Készült: 2019.11.19.11:04:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

316. ülésnap (2013.10.25.), 192. felszólalás
Felszólaló Balczó Zoltán (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  192  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALCZÓ ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Néhány olyan kormányoldali állításra szeretnék reagálni, amely az elmúlt órákban hangzott el és az államadóssággal kapcsolatos.

Az adósságcsapda lehántása megtörtént, most már magunk finanszírozzuk az adósságot, és a hiány már olyan kevés, hogy azt magunk tudjuk finanszírozni. Vegyék elő a laptopjukat és nézzék meg az Államadósság Kezelő Központ adatait! Október 18. az idén: 22 201 milliárd forint a központi költségvetés adóssága. Nézzék meg, mennyi volt 2010 áprilisában, a választáskor: 19 323. 2878 milliárd forinttal, 15 százalékkal nagyobb az az adósság, amit minden állampolgárnak fizetnie kell. S akkor arról beszélünk, hogy az adósságcsapdát megoldottuk?!

Félrevezetés az, amiről beszélnek, hogy az IMF-hitelt visszafizették. Jó lett volna, ha semmi olyan gazdasági kényszernek nem teszünk eleget, amit az IMF ránk szabott. Valóban, nem rajta keresztül teszünk eleget, hanem az Európai Unió elvárásain keresztül. Egyébként miből fizettük vissza? Nézzék meg, hogy amikor az idén februárban dollárkötvényt bocsátott ki Magyarország az Egyesült Államokban, leírják az önök újságjai, erre azért volt szükség, hogy részben vissza tudjuk fizetni az IMF-kölcsönt. Ugyanígy Orbán Gábor államtitkár elmondta, lehetséges, hogy még ősszel is kibocsátunk azért, hogy ezt fedezni tudjuk. Hát akkor miért mondja azt a miniszterelnök úr Tusnádfürdőn, hogy a magyar nép három év alatt összerakta ezt a pénzt. De nem a költségvetésből fizetjük!

A Jobbik azt mondja, hogy akár többletköltséggel is vállaljuk az IMF-től való elválást, de akkor hol van az a gazdasági szabadság, amire Varga Mihály államtitkár azt mondja, egy újabb megszorító igényre, hogy amit Brüsszel tőlünk kér, az igazságtalan, méltánytalan, szükségtelen, de végrehajtjuk.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  192  Következő    Ülésnap adatai