Készült: 2020.09.29.23:21:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

284. ülésnap (2006.01.31.), 4. felszólalás
Felszólaló Korózs Lajos (MSZP)
Beosztás ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:11


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KORÓZS LAJOS, ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Igen, ahogy Csákabonyi Balázs képviselőtársam mondta, elkezdődött a kampány, és természetesen azt a stabil és kiszámítható társadalmi csoportot, amelyet a 60 év fölöttiek társadalma tesz ki, minden politikai erő megcélozta. Nekünk nem volt erre szükségünk. Négy éven keresztül az időstársadalommal napi kapcsolatban voltunk; napi kapcsolatban voltunk, és minden egyes alkalommal meghallgatván véleményüket, mérlegeltünk. Egy felelős politikus előbb számol, azután számol, harmadszor is számol, és majd csak negyedszer mondja azt, hogy igen - vagy talán nem. Mert felelős politikusnak azt is tudni kell vállalni, hogyha valamit nem lehet megcsinálni.

Ilyen kérdés a Fidesz által hangoztatott járulékcsökkentési program, amely mintegy 10 százalékponttal kívánja a járulékalapokat, illetve a nyugdíj- és egészségügyi alapot csökkenteni. Ilyen mérvű felelőtlenséget ebben a Házban az elmúlt 16 évben politikus még ki nem mondott. 650 000 millió forint, ennyi az a mínusz, amely a társadalombiztosítási alapokat megnyirbálná ezzel a járulékcsökkentéssel. Nem értünk vele egyet, nem is fogjuk támogatni.

A másik dolog a 13. és most már a Fidesz szóhasználatában 14. havi nyugdíj. Lehet, hogy ha egy hónappal tovább tartana ez a kampány, akkor már 15. és 16. havi is lenne, ami számomra azért elfogadhatatlan, mert pontosan tudja az a 3,1 millió ember, a nyugdíjasok társadalma, hogy milyen erőfeszítések árán lehetett bevezetni a 13. havi nyugdíjat. Velük egyetértésben határoztuk azt meg, hogy évről évre egy héttel több juttatást kapjanak a nyugdíjasok, mert nem lehet egy varázsütésre bevezetni. Azt gondolom, hogy ez a javaslat veszélyezteti a szociális biztonságot. Nem erősíti, veszélyezteti a szociális biztonságot! Ez az orbáni javaslat veszélyezteti a 11. havi, de még a 10. havi nyugdíj kifizetését is. Ez 170 milliárdos mínuszt jelentene a nyugdíjaskasszának - 170 milliárdosat! (Dr. Kosztolányi Dénes: Ez nem igaz.)

Ahogy elmondta a képviselő úr, igen, össze lehet hasonlítani az orbáni négy évet, és össze lehet hasonlítani a szociálliberális kormány négy évét. Büszkék vagyunk. Büszkék vagyunk a méltányossági nyugdíj bevezetésére, mert több mint félmillió ember sorsán segített. Büszkék vagyunk, hogy azt a 19 ezer forintot pótolni tudtuk az időstársadalomnak, amelyet az Orbán-kormány elvett tőlük. Több mint 50 milliárd forinttal rövidítette meg a nyugdíjas-társadalmat az Orbán-kormány.

(9.10)

Igen, büszke vagyok arra is, hogy az Idősügyi Tanáccsal egyetértésben elfogadtuk azt a 8 lépésről szóló programot, amely választ ad a nyugdíjrendszeren belüli feszültségekre. Azokra a problémákra, amelyeket a nyugdíjas-társadalom megfogalmazott, nem válasz az, hogy mindenkinek egységesen adjunk még egy hónappal több nyugdíjat. Arra nem válasz, hogy a házastársa özvegyi nyugdíjából élő kapjon majd egy hónappal többet, mondjuk, januárban - és akkor mi lesz februárban, márciusban, áprilisban, májusban és még sorolhatnám? Nem válasz az értékvesztett nyugdíjak felzárkóztatására - 680 ezer embert érint az az intézkedés, amelyet megfogalmaztunk, egyetértésben az Idősügyi Tanácssal -; és nem válasz az úgynevezett rossz évben nyugdíjba menteknek, a nyugdíj-megállapítással rosszul járó nyugdíjasoknak az, hogy kapnak esetleg egy hónappal többet. Az a 760 ezer ember, aki pontosan tudja, hogy 1991. január 1-je és 1996. december 31-e között a jogszabályi változások miatt ő rosszul járt a nyugdíj kiszámításánál! És nem válasz a rokkantnyugdíjak kezelésére, ez 540 ezer embert érint.

Kedves Képviselőtársaim! Az Országos Idősügyi Tanács egy felelős testület. Bölcsebb emberek ülnek ott, mint sokan a parlamentben, de ez nem egy olyan nagy dolog persze. Ők azt mondták, hogy ők pontosan tudják, hogy nem lehet egy varázsütésre minden problémát megoldani, ezért menjünk lépésről lépésre. Így született meg az özvegyi nyugdíjak emelése, így született meg az értékvesztett nyugdíjak felzárkóztatásának programja, és így született meg a rossz (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) évben megállapított nyugdíjak korrekciója. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai