Készült: 2019.11.12.19:13:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap (2005.03.08.), 92. felszólalás
Felszólaló Dr. Kis Zoltán (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  92  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KIS ZOLTÁN (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. És akkor már minden nőnek és minden Zoltánnak, és ezzel a köszöntgetést tényleg fejezzük be, az egymás iránti tiszteletünket, hála a jó istennek, egyéb módon is meg tudjuk adni ebben a Házban.

Tisztelt Lezsák Képviselő Úr! Félre tetszett érteni. Én azt kérem a kormánytól, hogy a decemberben meghozott döntését vonja vissza, ami nevezetesen az agrár-környezetgazdálkodási, tájgazdálkodási támogatások csökkentésére irányul, és Brüsszel felé nyújtották be egy átcsoportosítási kérelemmel, amire négy-öt hónapon belül nem várható brüsszeli döntés. Addig viszont ezek a gazdálkodóink beadták a pályázataikat, egy ellehetetlenített helyzetben vannak, valamint korábban meg lett hirdetve egy áprilisi újabb határidő, amire most jelenleg nem is tudnak pályázni, mert hiszen a döntés nem született meg. (Dr. Magda Sándor: Március 1-jei!) Márciusi, még rosszabb a helyzet. Tehát ezt felgyorsítva ebben az irányban most már el tudnánk indulni, hisz valamennyi párt hozzájárul ehhez.

(12.00)

Ha a tisztelt kormány képviselője érzi ezt a hangulatot, és látja ebben a törvényben megjelenni, ugyanis adtam be olyan módosító indítványokat Pap Jánoshoz csatlakozva, amit ő elmondott, hogy a preambulumban öt helyen szerepel a tájgazdálkodás, az agrár-környezetkímélő gazdálkodás, a vidék népességmegtartása, innen átemeltem ezeket a kötelezettségi körbe, azért, hogy ne csak szlogen szintjén jelenjen meg ebben a törvényben, hanem valóban a szakaszok között, amikor is a Magyar Köztársaság Országgyűlése a 2. §-ban felsorolja, hogy az agráriumban milyen stratégiai célokat lát megvalósítandónak, illetve a szerkezetátalakítás érdekében mi a prioritási sorrend.

Sőt, továbbmegyek, azt a szövegrészt is módosítani kívánom, ahol az szerepel, hogy „ a kormány törekszik arra, hogy...ö. Egy törvényben nincs ilyen, hogy „ a kormány törekszik arraö. A kormány az Országgyűlés döntése alapján megcsinálja, mert a törvény erre kötelezi. A törvény kötelezettséget állapít meg, és nem törekszik; törekedni legfeljebb kormányprogramban vagy választási programban lehet.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  92  Következő    Ülésnap adatai