Készült: 2020.09.23.12:37:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

111. ülésnap (2020.03.10.), 46. felszólalás
Felszólaló Kontrát Károly (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:16


Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Az elmúlt 24 órában egész Európában és Közép-Európában is nőtt a fertőzöttek száma, a koronavírus szinte minden környező országban megjelent. Az operatív törzs mindennap ülésezik, jelenleg is, ebben a pillanatban is ülésezik, intézkedéseket hoz, amelyekről rendszeresen tájékoztatja a nyilvánosságot, rendszeresen tájékoztatja a magyar embereket. A védekezéshez minden szükséges feltétel rendelkezésre áll, megfelelő létszámú orvos, ápoló, eszközök és jogszabályok, anyagi források, pénz, paripa, fegyver, minden rendelkezésre áll. (Arató Gergely: Csak orvosok nincsenek, mert karanténban vannak!) Most is szeretném megköszönni a védekezésben, a megelőzésben dolgozó egészségügyiek áldozatos munkáját, az orvosok, ápolók munkáját. Köszönöm a rendőrök munkáját, akik szintén részt vesznek a küzdelemben. Nekünk az emberélet, az emberek élete és biztonsága az első.

Magyarországon egyedi esetekről van szó. Jelenleg a cél a csoportos megbetegedések kialakulásának megakadályozása. Úgy, ahogy ön is mondta, eddig a legfrissebb információk szerint 12 embert diagnosztizáltak a fertőzéssel: 8 iráni, 1 brit és 3 magyar állampolgárt, mindannyian karantén alatt vannak. Minden potenciális fertőzöttet megvizsgálnak, akinél indokolt, laborvizsgálatot is végeznek. A fertőzött személyek esetében járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás indult, ami a szigorú szakmai protokoll szerint zajlik. Eddig 362 laborvizsgálat történt. Magyarországon kívül 7 magyar van megfigyelés alatt, és 1 fő magyar fertőzöttről tudunk, ő egy japán kórházban van, és tünetmentes.

A kormány átfogó intézkedéseket tett a koronavírus-járvány megelőzéséért és a védekezésben is a repülőtereken és a közutakon, úgy, ahogy ön elmondta, fokozott ellenőrzéseket végeznek a hatóságok. A kormány tájékoztató kampányt is indított, amelyben a megelőzésre hívja fel a figyelmet. Azt tudjuk mondani, a facebookos felületet és minden felületet figyelembe véve, hogy minden magyar állampolgárt elért ez a tájékoztatás, ez a tájékoztató kampány.

Az operatív törzs döntött arról, hogy a vizsgálat során együtt nem működő irániakat idegenrendészeti őrizetbe vesszük, és kitoloncoljuk az országból. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarország törvényei minden Magyarországon élő számára kötelezők, nemcsak a magyar állampolgároknak, hanem a külföldi állampolgároknak is. Ha valaki a járványügyi intézkedéseknek nem veti alá magát, akkor szabálysértést követ el, és ennek következményeit viseli. Az operatív törzs korábbi javaslatára határozatlan időre felfüggesztésre került az irániak részére a vízumkiadás. Ez azzal egészült ki, hogy a kiadott, de még fel nem használt vízummal rendelkező iráni állampolgárok esetében is beutazási tilalmat rendeltünk el.

Az operatív törzs bejelentésének megfelelően a kormány hamarosan ismerteti a sport- és tömegrendezvényekre vonatkozó ajánlást. Életbe lépett az a korlátozás, amely szerint a továbbiakban az észak-olaszországi repülőterekről sem a budapesti, sem pedig a debreceni nemzetközi repülőtér nem fogad légi járatokat. A kormány az operatív törzs korábbi javaslatára lemondta a március 15-ei központi ünnepséget.

(10.40)

Az EMMI látogatási tilalmat vezetett be a kórházakban és az időskorúak ellátását végző otthonokban, a fekvőbeteg-ellátást végző egészségügyi intézményekben, a szociális és a fogyatékossággal élők ellátását végző intézetekben is, és kéri, hogy az egészségügyi dolgozók szüneteltessék vagy halasszák későbbi időpontra a tervezett külföldi utazásaikat. Az állami nagyvállalatoknál új intézkedési tervet adtak ki, a BM elrendelte a büntetés-végrehajtási intézményekre vonatkozó járványügyi tervet, és csak egyedi kérelmek jóváhagyása után hagyhatók el az intézmények az arra jogosultak esetében. A Szent László Kórházban megkezdődött a felszabadítható betegellátó kapacitások kiürítése, hogy folyamatosan biztosítani tudják a szükséges helyeket. Fontos tudni, hogy az iskolák is értesítést kaptak az ajánlásokról. Ezt a szülők is láthatják az e-naplón keresztül. Az operatív törzs kéri az iskolákat, lehetőség szerint halasszák el az osztálykirándulásokat, a védőeszközök, szájmaszk exportját engedélyhez kötöttük. Az ITM ismét ajánlást adott ki a felsőoktatási intézményeknek. Lezártuk a tranzitzónát is a koronavírus elleni védekezés miatt. A kormány határozott álláspontja, hogy a Törökország felől megindult óriási migránshullám jelentősen növeli a járványveszélyt is.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Ennyiben szerettem volna tájékoztatást adni arról a küzdelemről, amelyet a koronavírus okozta megbetegedések ellen folytatunk. Magyarország, Magyarország Kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a küzdelem a magyar emberek egészsége érdekében eredményes legyen. Köszönöm a parlamenti pártok támogató nyilatkozatait. Ezt egy olyan kérdésnek tekintjük, amelyben minden javaslatot, minden jó javaslatot megfontolunk, mérlegelünk, és bízunk abban, hogy eredményesen tudunk fellépni a koronavírus ellen.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai