Készült: 2020.07.08.14:34:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

334. ülésnap (2013.12.09.), 106. felszólalás
Felszólaló Dr. Budai Gyula (Fidesz)
Beosztás vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BUDAI GYULA vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A Vidékfejlesztési Minisztérium a múlt héten fejezte be azt a nyolc állomásból álló országjárást, amelynek fő mottója az volt, hogy "GMO-mentes Magyarországért". Ezen rendezvénysorozat kapcsán nagyon sok gazdálkodóval és olyan civil szervezetekkel találkoztunk, akiknek szerettük volna elmondani, hogy valójában mi is annak a stratégiának a lényege, amelyet a kormány és a minisztérium képvisel ebben a kérdésben.

Valóban, ahogy ön is mondta, az egyik legfontosabb döntés a 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvényünk XX. cikkelyében rögzített GMO-mentes mezőgazdaság meghatározása. Nagyon fontos döntés volt ebben a kérdésben az a 2006-os országgyűlési határozat, amely Magyarország számára a védzáradék lehetőségét kötötte ki, illetőleg kimondtuk a GMO-növények termesztésbe vonásának tilalmát. De szintén nagyon fontos jogszabályi rendelkezés volt a 2013. július 1-jén hatályba lépett büntető törvénykönyv rendelkezése, amelyben új tényállásként szerepel a géntechnológiailag módosított növényfajtákkal kapcsolatos kötelezettség megszegése. Dolgozik a tárca azon is, hogy Magyarországon GMO-mentes jelölésről szóló jogszabály jöjjön létre, vagyis az, hogy a lakosság, a fogyasztók, akik nap mint nap vásárolnak a különböző üzletekben, dönteni tudjanak, hogy milyen terméket kívánnak megvásárolni, és mi ezt a GMO-mentes jelöléssel kapcsolatban kívánjuk meghatározni.

Ugyanakkor a hatóság is jelentősen végzi a munkáját. 2012-ben fokozott ellenőrzés indult, évente 400-500 élelmiszer- és takarmányminta ellenőrzése történik meg. Az ellenőrzött termékeknek mintegy 23 százaléka tartalmaz csak GMO-t, és ennek mindegyike a 0,1 százalék alatti (Az elnök csenget.) mértéknél marad.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai