Készült: 2020.02.23.17:31:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

70. ülésnap (1999.05.07.), 78. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. A szigorú tekintetek ellenére két percre mégis szót kaptam. Röviden szeretnék reagálni az adóreformmal, adókoncepcióval kapcsolatban elhangzott kijelentésekre, megjegyzésekre.

Először is szeretném leszögezni, hogy itt nem adóreform vitája folyik, hanem a költségvetés irányelveinek a vitája. Azt hiszem, természetes dolog, hogy a "reform" szón vitatkozunk. Úgy gondolom, az ellenzék részéről azt a megjegyzést, hogy ez nem reform, el kell fogadnunk. Ha nagyobb horderejű változásokra készülnénk, akkor azt a megjegyzést kapnánk, hogy ez egy rossz reform.

Véleményem szerint a reform kérdése olyan, hogy kit miben érint az adótörvény. Valakinek az egy reform, ha mondjuk, a ráeső kulcsszázalék jelentős mértékben csökken, és semmi mást nem tettünk, csak egy számot változtattunk meg az adott adótörvényben. Ugyanakkor pedig, ha a teljes adórendszert átalakítjuk, van olyan, akinek az sem elegendő reform. Tehát arról magáról, hogy reform vagy nem reform, azt hiszem, sokat lehet vitatkozni.

Azt gondolom, hogy koncepcionálisan azt kell keresnünk, hogy a kormányprogramban foglaltak megtalálhatók-e ebben az irányelvben. Megtalálható-e, hogy a családi kedvezmény erősödik, a családi kedvezmény, a gyermekek adókedvezménye növekszik? A válasz: igen. Megtalálható-e az a koncepció, elképzelés, hogy egyszerűbb, átláthatóbb adórendszert alakítsunk ki? Erre a válasz, úgy gondolom, hogy szintén igen.

Ami az adóterhelést és a személyi jövedelemadót illeti, sajnálatos dolog, hogy az ellenzéki képviselők számára az adóreform vitája az adótáblák, az adókulcsok bírálatát jelenti. Azt gondolom, hogy koncepcionális szinten alapvetően az adóterhelésről lehet szó, és ha az adóterhelés összegét vizsgáljuk, a rendelkezésre álló információk alapján azt is ki kell jelentenünk, hogy az élőmunka-terhelés az adók és a járulékok tekintetében is csökkenni fog.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai