Készült: 2020.08.13.07:54:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

82. ülésnap (1999.09.06.), 69. felszólalás
Felszólaló Bernáth Ildikó (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Foglalkoztatatási bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:41


Felszólalások:  Előző  69  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BERNÁTH ILDIKÓ, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság alelnöke, a bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság 1999. augusztus 31-i ülésén tárgyalta meg a T/1501. szám alatt benyújtott törvényjavaslatot, mely az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosítását tartalmazza.

A bizottság többségének véleménye szerint a javaslat rendkívül fontos, hiszen a következő év vagy évek alapvető gazdasági mozgásait, a gazdaság és a magyar vállalkozói társadalom közérzetét meghatározó jogszabályokat tartalmaz ez a törvényjavaslat. A nemzetgazdaság egészére vonatkozó makroszintű számítások azt jelzik, hogy a kormány stratégiai célkitűzése változatlanul az, hogy 2002-re felkészítse az országot az Európai Unióhoz történő csatlakozásra. Ennek megfelelően egyértelműen megállapítható az, hogy az infláció tervezett csökkenése ennek megfelelően 6-7 százalékra tervezett, a folyó fizetési mérleg hiánya csökken, ugyanakkor ezzel egyidejűleg csökken az államháztartás jövedelemcentralizációja, valamint az újraelosztás mértéke. Az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított aránya 15 év óta először csökken az Európai Pénzügyi Unió által is elfogadhatónak tartott 60 százalék alá.

Ezek a mutatók megközelítik az Európai Unió tagországainak mutatóit, illetve azokat a feltételeket, amelyek Magyarországot a különböző szempontok szerinti elbírálásnál kedvezőbb helyzetbe hozhatják. Úgy gondolja a bizottság kormánypárti többsége, hogy ezek a makroszintű számítások, amelyeket a háttéranyagban valamennyi képviselőtársam megkapott, bemutatják azokat a lehetőségeket, amelyek a törvényjavaslat elfogadása esetén az állami költségvetésre kedvezően hathatnak.

A bemutatott fő prioritások véleményünk szerint összhangban állnak a kormányprogrammal, amelyek közül különösen fontosnak tartjuk a családi elemek erősítését. Így például a keresetarányos gyed bevezetését, a gyermekek után járó adókedvezmény 30 százalékkal történő emelését, valamint az otthonteremtés és lakásépítés kiemelt támogatását.

Természetesen a kormánypárti képviselők is sajnálják, hogy a tervezett adóreform jövőre történő bevezetése elhalasztódik, de ennek egyik feltétele lett volna a ma még 37 jogcímen meglévő adókedvezmények megszüntetése.

Tudomásul vesszük, hogy az elmúlt időszak természeti katasztrófái és a koszovói háború okozta problémák miatt az eredeti elképzelések jövőre nem valósulhatnak meg, csak kisebb kiigazítások, illetve korrekciók kerülnek bevezetésre a törvényjavaslat elfogadása esetén.

Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság a vita során azt a többségi álláspontot alakította ki az elhangzottak alapján, hogy a benyújtott törvényjavaslat alkalmas az általános vitára.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  69  Következő    Ülésnap adatai