Készült: 2019.11.12.03:57:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

316. ülésnap (2013.10.25.), 80. felszólalás
Felszólaló Simon Gábor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SIMON GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Az előbb azt hittem, hogy kettő, de most már lehet, hogy három témában is szeretnék hozzászólni, mert minden egyes újabb hozzászólás egy sajátos színfoltja lesz ennek a mostani beszélgetésnek. Jelzem, elnök úr, már nagyon hosszan várok arra, hogy majd a normál hozzászólásban is a nagyon veretes gondolataimat el tudjam mondani.

Devizahitelesek: csak azért mondom Selmeczi képviselő asszonynak, mert pontosan tudja, hogy az az otthonteremtési támogatás 1200 milliárd forinttal növelte meg az államadósságot, az tette kezelhetetlenné, megfejelve plusz azzal az aprósággal, amit itt Józsa képviselő úr is mondott, hogy önök eldugtak olyan költségeket, amelyeket aztán később szintén a költségvetési hiány között kellett feltüntetni.

A második dolog, amit szóba hoznék, ez a szegénység ügye, és talán ez a legbántóbb és legfájóbb, ami az elmúlt három évben történt. Ez azért nagyon bántó, mert önök állandóan arra hivatkoznak, hogy a családokat hogyan támogatják, hogyan rendezték át a viszonyokat. Sajnálatosan átrendezték a viszonyokat: egy negatív újraelosztás keretében ma az, aki Magyarországon szegény, az még szegényebb lett, aki gazdag, az még gazdagabb. Tényszerűen lehet mondani, nem mi mondjuk, nem mi mondjuk, szociológusok, kutatók, elemzők mondják, hogy az önök kormányzásának eredményeként a legfelső kategóriába tartozók és a legalacsonyabb kategóriába tartozók - jövedelmi kategóriába tartozók - esetében ez az olló tágult, radikálisan tágult 2010 óta. Tágult az a távolság, ami korábban, a mi kormányzati időszakunkban folyamatosan szűkült - ezt se mi mondjuk, ezt is szociológusok, társadalomkutatók mondják.

Sajnálatos tény az, hogy az elmúlt időszakban a létminimum szintjén élők száma radikálisan növekedett, ma már négymillió felettiről beszélünk. Sajnálatos tény, hogy ma Magyarországon a gyerekszegénység a mindennapok részévé vált: ötszázezer gyermek van, akinek egyébként az éhezés sajnálatosan az életének a részévé válik. Erre válasz persze a "minden gyerek lakjon jól" kezdeményezés, de sajnos ezt a problémát nem szünteti meg, amit önök egyébként okoztak ezen a téren is.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai