Készült: 2020.09.29.12:38:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

117. ülésnap, 159. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (MDF)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás igazságügy-miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:29

Felszólalások:  <<  159  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DÁVID IBOLYA igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdését, így a Magyar Országgyűlés színe előtt is elmondhatom az igazat. Teljesen tiszta lelkiismerettel állok önök előtt, és nagyon sajnálom, hogy arra az esetre sor került, amiről a képviselő úr is beszélt. Óriási tanulsága számomra az ügynek, hogy nincs az a jogos fellépés vagy intézkedés, amit a társadalom vagy polgáraink elfogadnának, ha ez a kék lámpa használatával párosul. Ennek súlyát láttam az elmúlt tíz évben is, hiszen kormánytól függetlenül sok-sok áldozata volt ennek, azonban magam most szembesültem először ezzel, ezért a kék lámpa használatáról egyszer s mindenkorra lemondtam.

Ezt meghaladóan az esetről, amire kérdései vonatkoznak, a következőket tudom elmondani. Tegnap éltem azzal a jogommal - mint minden állampolgár -, hogy elmentem tanúnak abban az ügyben, amiben S. Mária - az a gépkocsivezető, akivel szemben az intézkedést gépkocsivezetőm megtette - ellen indult eljárás. Eddig nem kívántam sem a sajtó útján, sem más módon a részletekről nyilatkozni, mert engem a hatóság tanúként meghallgatott. Addig sem kívántam az ügyről nyilatkozni, amíg a gépkocsivezetőm ellen be nem fejeződik az az eljárás, amely S. Mária panasza alapján indult és kifogásolta az ő intézkedésének a jogszerűségét. Befejeződött mind a kettő, tehát a tanúkénti meghallgatásom és az eljárás is.

Egy rövid idézetet szeretnék felolvasni az Országos Rendőrkapitányság Köztársasági Őrezred parancsnokának a határozatából. "A gépkocsivezető - mármint S. Mária - nagy valószínűséggel megsértette a KRESZ már idézett szakaszát. A miniszteri gépkocsit vezető rendőr főtörzsőrmester jogszerűen kezdeményezett intézkedést, mert kirívó szabálysértést észlelt. A hölgyről magatartása alapján is feltételezhető volt, hogy gépjárművezetésre nem jogosult, illetve nincs vezetésre alkalmas állapotban." (Erős felzúdulás a kormánypárti oldalon.) "A rendőr főtörzsőrmester mások életét, testi épségét" - nem csak az enyémet, kérem szépen, és nem csak S. Máriáét - "veszélyeztetve látta, ezért megállítása és igazoltatása jogszerű volt." (Mozgás és zaj.)

Tisztelt Képviselő Úr! Ezt követően olyan kérdésekre is szeretnék válaszolni, amelyek elől jogszabály alapján kitérhetnék, és az elmúlt tíz évben hasonló kérdések elől minden elődöm kitért, ugyanis hogy honnan hova mentem, milyen ügyben, erről rajtam kívül miniszter még nem nyilatkozott. Azonban úgy érzem, közéleti szerepem kötelez - de ha közben nem a volt belügyminiszter úrra figyelne, akkor a válaszomat is hallhatná, képviselő úr. (Taps a kormánypárti oldalon.) Tehát a közéleti szereplés kötelez, ezért elmondom önnek, hogy egy olyan jogszabály alapján használtam a kék lámpát, amely jogszabályt egyébként Honti Mária balesete után az ön képviselőtársa, a volt belügyminiszter úr szigorított meg és adta meg a minisztereknek ezt a lehetőséget. Ennek a jogszabálynak az alapján jártam el.

S hogy milyen ügyben siettem? Tisztelt Képviselő Úr! Valóban az Igazságügyi Minisztériumba siettem Tolna megyei utamról, ahol az Interpol által körözött Bikov ügyében nem várt és előre nem kiszámítható kérdésben kellett dönteni. Tisztelettel jelentem a képviselő úrnak, hogy Tolna megyében egy 105 éves idős hölgy születésnapján vettem részt és két intézetet látogattam meg, majd ezt követően a programom befejeződött. Hazafelé jövet kaptam a hírt, hogy ebben a kérdésben a büntetés-végrehajtás parancsnoka és munkatársaim az Igazságügyi Minisztériumban döntésre várnak, amelyről velük konzultálnom kellett. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

Nagyon sajnálom, hogy itt be kell fejeznem a mondandómat. Remélem, az egyébként teljesen jogszerű eljárásomat az a szabálysértési eljárás is igazolni fogja, amely S. Mária ellen megindult az ő vétkes magatartása miatt.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Felszólalások:  <<  159  >>    Ülésnap adatai