Készült: 2020.08.11.17:19:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

170. ülésnap (2012.03.12.), 24. felszólalás
Felszólaló Dr. Zombor Gábor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:09


Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ZOMBOR GÁBOR (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ahogy az előbbi felszólalók szavaiból is kitűnik, Magyarország egyik legfontosabb feladata az új munkahelyek teremtése, a foglalkoztatás kibővítése. Az elmúlt időszakban, annak ellenére, hogy a szirénhangok időnként külföldről és belföldről is azt sugallják, hogy a befektetői bizalom megcsappant volna Magyarország irányában, azt mutatják a tények, hogy ez nem igaz. Az elmúlt egy hónapban több olyan nagy jelentőségű, új munkahelyeket teremtő beruházásról kaptunk híreket, illetve adtunk át a termelésnek, amelyek nemcsak a kiemelt területeken, a fejlett területeken, hanem a hátrányos térségekben is új lehetőségeket biztosítanak: Orosházán 250 új munkahely, Csengeren 15, Győrben 200, Somogyváron 300, Pacsán 82, Győrben szintén.

Hozzá kell tenni azt is, hogy ezek a beruházások az állam, az új Széchenyi-terv segítségével valósulnak meg, közel 4 milliárd forintos állami támogatás érkezik ezekhez a beruházásokhoz. És nem említettem a nagy jelentőségű, közel 10 ezer főt eredményező Opel-, Audi- és Mercedes-beruházást.

(13.50)

Engedjék meg, tisztelt képviselőtársaim, hogy egy olyan település polgármestereként, akinek lehetősége van jelentős beruházások előkészítésében és megvalósításában, néhány tényre, néhány tapasztalatra felhívjam a figyelmet.

Városunkban az elmúlt időszakban több mint 4 ezer új munkahely jött létre, 15 százalékkal nőtt a társas vállalkozások száma, és 160 vállalkozásokhoz köthető beruházás valósult meg.

Ezek tapasztalatai alapján azt kell mondanunk, hogy a befektetői bizalom nem sérült Magyarország irányában, sőt. Magyarországot a külföldi tulajdonosok is megbízható, korrekt partnernek tekintik, a magyar munkavállalók szakértelmére, munkájára szükségük van, olyan technológiákat kívánnak Magyarországra hozni, amelyből a magyar munkavállalók is profitálni tudnak, és természetesen az ország is.

Az adóterhek vállalkozásokat érintő csökkentése kiemelt feladata a kormánynak, és ebben a frakció támogatja, hiszen a versenyképességünket meg kell őrizni, és ez a versenyképesség eredményezheti új beruházások, befektetők vonzását.

A bürokrácia leépítése, a beruházások ügyintézésének meggyorsítása szintén rendkívül fontos feladat. A saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy amikor az önkormányzatnál ezt meg tudtuk valósítani, mennyivel sikeresebbek voltunk.

Az európai uniós pályázatok összehangolása rendkívül fontos eleme a beruházásösztönzésnek, és üdvözöljük a frakció nevében a kormány azon álláspontját, miszerint csak munkahelyteremtő beruházásokat kíván támogatni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Nem elég azonban a befektetőket idecsalogatni, és megszerezni a beruházást, ezt meg is kell tartani. Ennek alapvető eleme a munkaerő kérdése. Versenyképes tudással rendelkező szakmunkásokat, diplomásokat kell biztosítanunk. A szakképzés, a felsőfokú képzés kiemelt feladata kell hogy legyen a kormánynak, hiszen látjuk, amióta megvalósult városunkban a duális szakképzés és a duális felsőfokú képzés, mennyivel könnyebben tudjuk a befektetők igényeit kielégíteni.

Egyértelmű, hogy a mobilitás, a bérlakások építése, az infrastruktúra fejlesztése is mennyire fontos lesz az új befektetések megszerzésében, illetve a meglévőek megtartásában.

Engedjék meg, hogy egy általános jellegű észrevételt is tegyek. Rendkívül káros és veszélyes az, amelyet Magyarországon, néhányan külföldön, illetve belföldön elkövetnek a befektetések ellen. Nem lehet megingatni Magyarország hírnevét lejárató kampányokkal, hiszen ennek nemcsak az adott politikai párt, hanem az egész ország fogja meginni a levét. Kérem, hogy ettől tartózkodjanak mindazok (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), akik ezt idáig elkövették.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai