Készült: 2020.01.25.09:22:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap (2017.05.02.), 22. felszólalás
Felszólaló Dömötör Csaba
Beosztás Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:28


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Az események, amelyekre ön utalt, azt bizonyítják, hogy az elmúlt napokban korábban példátlan nyomás nehezedett Magyarországra, és ennek az oka az, hogy továbbra is arra akarják kényszeríteni a kormányt, hogy változtassa meg politikáját egyes kulcsfontosságú területeken. Ha jobban megnézzük, akkor azokban a kérdésekben a legnagyobb a nyomásgyakorlás, amelyek az ország függetlenségét érintik. Ezek közül a bevándorlás kérdésében valóban a legnagyobb a nézeteltérés. Mi továbbra is ragaszkodunk ahhoz, hogy megvédjük a határainkat, ragaszkodunk a határzárhoz, és minden eszközzel fel fogunk lépni a betelepítési programok ellen.

Mint ismert, tisztelt Ház, az Európai Bizottság kiadott egy írásos állásfoglalást, ami a legnagyobb jóindulattal is félrevezető, utal ugyanis 1300 bevándorló betelepítésére, amelyet egyébként Magyarország megtámadott a bíróságon, de nagyban hallgat arról a javaslatról, amely felső létszámküszöb nélküli betelepítésről szól. A hírek szerint még szankciókkal is sújtanák azokat az országokat, akik nem akarnak ebben részt venni. A Bizottság állásfoglalása nyug­tatólag azt is állítja, hogy gondosan szét lesznek választva azok, akik tényleg jogosultak a menekültstátuszra. Az a helyzet, hogy most ennek semmilyen garanciáit nem látjuk, a terrorcselekmények elkövetői ugyanis sokszor a menekültstátuszt kihasználva mozognak szabadon az EU területén. Az Európai Bizottság sem becsülheti alá ennek a biztonsági kockázatait.

Aztán vegyük például az energiaárakat! A Bizottság állásfoglalásából kiderül az, hogy Brüsszel továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy kivegye a tagországok kezéből az ármeghatározás jogát az árampiacon, ezzel gyakorlatilag eltörölné a rezsicsökkentést. Az Európai Bizottság azt mondja, hogy javaslata árcsökkenéshez vezetne, de nem szól arról, hogy Romániában éppen az ilyen liberalizációnak köszönhetően nőnek a gázárak.

A kormány ahhoz is ragaszkodik, hogy nagyobb legyen az átláthatóság a külföldről pénzelt aktivistacsoportok ügyében. Hiába állítja azt az Európai Bizottság, ez a vita nem az egyébként erős magyarországi civil szektorról szól, hanem a külföldi befolyásszerzési kísérletekről és arról, hogy külföldről pénzelt csoportok minden erejükkel próbálják gyengíteni Magyarország védelmi képességeit az illegális bevándorlás ellen. Ezek azok a szervezetek, amelyek a jogi határzár eltörlését követelik, és amelyek feljelentik Magyarországot a strasbourgi bíróságon, és ezzel még pénzt is keresnek. Ezek azok a szervezetek, amelyek olyan illegális bevándorló szabadon bocsátását követelik, aki korábban még kővel, kövekkel támadt a rendőrökre. Ezen szervezetek jelentős részét az a Soros György pénzeli, aki olyan fogadtatásban részesült Brüsszelben, amely még a miniszterelnökök esetében is nagyon ritka. Minden magyar ember joggal szeretné tudni, hogy miben is állapodtak meg zárt ajtók mögött.

A fentiek mellett egyébként a kormány még abban is eltökélt, hogy továbbra is saját kézben tartsuk a munkahelyteremtés kérdését és hazai kézben tartsuk az adók meghatározásának jogát. Mindezeket összefoglalva, ahhoz várjuk a magyarok támogatását, hogy fel tudjunk lépni a továbbiakban is az illegális bevándorlás ellen, saját kézben tudjuk tartani a rezsi és az adók meghatározását, és nagyobb átláthatóságot tudjunk biztosítani a külföldről pénzelt politikai aktivisták ügyében. Sajnáljuk, hogy a baloldal mellé most már a Jobbik is felsorakozott abban, hogy gáncsolja ezt a törekvést.

Az elmúlt napok brüsszeli vitái azt bizonyítják, hogy a konzultációban való részvétel aktuálisabb, mint valaha. Ezt minden bizonnyal érzik a magyar állampolgárok is, nem véletlen, hogy a mai nappal most már a 670 ezret is meghaladta a résztvevők száma, 670 ezer ember mondta el a véleményét és állt ki a magyar kormány mellett. A kormány nevében szeretnénk nekik ezért köszönetet mondani. Ez a magas részvételi hajlandóság azt jelenti, hogy a nemzeti konzultáció kiállja nemcsak az idő próbáját, hanem az ellenzéki pártok minden gáncsoskodását is. Hiába, a nemzeti függetlenség kérdése minden esetben felülírja a napi pártpolitikai csatározásokat, és ez jól van így.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai