Készült: 2020.08.09.14:03:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

316. ülésnap (2013.10.25.), 202. felszólalás
Felszólaló Dr. Zombor Gábor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:14


Felszólalások:  Előző  202  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ZOMBOR GÁBOR (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, tisztelt elnök úr. Iván László képviselő úr az előbbiekben a nyugdíjra, a nyugdíjasokra vonatkozó részét a költségvetésnek a remény, a reménykedés költségvetésének nevezte. Én néhány szót szeretnék szólni az egészségügyre vonatkozó költségvetési részről, amelyet már többen is érintettek, azonban nemzetközi kitekintésben szeretném egy picit érzékeltetni, hogy a kormány és a parlament teljesítménye mit jelent európai összehasonlításban az új költségvetési tervezetben.

Van egy olyan hír, ami nem olyan régen érkezett, hogy a jövő évre szóló 666 millió eurós megszorítással számoló egészségügyi költségvetési tervezet számos, eddig meglévő támogatás visszavágását irányozza elő, ideértve az állami egészségügyi szolgáltatásokat is. Megszűnik például az ingyenes gyógyszerfelírás, szűkül a kórházi ellátás volumene, főleg a 70 év felettiek részére vonatkozóan. Ez nem Magyarországra vonatkozik természetesen, hanem Írországra, amely jelenleg IMF-programot hajt végre. Romániában a rendkívül rossz egészségügyi intézményi körülmények és az alacsony bérek miatt folyamatos demonstrációk vannak; szintén IMF-programot hajtanak végre.

Az Európai Unió és az IMF által kikényszerített megszorítások csendes genocídiumhoz vezetnek a dél-európai országokban - írja a francia L'Humanité. Görögországban százezrek veszítették el jogosultságukat az egészségbiztosításra, ami a közegészségügyi helyzet drámai romlását idézte elő. Daganatos betegek maradnak kezelés nélkül, terjednek a fertőző betegségek. A következő áldozat a spanyol egészségügy, ahol tavaly óta egy év alatt közel egymillió ember esett ki az egészségbiztosításból, krónikus betegségben szenvedő nyugdíjasok nem kapnak megfelelő kezelést. A reform hatása egyszerűen pusztító, jelentette ki a Médicins du Monde elnöke.

A The Lancet című meghatározó orvosi szaklap - amely Portugáliát, Spanyolországot, Görögországot vizsgálta - szerint ezekben az országokban a szigorú megszorító intézkedések katasztrofális hatással vannak az egészségügyi helyzetre. A legsúlyosabban érintett országok azok, ahol szigorú megszorításokat léptettek életbe a nemzetközi, EU-s, IMF-segítségért cserébe. Romlott az ellátások színvonala, jóval kevesebben jogosultak ellátásra, sok beteg nem kap megfelelő időben orvosi segítséget. Ugyan az Európai Unióban az egészségügy belügynek számít, a megszorítások kikényszerítésével a trojka precedenst teremtett például Görögországban, ahol átvette az ellenőrzést az egészségügy felett is. A CNN a legutóbbi közlésében Európa közegészségügyi katasztrófájáról vizionál a megszorítások miatt.

Tehát amikor a 2014-es magyar költségvetés egészségügyre vonatkozó részét taglaljuk, akkor érdemes ezeket az összehasonlításokat megtenni, hiszen azt látjuk, hogy más és nálunk korábban szerencsésebb országokban jelentősen csökken a ráfordítás, komoly megszorítások vannak, míg Magyarországon 2014-ben több mint 10 százalékos forrásbővülés várható az egészségügyben, ha elfogadjuk a törvényt. Nagyon fontos azt elmondani, hogy talán ebben a részében a költségvetésnek látszik az a teljesítmény, amelyet a kormány és a parlament elvégzett, hiszen amellett, hogy kiszabadultunk az európai uniós deficiteljárás alól, tehát az európai uniós szorításból, illetve az IMF-hitel visszafizetése után már nem függünk az IMF által diktált programoktól, ebből következik az, ha belegondolunk, hogy mi lett volna akkor, ha egy második IMF-hitelt felvesz az ország azokkal a feltételekkel, amelyek például Görögországban vagy Írországban ezeket a tragédiákat okozták, vagy ha még visszább megyünk, és ha a magyar parlament annak idején, legalábbis az ellenzéki oldal és a társadalom összefogása nem akadályozza meg a magánbiztosítók belépését az egészségügyi ellátórendszerbe, akkor elmondhatjuk, hogy egy óriási közegészségügyi és társadalmi katasztrófától mentette meg és mentettük meg az országot.

Mindezek által nagyon fontosnak tartom azt is elmondani, hogy talán ezen a területen érzékelhetjük azt, amellett, hogy a negatív európai uniós, illetve világbanki diktátumok alól kiszabadulva élvezhetjük az európai uniós támogatások előnyeit, hiszen a korábbiakhoz képest egy óriási számot tudunk elmondani, 300 milliárd forint értékben kerülnek felújításra, fejlesztésre kórházak. Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy olyan népegészségügyi programok indulnak el vagy népegészségüggyel kapcsolatos fejlesztések, amelyek mind a halálozási, mind a megbetegedési statisztikákban, amelyekben sajnos Magyarország igen rossz helyen áll még mindig, jelentős segítséget tudnak majd a jövőben jelenteni.

Úgyhogy, ha Iván professzor úrhoz csatlakozhatom, akkor azt mondanám, hogy az egészségüggyel kapcsolatos költségvetési számok és tendenciák igen reményt keltőek. Persze vannak még komoly feladatok, megoldandó feladatok - a kórházak adósságszolgálatának kezelése vagy legutóbb a Rezidens Szövetség által is az egészségügy egyik legnagyobb problémájának tartott hálapénz kérdése -, azonban úgy gondolom, hogy jó úton jár a magyar egészségügy ahhoz, hogy kilábaljon abból a rendkívül mély krízishelyzetből, amelybe 2010 előtt került.

Kérem önöket, hogy támogassák az egészségügyre vonatkozó költségvetést. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

(15.40)
Felszólalások:  Előző  202  Következő    Ülésnap adatai