Készült: 2020.07.04.21:40:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

331. ülésnap (2013.12.02.), 86. felszólalás
Felszólaló Dr. Budai Gyula (Fidesz)
Beosztás vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:03


Felszólalások:  Előző  86  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BUDAI GYULA vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy látom, hogy Magyar Zoltánnál és a Jobbiknál elég nagy probléma lehet, tekintettel arra, hogy megpróbálják menteni a menthetetlent, ami abból áll, hogy az elmúlt három és fél évben sem a földvédelem, sem pedig a zsebszerződések visszaszorítása érdekében semmilyen konkrét javaslatot, illetve lépéseket nem tettek.

És, tisztelt Magyar képviselőtársam, ha már a csúsztatásnál tartunk, az ön frakcióvezetője elég rendesen csúsztatott a múlt héten, napirend előtt, idehozva azt a bolgár példát, amelynek semmi köze a magyarországi földmoratóriumhoz, tekintettel arra, hogy a bolgárok sokkal később, 2007-ben csatlakoztak hozzánk, és 2014. január 1-jén jár le a moratórium. Ők ezt a még le nem járt moratóriumot kívánták meghosszabbítani. Az ön frakcióvezetője pedig megpróbálta ezt a két dolgot összemosni. Sőt, ha önök annyira jó megoldásnak tartják a bolgár földtörvényt, akkor a Jobbik kifejezetten azért lobbizik Magyarországon és Európában, hogy a jogi személyek, a nagygazdaságok nem csak használhassák a földeket, hanem annak tulajdonjogát is meg tudják szerezni.

Tisztelt Képviselőtársam! Azt gondolom, hogy igen nehéz önöknek vitatni azokat a konkrét intézkedéseket, amelyek az elmúlt években születtek a termőföld védelme érdekében. Van, amit önök is megszavaztak, van, amit pedig nem szavaztak meg. Azt gondolom, az új büntető törvénykönyv egyértelműen olyan jogi kereteket ad, aminek alapján a termőföld jogellenes megszerzésében részt vevő eladó, vevő, ügyvéd, közjegyző igen súlyos, 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A magyar állam elővásárlási jogát gyakorló NFA-nak pedig lehetősége van arra, hogy ilyen jellegű, spekulatív célú földszerzéseket megakadályozza.

Önök, tisztelt képviselőtársam, a múlt héten, az új földforgalmi törvény vitájában már azt is támadták, hogy a helyi földbizottságok hogyan álljanak össze. Önök azt feltételezték, hogy a helyi földbizottságok tagjai arra fogják fölhasználni mandátumukat, hogy a vagyonukat gyarapítsák. Vagyis a magyar gazdákat, ezeket a gazdákat korrupcióval vádolták meg. Hát, ha önök úgy látják, hogy ez a magyar föld védelme, ez a magyar termőföld megvédésének lehetősége, akkor, azt gondolom, önök nagyon messze járnak az igazságtól.

De azt gondolom, az is csúsztatás, képviselőtársam, amit ön itt a birtokszerkezettel kapcsolatban elmondott. És önök ezt itt rendszeresen előadják a parlamentben, hogy önök a kisgazdaságok pártján vannak. Azt gondolom, hogy a "Termőföldet a gazdáknak" program, ami közel 200 ezer hektár földterületet juttat a családi gazdaságoknak, 25 és 50 hektáros birtoktestekben, mindenképpen azokat a kisgazdaságokat erősíti, amelyek vonatkozásában a kormány elkötelezett. Ugyanis itt a parlamentben már többször elmondtuk önöknek, de úgy látom, hogy önök ezt nem értik meg, hogy mi azt a birtokszerkezetet, ami jelen pillanatban úgy mondható el, hogy 50 százalékban nagygazdaságok és 50 százalékban kis- és közepes gazdaságok, úgy szeretnénk, úgy fogjuk megváltoztatni ezzel a programmal, hogy 80 százalékban a kis- és közepes gazdaságok, a maradék 20 százalékban pedig a nagygazdaságok fogják ezeket a területeket használni.

És az az új földtörvény, amely 1200 hektáros birtokmaximumot - képviselőtársam, birtokmaximumot - határoz meg, az belimitálja ezt a felső határt. A kedvezményes birtokmaximum, aki állatott tart, vetőmagot termeszt és egyéb tevékenységet folytat, maximum 1800 hektárig mehet el. Úgy gondolom, önök nem értik a földtörvényt, képviselőtársam.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  86  Következő    Ülésnap adatai