Készült: 2019.11.21.12:55:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap (2005.03.08.), 58. felszólalás
Felszólaló Ékes József (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ÉKES JÓZSEF (független): Köszönöm, elnök úr, a szót, talán több kétpercest nem is fogok nyomni. Kárpáti Zsuzsának szeretném mondani, hogy valóban a vidékfejlesztés a fontos, valóban a támogatási rendszerek kialakítása a fontos. De most alkotunk egy törvényt, ahol a célokat és itt pont a termék- és piacvédelmet hosszú távon nem fogalmazzuk meg, nem alakítunk ki egy olyan stratégiát, amelyhez hozzá tudjuk rendelni magát a törvényt. Talán pontosabb és fontosabb lenne ezeket a célokat megfogalmazni, mert ahhoz legalább tudnak az állampolgárok igazodni, tud az agrárgazdaságból élő személy is igazodni, tud a vidékfejlesztési hatáskörbe tartozó kistelepülés is igazodni, a tanyasi világ is.

 

(11.10)

Szeretnék emlékeztetni arra, és itt van Kis Zoltán is közöttünk, aki annak idején az államtitkárságról mondott le, mert a környezetvédelmi forrásokban nem volt benne az agrár-vízgazdálkodás, a vízgazdálkodás kérdései támogatási rendszerének olyan mérvű megjelenítése, amivel a vidék, az agrárvidék vízgazdálkodását vagy egyéb más dolgot valóban sokkal jobban fel lehetett volna gyorsítani, azokkal a célokkal együtt, amiket most megpróbálunk így megfogalmazni, de a törvényben ez nem jelenik meg.

A célokat, a stratégiát, és azokhoz hozzáigazítva magát a törvényt kellene úgy rendezni, hogy a termék-, a piacvédelem garanciái valóban meglegyenek, a vidékfejlesztés garanciái meglegyenek, az ott élő állampolgárok tudjanak mihez igazodni, és akkor nem kell iskolákat bezárni, nem kell kisboltokat bezárni, hanem mindenki a saját területén megtalálja a számítását.

Az sem jó egyébként, tessék megnézni, a nyugat-európai országok és Amerika is attól szenved, hogy olyan nagyvárosok alakulnak ki és jönnek létre, ahol agyonnyomja őket tulajdonképpen a szociális súly. És ott, ahol a vidéki életre, létre többet tudnak fordítani, és sokkal jobban odafigyelni, mint Dánia és Hollandia esetében is, ott sokkal jobban ki tudnak ezek a rendszerek és rendek alakulni.

És itt jön be az áfa-visszatérítés kérdése is. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) Hiszen a magyar agrárexport 74 százalékos az Unió piacán. Ki kellett volna fizetni az áfát (Az elnök ismét csenget.), utána, ha valaki törvénytelenül működik, attól vissza lehetett volna követelni, nem megállítani a kifizetést.
Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai