás rendjéről szóló törvény módosítása, ugyanakkor pedig a kisvállalkozások, a közepes méretű vállalkozások támogatása.

 

(11.30)

Az adózás rendjéről benyújtott törvény módosítását, a benyújtott javaslatokat a többi adótörvényhez hasonlóan, az adó- és járulékreform jövő évi elhalasztásának a következményeként a visszafogottság jellemzi. A változtatások döntően a már megkezdett járulékintegráció teljessé tételét szolgálják. Emellett természetesen megjelennek azok az elemek és azok az új szabályozások is, amelyek a kormány által meghirdetett adminisztráció csökkentését szolgálják, továbbá természetesen a bevételi oldal megalapozása céljából elősegítik az adóztatás eredményességének javítását, hiszen számunkra nem lehet közömbös, akár országgyűlési képviselők vagyunk, akár választópolgárok, hogy azok a célok, amelyeket a kormány kitűzött maga elé az elkövetkező 2002. évi választásokig, megvalósuljanak. Ezek a célok pedig csak akkor valósulhatnak meg, ha a költségvetés bevétele teljesül.

Köszönöm a figyelmüket. Délután folytatom. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  57  Következő    Ülésnap adatai