Készült: 2020.09.25.03:27:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

186. ülésnap (2004.11.16.), 308. felszólalás
Felszólaló Dr. Simon Miklós (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:09


Felszólalások:  Előző  308  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Két olyan módosító javaslatról szeretnék szólni, amely azt célozza, hogy a polgári kormány környezetvédelmi programjának két elemét folytassuk. Olyan két elemről van szó, ami mindannyiunk közös érdeke kell legyen.

A 206. számú módosító indítvány javaslatot tesz a Szatmár-Bereg Tájvédelmi Körzetre és a bátorligeti természetvédelmi területre alapozott nemzeti park létrehozásához szükséges költségek biztosítására. Az új nemzeti park biztosíthatná az európai összehasonlításban is különlegesnek számító szatmár-beregi táj természeti értékeinek megóvását.

A másik javaslat ugyancsak természetvédelmi célzatú, az 561. számot viseli. Ez javaslatot tesz szerveshulladék-megsemmisítő üzemek építési költségeinek a támogatására. A szóban forgó úgynevezett biogázüzem, amellett, hogy veszélyes állati és növényi eredetű hulladékot semmisít meg, alternatív energiaforrásként is szolgál. Ilyen üzem épült az elmúlt időszakban Nyírbátorban, ami évente 100 ezer tonna hulladék ártalmatlanítására szolgál, és amellett, hogy ezt a tetemes mennyiségű veszélyes hulladékot ártalmatlanítja, 3 megawatt elektromos és ugyanennyi hőenergiát képes termelni. Ez az energia a 14 ezer fős város energiaszükségletének 60 százalékát fedezi, míg a hőenergiát egy mezőgazdasági feldolgozóüzem hasznosítja. Ezáltal ez az üzem több száz, a kapcsolódó létesítményekkel több mint ezer embernek, ezer családnak teremt megélhetési lehetőséget.

A módosító indítvány arra irányul, hogy ezen megkezdett program folytatásaként, tanulva annak hibáiból is, új biogázüzemek létesüljenek az országban, így az ország egyetlen és egyben Közép-Európa legnagyobb biogázüzemét újabbak kövessék Magyarországon. Ez nem öncélú kísérlet, hanem így az ország esetlegesen eleget tud tenni annak az uniós elvárásnak, miszerint 2010-ig az ország energiatermelésének 3,6 százalékát megújuló energiaforrásból kell biztosítani.

Másrészt szeretném aláhúzni, hogy ez első lépését jelenti annak a programnak, amit a polgári kormány indított a mezőgazdaság energiatermelő ágazattá való átalakítására. Akkor, amikor azt kell megélnünk, hogy nem kellenek a mezőgazdasági termékek, nem kell a magyar gabona, nem kell a magyar meggy, nem kell a szabolcsi alma, akkor valamiféle kitörési lehetőséget kell teremteni a mezőgazdaságból élőknek, nem dolgozhat mindenki elektronikai üzemben. Azoknak a területeknek is meg kell őrizni a megtartóképességét, amelyek mezőgazdaságból élnek. A magyar vidék jó része, különösen Kelet-Magyarországon ilyen. Ezért tartom fontos dolognak azt, hogy a kormány adja áldását erre a módosító indítványra, és kérem a támogatást a szocialista és szabad demokrata képviselőtársaimtól is, mert ez kitörési lehetőséget jelent az olyan településeknek, ahol nincs más lehetőség, mint a mezőgazdasági termelés.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  308  Következő    Ülésnap adatai