Készült: 2020.12.04.21:17:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

85. ülésnap (1999.09.09.), 21. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  21  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Miután Bauer képviselő úr név szerint is megemlített a hozzászólásában, úgy érzem, hogy reagálnom kell az elmondottakra - ez egyébként megtisztelő a számomra.

Úgy gondolom, hogy először is vissza kell utasítanom azt, amit mondott, mert a hozzászólásomban nem ezt mondtam. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy két csúsztatás van abban, amit ő mond. Az egyik: feltételezi, hogy valakinek nem változik a jövedelme, aminek nincs realitása. Tehát a bérnövekedés, azt gondolom, természetes dolog, és várhatóan a jövedelemhez jutók nagy részét, lényegében mindenkit érinteni fog, és ő ilyen értelemben beszélt arról az adóterhelésről - tehát ez nem fedi a valóságot. A másik pedig: egy olyan rétegről beszélt, amelyik majd át fog csúszni a következő jövedelmi sávba.

Szeretném elmondani, hogy várhatóan ezeknek a jövedelemhez jutóknak az aránya körülbelül 5 százalék, ha a több mint 4 milliós számot tekintjük, és a jövedelemhez jutók 90-95 százaléka alapvetően ugyanabban a jövedelmi sávban fog majd adózni, mindamellett, hogy még bérnövekményhez is fog jutni, tehát, még egyszer elmondom, alapvetően reáljövedelem-növekedése lesz.

Szeretném felhívni képviselőtársam figyelmét arra, hogy valószínűleg az elmúlt ciklusban ezeket a hozzászólásait nem mondta el, pedig elmondhatta volna. És mutatnám neki azt az adótáblát, amit ők kreáltak (Felmutatja.) a '95-96. évben. Ebben hat adókulcs és hat adósáv van. Kérdezem én, hogy akkor hány jövedelemhez jutót érintett az a változás, hogy a következő, magasabb adókulcsba csúszott át. Úgy gondolom, hogy a progresszív adózásban természetes: ha valaki többet keres, akkor többet (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) fog adózni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  21  Következő    Ülésnap adatai