Készült: 2021.05.16.16:23:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

177. ülésnap (2008.11.17.), 243. felszólalás
Felszólaló Tukacs István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:41


Felszólalások:  Előző  243  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TUKACS ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönve a lehetőséget, az ajánlás 8. pontjával szeretnék foglalkozni. Mint ismeretes, a megalapozó törvények között szerepel az a javaslat, amely megfogalmazza azt az egyébként hosszú idő óta nem tapasztalt és radikális javaslatot, amely a nyugdíjasok 13. havi nyugdíjára vonatkozik.

Szabó Lajos módosító javaslata azonban arra törekszik, hogy világossá és pontossá tegye ennek a döntésnek a körülményeit. Nevezetesen azt, hogy amíg a javaslat világossá teszi, hogy 62 éven felül van lehetőség az alapjavaslat alapján a 13. havi nyugdíj bizonyos határig történő folyósítására, addig felvetődik, hogy mi a helyzet a nyugdíjszerű ellátások szabályozásával. A módosító javaslat erre ad egészen pontos felsorolást, hiszen kitér arra, hogy a rokkantsági nyugdíjak, az özvegyi nyugdíjak - kivéve természetesen az ideiglenes özvegyi nyugdíjat - és a különféle nyugdíjszerű ellátások esetében hogyan kell értelmezni a korhatárt, hogyan kell értelmezni azt, hogy vajon jár vagy nem jár a 13. havi nyugdíj ezeknek az ellátásoknak a tekintetében.

A javaslat megfogalmazza a 80 ezer forintos határt, amely egy felső limitjét adja a 13. havi nyugdíjnak mindazok esetében, akik erre az alapjavaslat és a módosítás szerint jogosultak lesznek. Ugyanakkor pontosít annak tekintetében, hogy milyen időtávra kell érteni ezt a felső limitet, és egyértelműen megfogalmazza azt, hogy a 2009. évről van szó, amelyre ez a 80 ezer forintos határ érvényes, ezt követően pedig a határ megfogalmazását a mindenkori költségvetési törvény keretei közé utalja.

A módosító javaslatot azért támogatjuk a költségvetést megalapozó törvények körében, mert világossá és pontossá teszi, hogy milyen szabályozás léphet életbe a következő időszakban a 13. havi nyugdíjak esetében.

(19.50)

Ugyanakkor szeretnék kitérni az ajánlásnak arra a pontjára, amelyben ellenzéki képviselőtársaink azt javasolják, hogy változzon meg a nyugdíjkorrekciós program működésének a határideje. Az alapjavaslat azt javasolja - a családi pótlékhoz hasonlóan egyébként -, hogy ez az év harmadik harmadában kezdjen el újra működni. Képviselőtársaink javaslata azt tartalmazza, hogy ez január 1-jétől történjen meg. Azt szeretném erősíteni, hogy az alapjavaslat az egyensúlyi viszonyokat, a takarékosságot és a költségvetés bevételeinek és kiadásainak összhangját tételezi fel, ezért azt gondolom, hogy a szeptemberi időpont bár nem kedvező, de a költségvetés szempontjából szükséges időpontot takar.

Elnök úr, képviselőtársaim, köszönöm a lehetőséget.
Felszólalások:  Előző  243  Következő    Ülésnap adatai