Készült: 2020.09.22.23:52:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

280. ülésnap (2005.12.13.), 93. felszólalás
Felszólaló Korózs Lajos (MSZP)
Beosztás ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  93  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KORÓZS LAJOS ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Az egyik legnagyobb erőfeszítést igénylő családi kötelezettség teljesítésének, a hozzátartozók ápolásának társadalmi elismertségét a kormány álláspontja szerint is indokolt lenne növelni. Ennek megvalósításához már ez évben hozzákezdtünk. A megtett intézkedés a legnehezebb helyzetben lévő súlyosan fogyatékos, fokozott ápolásra szoruló hozzátartozóit hozza az eddiginél kedvezőbb helyzetbe azzal, hogy esetükben az ápolási díj összege szeptembertől 30 százalékkal emelkedett, ahogy a képviselő asszony is említette.

Mi magunk is úgy gondoljuk azonban, hogy ezzel nem oldottuk meg az ápolási díjban részesülők helyzetének javítását. A kormány álláspontja egyezik az előterjesztők által megfogalmazott javaslattal. Megítélésünk szerint a hozzátartozójuk ápolását végzők, de különösen a fogyatékosok gondozását ellátók számára komplex támogatást kell nyújtani. Ez jelenti egyfelől az ápolási díj rendszerének differenciált továbbfejlesztését, másfelől pedig az ápolási díjat össze kell kapcsolni az intézményes szolgáltatásokkal. Az ápolási díjban részesülő személyeknek a nagyobb anyagi biztonság mellett feladataik ellátásához egyéb támogatásra is szükségük van.

Mindezek miatt az otthoni ápolást esetenként kiváltó, esetenként kiegészítő szerepet játszó szociális alapszolgáltatások további fejlesztésének szándékával is egyetértünk. Különösen fontos feladatot kaphatnak a házi segítségnyújtást végzők, hiszen nemcsak konkrét ápolási feladatok ellátásával, hanem tapasztalataikkal is segíthetik az ápolást végző személyeket, tehát a család nem maradna egyedül ebben a rendkívül nehéz élethelyzetben. Az ápolási díj rendszerének továbbfejlesztése során természetesen érdemes megvizsgálni a külföldi tapasztalatokat is, és ha vannak olyan megoldások, amelyek adaptálhatók a hazai viszonyokra, azokat át kell vennünk.

A kormány tehát az előterjesztő szociális és családügyi bizottsággal egyetértve támogatásra ajánlja az ápolási díj, valamint a hozzátartozóikat otthon ápoló személyeket segítő intézményrendszer továbbfejlesztéséről szóló H/18720. számú országgyűlési határozati javaslatot.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  93  Következő    Ülésnap adatai