Készült: 2020.03.29.21:20:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

333. ülésnap (2013.12.04.), 205. felszólalás
Felszólaló Dr. Staudt Gábor (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  205  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tényleg utoljára, mert nem szeretem a kétperces háborúkat, de most belesodródtam én is egy ilyen villámhadakozásba. Ezt újra megkérdezzük Nyikos képviselőtársunktól, de én még nem hallottam tőle és a frakció visszajelzése alapján ők sem, hogy a költségvetés túl részletességét vitatta volna, mint ahogy azt is vitatta, hogy korábban, békeidőben, a második világháború előtt, illetve az első világháború előtt a költségvetési bizottságnak sokkal nagyobb súlya volt, és hosszú időn keresztül, részletekre kiterjedően tárgyalták ezeket a javaslatokat, a helyén kezelték. Ez az egyik.

A másik az, hogy mi csak kétlábú módosítókat nyújtottunk be, ahol megjelöltük azt, hogy honnan vennénk el. Amikor mi ezeket benyújtottuk, ez az ellenzék részéről is egyfajta prioritásmegfogalmazás volt, amivel azt mondtuk, hogy az egyik helyről el kellene venni, és a másikra oda kellene adni.

A felsőoktatással kapcsolatosan, ami a PPP-t illeti, egyetértek. A probléma az, hogy a felelősöket azóta sem számoltatták el. Ez pont a szocialista kormányzatok idejére esett, amikor az állam belehajszolta ezekbe a konstrukciókba az egyetemeket, amelyeknek sokszor olyan vezetőik voltak, akik ezt vagy cinkosságból, vagy azért, mert más lehetőség nem volt, megtették. De ezt ki kellene vizsgálni, és a felelősöket meg kellene keresni. Ezt nagyon várjuk. Az elszámoltatást mindig is szorgalmaztuk.

Az ELTE-n én is posztgraduális képzésre járok. Összehasonlítva, hogy Nyugaton milyen összegért működnek az egyetemek, és itt mekkora az a tandíj, amit az első diploma után - vegyünk egy speciális helyzetet - fizetni kell, az töredéke annak, mint amennyit Nyugaton. Tehát nagyon kicsiből is ki tudják hozni. Minden tiszteletem egyébként az egyetemi vezetéseké, akik küzdenek és harcolnak.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  205  Következő    Ülésnap adatai