Készült: 2020.10.02.00:24:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2006.02.06.), 122. felszólalás
Felszólaló Korózs Lajos (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KORÓZS LAJOS ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztériumi államtitkár: Az öregségi nyugdíjkorhatárt megelőzően számos lehetőség van nyugdíjba vonulni, ahogy a képviselő asszony is említette. A társadalombiztosítás rendszerében a hosszú szolgálati időhöz kapcsolódóan vagy éppen a nehéz fizikai munkát végzők részesülhetnek ebben a lehetőségben. A társadalombiztosítás rendszerén kívül munkáltatói finanszírozással öt évvel korábban lehet nyugdíjat igénybe venni, egyes foglalkozások esetében pedig 25 év szolgálati idő után - azt hiszem, hogy nagyon sokan tudunk ilyet: bányászok, a művészeti tevékenységet végzők, illetve akik a fegyveres szervezeteknél dolgoznak. Ezek a kedvezmények 40 és 62 éves kor közötti nyugdíjazási életkorokat jelentenek. Amennyiben ehhez a tényleges nyugdíjazási életkorhoz kapcsolódna az özvegyi jogosultság, az diszkriminatív lenne azokkal a biztosítottakkal szemben, akiknek ilyen kedvezmény igénybevételére nincs lehetősége.

Ezeknek a korhatár előtti nyugdíjazási lehetőségeknek az igénybevétele elsődlegesen az egyén döntése, még abban az esetben is, amikor a biztos nyugdíjjal egy bizonytalan munkaerő-piaci helyzetet kíván az egyén elkerülni. Ugyanakkor össztársadalmi érdek a nyugdíjrendszerek megfelelő színvonala és fenntarthatósága érdekében a minél későbbi időpontban történő nyugdíjazás ösztönzése.

Az Európai Unió tagországai nyugdíjrendszereinek összehasonlító elemzése most készül. Az előzetes adatok alapján a demográfiai idősödés szempontjából Magyar-ország helyzete átlagosnak mondható, ugyanakkor a korai nyugdíjazás elterjedtsége, az időskorúak foglalkoztatási helyzete, a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósága szempontjából az öt legkedvezőtlenebb ország közé sorolta Magyarországot ez a jelentés.

Tehát azt hiszem, hogy ezen szempontok mindegyikét mérlegelnünk kell a döntésünk meghozatalakor - és majd folytatom.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai