Készült: 2020.04.03.00:42:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

161. ülésnap, 88. felszólalás
Felszólaló Balla György (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:52

Felszólalások:  <<  88  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALLA GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Miniszter Úr! Képviselőtársaim! A reménykedő magyar vállalkozók és az ott dolgozó több millió munkavállaló számtalanszor meghallgatta Draskovics Tibor és Csillag István nyilatkozatait, miszerint a versenyképesség növelése az alapja Magyarország gazdasági felzárkózásának és az itt élők könnyebb megélhetésének.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter nyilatkozataiban számtalanszor beszélt arról, hogy vissza kell nyernie a kormánynak az üzleti élet szereplőinek bizalmát, hogy újra szavahihetővé váljon. A jelenlegi sportminiszter, a megbízott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc az államháztartás reformját, az állami intézmények hatékony működését szorgalmazta nyilatkozataiban. Tehát, mint látjuk, a PR-munka tökéletes, a célok hangzatos felsorolása már megtörtént számos alkalommal.

Azonban a tettek szokás szerint nincsenek összhangban az ígéretekkel, a szavahihetőség, a megbízhatóság még csak nyomokban sem fedezhető fel. Elég csak felütni bármelyik gazdasági napilapot: a Világgazdaság augusztus 26-ai száma például arról ír, hogy az uniós pályázatok eddigi győztesei nemhogy pénzükhöz nem jutottak még, de támogatási szerződésük sincsen. Mint ismeretes, Medgyessy Péter kormányfő és Csillag István május 13-án, épp itt, a Parlamentben adta át a támogató leveleket a strukturális alapok első tizenkét győztes pályázójának.

(15.40)

A gazdasági versenyképesség operatív program keretében kiválasztott győzteseknek azt ígérték, hogy 30 napon belül postázzák nekik a támogatási szerződéseket. Ezzel ellentétben duplaannyi időbe telt a szerződéstervezetek postázása, és az aláírás még mindig folyamatban van. Eltelt közel fél év, miniszter úr, pénz meg sehol. Megmásított ígéretek, bizonytalanság mindenütt. A mérhetetlenül lassú ügyintézés kiszámíthatatlanná teszi a kormány tevékenységét, és jelentős károkat is okoz, hiszen a pályázatokban megvalósuló fejlesztéseket utólagosan finanszírozzák csak.

Kérdezem tehát miniszter urat, miért a kormány a legkiszámíthatatlanabb üzleti partner. Mi a valódi indoka annak, hogy a kormány egyik intézménye képtelen folyósítani a már megnyert pályázati pénzeket? Miért gyengíti a kormány megbízhatatlan magatartásával a vállalatok versenyképességét? Hogyan kívánja kárpótolni a határidő elcsúszása miatt százmilliós nagyságrendű károkat elszenvedő vállalkozásokat a kormány? Mikor kér bocsánatot a vállalkozóktól és az ott dolgozó több ezer munkavállalótól miniszter úr a kormány nevében?

Várom válaszát, miniszter úr. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Felszólalások:  <<  88  >>    Ülésnap adatai