Készült: 2019.11.15.13:26:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

316. ülésnap (2013.10.25.), 52. felszólalás
Felszólaló Gúr Nándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Kontur Pál: Felébredt!)

Selmeczi Gabriellától először azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan állunk az egyéni nyugdíjszámlákkal. Hogyan is néz ki ez a kép, amit évek hosszú sora óta mondott a Fidesz-kormány, és Selmeczi Gabriella szinte naponta többször elmondta, hogy egyéni nyugdíjszámla, egyéni nyugdíjszámla, aztán nem látjuk, hogy hol van, hogy van ez az egyéni nyugdíjszámla.

A családtámogatás rendszeréhez illesztetten csak azt szeretném mondani önnek, képviselő asszony, hogy a tehetősek három éven keresztül, 2011-ben, 2012-ben, 2013-ban élvezték ennek a hasznát. Nincs ezzel baj, mert a gyermek, ha támogatást kap a szülőn keresztül, az helyénvaló, az rendben van, de mondjuk, a tehetősek körében 99 ezer forint három gyermek esetén az az adókedvezmény, amihez hozzájutottak havonta azok, akik három gyermeket neveltek és jó jövedelmi pozícióban voltak. Miközben azt ön is tudja, hogy a minimálbéres ember pedig 15 600 forinthoz jutott hozzá, ugyanígy három gyermek nevelése kapcsán. Ez a fajta szolidaritás, ez a fajta gondolkodás a társadalom messze döntő többségét nem érintette pozitívan az elmúlt időszakban, csakis a tehetősek körét. Rendben van ez így? Azt gondolja ön is, hogy jelesül az ön főnökének, Orbán Viktornak van szüksége havonta 99 ezer forint nettó adókedvezményre, és a minimálbéres embernek, aki három gyermeket nevel, annak meg csak 15 600 forintra? Rendben van ez így? Ez az önök fajta szolidaritás. Azt gondolom, hogy ez nincs helyén, ez nincs rendjén.

Még egy dolgot hozzátennék ehhez. Azt is tudja, hogy Magyarországon több mint 2,7 millió a családok száma. Nagyon fontos, hogy sok család segítséget kap, de ez a családok 10 százalékát sem éri el az elkövetkezendő időszakban. Talán szélesíteni kellene ezt a kört.

Köszönöm szépen, elnök úr.
Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai