Készült: 2020.03.28.18:02:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

32. ülésnap (2010.10.05.), 38. felszólalás
Felszólaló Babák Mihály (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BABÁK MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam, Nyikos Képviselő Úr! Nem vitatkozunk abban a kérdésben, csak én eleve feltételezem azt, hogy egy pénzgazdálkodást folytató szervezet alapvetően törvényesen végzi a számvitelét. És miután törvényesen végezte, nagyon fontos, hogy elemezzük mellette azt, szükséges-e az a költséghely, hatékony-e, és ehhez hasonlókat. Úgyhogy bocsásson meg, teljesen egyetértünk, csak nálam evidencia az, hogy rendben kell tartani a közpénzügyeket, hogy azok mindig átláthatóak legyenek, és törvényes legyen a felsorolásuk.

Mélyen tisztelt Képviselőtársam! Nem kívánok önnel vitatkozni, és sértegethet összevissza - a sértegetés önt minősíti, nem engem, úgy gondolom. Ön tudományos értekezéseket szokott folytatni, én megkímélem a tisztelt Házat attól, hogy a szakmai tudásomról tartsak demonstrációkat. Ön ezt szokta tenni, mondjuk, a zárszámadási törvénynél is az ÁSZ-t szidja, az ÁSZ-nál meg a költségvetést szidja, meg a mostani kormányt, úgyhogy kevergeti a dolgot. De hagyjuk, nincs jelentősége, hiszen önnek is parlamentáris, demokratikus joga, hogy azt mond, amit akar. Néha mondhat butaságot is, mint ahogy én is. Ez a lehetőség előttünk áll.

Én úgy gondolom, hogy teljesen igaza van abban - és egyetértünk -, amikor azt mondja, hogy alapvetés a törvény betartása. De nekünk itt, ebben a Házban, ha valami gond van, SOS-jelzés kell, hogy a törvény nem jó. És tudja, Nyikos képviselő úr, számtalan rossz törvény van hatályban jelenleg is, amelyeket a mi dolgunk megváltoztatni.

Úgyhogy a kettőnk véleménye teljesen összecseng, a véleményünk teljesen ugyanaz: a törvényesség alapfeltétele, hogy a törvény bármilyen, be kell tartani, végre kell hajtani, számon kell kérni, de ez a mi kötelességünk ebben a Házban, mi nem mutathatunk másra, törvényt kell alkotni és módosítani, ha egy törvény rossz. Kérdés, hogy mennyire alaposan és mennyire szakszerűen, mennyire hozzáértő módon, esetleg nem flaszterpolitikusként vagy elméleti tudósként próbálunk a hétköznapra vonatkozó jogszabályokat alkotni, amiket végre is lehet hajtani, mert nagyon szép és karakírozott törvényjavaslatok vannak, de (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) nem lehet őket végrehajtani és rosszak - ez pedig a mi felelősségünk.

Úgyhogy egyetértek önnel. Köszönöm, hogy megtiszteltek a figyelmükkel. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai