Készült: 2020.02.26.03:25:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

85. ülésnap (1999.09.09.), 11. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:57


Felszólalások:  Előző  11  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Göndör képviselőtársamnak szeretném azt elmondani, hogy amikor mi azt javasoltuk, hogy még tovább egyszerűsödjenek az adókulcsok és térjünk át alapvetően a lineáris adóztatásra, tehát alapvetően az egykulcsú adóztatásra, amely az adózók nagy részét jelentette volna és 5-10 százalék adózó kerülhetett volna a felső kulcsba, akkor önök itt az Országgyűlésben rendszerint napirend előtti hozzászólásban ezt bírálták, előre kifogásolták.

Önök azt kérték tőlünk, hogy ez a rendszer, az adótábla és az adókulcsok változatlanul maradjanak. Most pedig, amikor változatlanul maradnak, azt bírálják, hogy miért maradnak változatlanul, és azt próbálják bebizonyítani, hogy azzal, hogy valaki új adósávba esik, lényegében jövedelemcsökkenés következik be. Ezt én szeretném megcáfolni, hiszen a progresszív adózás, amelyet egyébként önök támogattak - hiszen az elmúlt négy év során volt olyan, hogy hat adósáv és adókulcs volt a személyi jövedelemadó rendszerében -, azt jelenti, hogy aki többletjövedelemhez jut, az magasabb adókulccsal fog adózni, de csak a többletjövedelmét illetően.

A többletjövedelem mértéke változó lehet. Egy 9 százalékos bérfejlesztésnél lehet, hogy csak 1 százalék esik ebbe a magasabb kulcsba, lehet, hogy 4 százalék, lehet, hogy 5 százalék. Azonban egy kétségtelen: az, hogy ebben az esetben is reáljövedelem-növekedés következik be ennél az adózónál. Tehát az a bírálat, amelyet önök hangsúlyozni fognak a mai nap során, azt gondolom, ebben a tekintetben alaptalan. (Bauer Tamás közbeszólása.)

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  11  Következő    Ülésnap adatai