Készült: 2020.07.05.00:04:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

240. ülésnap (2009.11.09.), 217. felszólalás
Felszólaló Babák Mihály (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  217  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BABÁK MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm, elnök úr, a szólás lehetőségét. Tisztelt Államtitkár Úr! Engedje meg, hogy megkérdezzem az elején, hisz a múltkor nagyon követhető módon ön elmondta az ön szakmai aggályát a beterjesztett törvényjavaslattal kapcsolatban, és azt is jelezte, hogy a kormánynak nincs álláspontja még erről a kérdésről. Én szeretném megtudni - lehet, hogy lemaradtam valamiről -, ha megtudhatnám: a kormánynak mi az álláspontja a beterjesztett törvényjavaslattal kapcsolatban? Hisz ön nagyon sok pozitív vonását kiemelte, és nagyon sok, ennél több bizonytalansági pontját emelte ki annak a törvényjavaslatnak, amelyet a képviselők nyújtottak be. Nyilvánvaló, hogy egy passzus már meg is oldódott, hiszen egy külön törvényben szabályozták.

Nos, tehát azért volna számomra ez érdekes, mert szeretném tudni, hogy mi a szakmáért felelős tárca, többek között az ön végleges véleménye e tekintetben, és a kormányának mi a véleménye. Tudniillik, addig nem tudom értelmezni a ma egy kereskedelmi rádióban hallgatott riportot, amelyet Tatai képviselő úrral, valószínűleg vele csináltak, és én meghallgattam. Szóval, valahogy most valami pótcselekvést érzek a képviselőtársaim beterjesztésében, a törvényjavaslatban; valahol el akarják terelni a figyelmet a közoktatás minőségi, szakmai és sok egyéb más problémáiról, amely az elmúlt kormányzati időszakban összejött, összegyűlt, ugyanis nem voltak ezek a kérdések megoldva. Ezek most már úgy halmozódnak, hogy egy pici szelethez hozzányúlnak, lényegtelen kérdésekhez, úgy tűnik, bár szakmailag szerintem fontosak is lehetnének jó megoldással, konszenzusos megoldásokkal; de hogy én kereskedelmi rádióban hallgassam azt, hogy milyen fontos az iskolai demokrácia, és az egész intézményi vezetést a totális demokráciává kell alakítani, én úgy gondolom, hogy valamit ön félretéveszt, eltéveszt.

Én úgy gondolom, a társadalomban demokratikusnak kell lenni úgy általában, de az oktatási intézményben kőkeményen tanítani kell, dolgozni kell, és tanulni kell. Ha ezt ön demokratikus műintézménnyé akarja átalakítani, akkor valahol valamit nem jól csinál. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Van egy csúnya vicc, amiben azt szokták mondani, hogy ha baj van, akkor nem a függönyt kell cserélni, hanem mást, rendbe kell tenni a problémákat.

Köszönöm, hogy szólhattam.
Felszólalások:  Előző  217  Következő    Ülésnap adatai