Készült: 2020.07.13.04:57:56 Dinamikus lap

A felszólalás szövege:

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
93 259 2019.11.18. 0:48  256-259

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat elfogadásával eleget teszünk európai uniós tagságunkból eredő kötelezettégeinknek, és a magyar szabályozás a törvényjavaslat elfogadása esetében teljes mértékben megfelel az uniós szabályozásnak. Egyúttal növeli a magyar emberek biztonságát, és a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni fellépés egyik fontos eszköze is. Köszönöm szépen, hogy az általános vitában, illetve a TAB keretein belül a javaslatot a frakciók támogatták. Köszönjük a támogatást. Arra kérem a tisztelt frakciókat, tisztelt képviselőtársaimat, hogy a szavazásnál is támogassák. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
98 30 2019.11.25. 4:58  27-30

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mi meghoztuk azokat a törvényeket, amelyek szigorítást tartalmaztak a bűncselekmények elkövetőivel szemben. Meghoztuk a 2012. évi C. törvényt, az új büntető törvénykönyvet, amely jelentős szigorításokat tartalmazott az alábbi esetekben: a tettarányos büntetőjogi szemlélet hangsúlyosabb megjelenése; szigorítás elsősorban a visszaesőkre vonatkozó rendelkezéseket érintően  lásd az enyingi banda, amiről ön beszélt -; szigorított büntetési tételek több bűncselekmény esetében, a három csapás intézményének bevezetése, tovább szigorítva a visszaesők büntetését több bűncselekmény tekintetében. Például a 18. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak vagy szexuális visszaélés esetében megszűnik a magánindítványhoz kötöttség, és a gyerekek, a nők, és az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények elkövetőire súlyosabb büntetési tételeket szabhat ki a bíróság. (Közbeszólások a Jobbik padsoraiban.)Tisztelt Képviselő Úr! Ön nem mond igazat! Önök nem szavazták meg. A Jobbik frakciója ezt a súlyosbítást tartalmazó törvényt, az új büntető törvénykönyvet nem támogatta (Felzúdulás a Jobbik padsoraiban: Kiengedtétek a súlyos bűnözőket!), de nem támogatták a szocialista párti törvényhozók (Az elnök csenget.), és az LMP sem támogatta. (Z. Kárpát Dániel: Akkor most jöhet a válasz!)

Tisztelt Képviselő Úr! Most olyat kér rajtunk számon, amit a kormány beterjesztett szigorításként és a parlament elfogadott, és önök nem támogatták. Most önök mondják meg itt, nyíltan: önök a bűnözők oldalán állnak?! (Felzúdulás a Jobbik padsoraiban.) Önök nem védik meg a törvénytisztelő embereket, tisztelt képviselő úr?! (Z. Kárpát Dániel közbeszól.)

(12.20)

Szóval, ezt szeretném tisztázni, és szeretném itt is elmondani, hogy Magyarország demokratikus jogállam, ahol a törvények mindenkire kötelezőek (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Aha, persze!), fajra, bőrszínre, felekezetre tekintet nélkül, és aki megsérti, megszegi a törvényeket, annak számolni kell azzal, hogy ennek következményeit viselni kell.

Azt is szeretném elmondani, tisztelt képviselőtársaim, hogy a magyar rendőrség Magyarország minden településén határozottan fellép a törvények megszegőivel szemben, megvédve ezzel az állampolgárok életét, vagyonát, biztosítva a közrendet, a közbiztonságot.

Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném leszögezni és visszautasítani azt az állítását, ami arról szól, hogy Magyarországon no go zónák vannak. Magyarországon rend van, Magyarország minden településén rend van, biztonság van (Z. Kárpát Dániel: Persze! Mesélj még!), és a kormány biztosítja az ehhez szükséges feltételeket.

Tisztelt Képviselőtársaim! Hadd mondjak néhány konkrétumot is a tekintetben, hogy 2010-ben, amikor mi átvettük a kormányzást  1998-2002 után , azt mondtuk, hogy helyreállítjuk a rendet, biztonságot teremtünk Magyarországon. Ennek érdekében szigorú törvényeket fogadtunk el, lásd a 2012. évi C. törvény, az új büntető törvénykönyv, amelyik 2013. július 1-jén lépett hatályba, megerősítettük a rendőrséget, 6 ezer fővel növeltük a rendőrök létszámát, olyan technikai eszközöket adtunk a rendőrség kezébe, amelyek hatékony fellépést biztosítottak (Közbeszólások a Jobbik soraiból.), és ennek is köszönhetően meg a rendőrök áldozatkész munkájának köszönhetően több mint 65 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma. Ez 200 ezer alá ment úgy, hogy a rendőrség úgy látta el a feladatát, hogy közben megvédte a határokat, megvédte Magyarország schengeni határait az illegális migrációval szemben.

Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném azt is elmondani, hogy az ítéleteket az ön által kérdezett ügyben nem a kormány hozta, hanem a magyar bíróság, amelynek a függetlenségéért önök küzdenek. Az ön által megnevezett bűnöző kiengedéséről (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) is a bíróság döntött. De szeretném arra is felhívni a figyelmét, hogy ez a kedvezmény, amivel ő szabadult, abban a pillanatban hatályát veszti, és az újbóli elítélése esetén ez hozzáadódik az új büntetési tételhez.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tehát nagyon fontos az, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ebben az esetben mi is a valós helyzet. Arra szeretném felhívni az önök figyelmét, az önök frakciója, a Jobbik-frakció és valamennyi ellenzéki frakció figyelmét, hogy ha önöknek valóban fontos a magyar emberek biztonsága, a magyar emberek védelme, a nők, a fiatalkorúak, a gyerekek, az időskorúak védelme, akkor támogassák, szavazzák meg azokat a törvényeket, amelyeket mi ennek érdekében beterjesztünk a parlament elé, mert eddig nem tették. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) Eddig nem tették! Én bízom abban, hogy a jövőben, ha komolyan gondolják ezt a kérdést, akkor változtatnak az álláspontjukon, és akkor támogatják a magyar embereket, támogatják a nők elleni erőszak elleni fellépést, támogatják Magyarország, a magyar emberek biztonságát. Én abban bízom, hogy ha ezt komolyan gondolják, akkor a jövőben meg is teszik, de jelenleg nem ez a helyzet. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
99 30 2019.12.02. 5:01  27-30

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték, amely meghatározza mindennapjainkat, meghatározza gyarapodásunk, fejlődésünk lehetőségeit. Mindenkinek ez a legfontosabb, hogy biztonságban legyen, különösen ebben az ádventi időszakban, de az év valamennyi napján. Úgy, ahogy ön is elmondta, azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt időszakban, de különösen ebben az elmúlt egy hónapban jelentősen megnőtt az illegális határátlépést megkísérlők, az illegális módon Magyarországra bejutni kívánók száma. Úgy, ahogy ön elmondta, 2018-ban egész évben 6506 fő próbált illegálisan bejutni Magyarországra, eddig, 2019. november 30-ig ez a szám 12 538 volt, és úgy, ahogy mondta, a tegnapi nap folyamán 82-en akartak illegálisan belépni Magyarország területére. Őket a határvadászok átkísérték, visszakísérték, és így nem tudtak bejutni Magyarország területére.

Szeretném azt is aláhúzni, hogy Magyarország Kormánya minden feltételt biztosít annak érdekében, hogy a határvadászok, a katonák, a rendőrök eredményesen tudják ellátni a határok védelmét, hiszen ez a legfontosabb nemzeti értékünk és érdekünk, hogy meg tudjuk védeni a magyar emberek biztonságát, meg tudjuk védeni a magyar határokat.

Nézzük azt, hogy hogyan is néz ki az összeurópai helyzet! A minket leginkább érintő nyugat-balkáni útvonalon egyre nagyobb a mozgás, a szerb, a horvát, a román és az ukrán határszakaszon is tapasztalják ezt. A Nyugat-Balkánon eddig 100 ezer illegális bevándorlót regisztráltak; Szlovéniában 72 százalékos a növekedés a tavalyi évhez képest. Fontos körülmény, hogy a legtöbben nem olyan országból jönnek, ahol katonai konfliktusok vannak, ahonnan menekülni kellene nekik.

Külön érdemes tanulmányozni Törökországot, mert itt mintegy 4 millió bevándorló tartózkodik, és itt nincs vége, mert november közepéig 400 ezer határátlépési kísérletet jelentettek. Nekünk alapvető kérdés az, hogy Törökország megnyitjae a kapuit, mint amit az elmúlt hónapokban már kilátásba helyezett, és ha megnyitja, akkor kérdés, hogy milyen irányba, Szíria vagy Európa irányába. Ha az utóbbi, akkor újra a 2015-öshöz hasonló napokat élhetünk át, noha ezt nem szeretnénk.

Tisztelt Országgyűlés! Ilyen körülmények között nem mindegy, hogy a brüsszeli döntéshozók milyen álláspontot foglalnak el ebben a kérdésben. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy az Európai Unió az elmúlt esztendőkben nem tudta megoldani az illegális migráció kérdését, rossz válaszokat adott, bevándorláspárti politikát folytatott, és nem a határok védelmét tekintette elsődlegesnek. Bízunk abban, hogy ebben változás lesz, hiszen ez nemcsak Magyarország és a magyar emberek, hanem valamennyi európai uniós polgár érdeke. Bízunk abban, hogy a Bel- és Igazságügyi Tanács mai ülésén is jelei lesznek a kedvező változásnak. De addig is, amíg ez nem történik meg, Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy a kvóták helyett a külső határok védelmére fordítsa az erejét. Hozzáteszem, ennek kapcsán Magyarország szinte semmiféle támogatást nem kapott; egy 20 millió eurós ígéretünk van, még az sem ért ide. Úgyhogy azt lehet mondani, hogy több mint 1 milliárd eurót fordítunk a határok védelmére.

De azt is szeretném kiemelni, hogy a DK-sok, illetőleg konkrétan Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége szemrebbenés nélkül beszélt arról az egyik tévében, hogy a DK álláspontja a kötelező betelepítések ügyében egyértelmű: nem támogatják. (Dr. Vadai Ágnes közbeszólása.) Ennyire tényleg nem nézhetnek hülyének mindenkit! (Arató Gergely: Kicsit belezavarodtál, Károly!) A kötelező kvóta mellett még aláírást is gyűjtöttek, a baloldali képviselők korábban az Európai Parlamentben is támogatták, és ezek után Dobrev Klára az egészet letagadja. Nem esett messze az alma az őszödi fától (Dr. Vadai Ágnes: Az elektromos rollerral kellene inkább foglalkozni…) meg a trükkök százaitól, elképesztő!

Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy visszatérve az elmúlt napok történéseihez, idehozzak egy dolgot. Nagyon jellemző az ellenzék hozzáállására a DK-s Szabó Zoltán minapi Facebook-állásfoglalása. Egyfajta talajügyi szakértőként levezeti, hogy a migránsoknak mennyit kellett ásniuk azért, hogy kiássák az alagutat a határzár alatt, majd páros lábbal beleszáll a rendőrökbe, amiért nem vették észre hamarabb. (Dr. Vadai Ágnes és Arató Gergely közbeszólása.) Olvassák csak el: súlyosan megsérti a rendőröket, amit visszautasítunk itt az Országgyűlésben is.

Tisztelt ellenzéki Képviselők! Nem sértegetni kellene a rendőröket, a katonákat (Dr. Vadai Ágnes: Inkább az illetményüket rendeznék!), a határvadászokat, hanem köszönetet mondani azért, mert évek óta védik Magyarország és az Európai Unió határait, Európa határait. Ha köszönetre nincs is szándékuk és bátorságuk, egy bocsánatkérés azért beleférne. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
102 44 2019.12.10. 4:32  41-44

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Jelentősen megnőtt a migrációs nyomás Magyarország déli határán, egyre nő a feszültség ezen a területen. A Nyugat-Balkánon százezer illegális bevándorló torlódott fel, ami Közép-Európa számára, így Magyarország számára is komoly kockázatot jelent. Ezenfelül Törökországból 398 ezer illegális határátlépési kísérletet jelentettek november közepéig, ez 128 ezerrel több, mint a tavalyi év egészében. Szlovéniában 14 ezer illegális bevándorlót regisztráltak az év első tíz hónapjában, ez 72 százalékkal több, mint tavaly ugyanezen időszakban. Ez a 14 ezer migráns azért ment Horvátországon keresztül Szlovénia irányába, mert Magyarország déli határát kerítés védi. Szerbiában pedig 30 ezer migráns van jelenleg, aki arra várakozik, hogy át tudjon jutni a határon. Szeretném fölhívni a figyelmet arra is, tisztelt képviselő úr, tisztelt Országgyűlés, hogy a magyar határ körzetében lévő magyarlakta területeken is megnőtt az illegális migránsok száma. Abban bízunk, hogy a szerb hatóságok nagyobb erővel vesznek részt az illegális migráció elleni küzdelemben, és biztosítják a szerbiai magyarlakta településeken élők biztonságát.

Tehát ahogy mondtam, Magyarország déli határán megnőtt a migrációs nyomás, nő a feszültség, erről a múlt héten Németh Szilárd kollégámmal együtt meggyőződhettünk a déli határon tett látogatás során. Azt tapasztaltuk, hogy minden módon  szárazföldön, levegőben, vízen, alagutat ásva  megpróbálnak bejutni a migránsok Magyarország területére. A rendőrség két alagutat számolt fel, az egyiket Csongrád megyében Ásotthalomnál, a másikat pedig Bács-Kiskun megyében Csikériánál.

(10.30)

Szeretném azt is elmondani, hogy 2018-ban 6500 illegális migráns próbált bejutni Magyarország területére. Ez a szám megduplázódott, november 30-ig több mint 12 800 illegális migráns akart bejutni. Még egy riasztó adat: december hónapban az illegális kísérletek száma meghaladta a napi 100 főt. Konkrétan a tegnapi nap folyamán 128 fő próbált bejutni illegálisan Magyarország területére. Ezt a magyar határvadászok, rendőrök, honvédek együttes erővel megakadályozták. Szeretném itt is megnyugtatni a tisztelt Országgyűlést, és elmondani, hogy a magyar hatóságok, a rendőrök, határvadászok, honvédek mindent megtesznek annak érdekében, hogy egyetlen illegális migráns se jusson be Magyarország területére.

Ön említette a kvótát. Sajnálatos módon újra előjött a kvóta kérdése mint lehetséges megoldás. Mi ezt teljesen elutasítjuk. A 2016-os kvótanépszavazáson, úgy, ahogy ön mondta, a magyar emberek 98 százaléka egyértelműen ez ellen foglalt állást. Mi is azt mondjuk, ma is azt mondjuk, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem a bajt idehozni.

Magyarország Kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar emberek biztonságát szavatolja. Azt is tudjuk, hogy ebben a harcban egyedül vagyunk, hiszen Gyurcsány, Karácsony és a teljes bevándorláspárti ellenzék a migránskvóta mellett áll. (Felzúdulás és közbeszólások a Jobbik soraiból.) Három éve még azt is meg akarták akadályozni, hogy a magyar emberek erről népszavazáson mondhassák el a véleményüket.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! (Zaj.  Az elnök csenget.) Ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték, és Magyarország biztonságos országnak számít. Hangsúlyozom, hogy Magyarország Kormánya minden feltételt biztosít annak érdekében, hogy a határvadászok, katonák, rendőrök eredményesen tudják ellátni a határok védelmét, Magyarország és a magyar emberek védelmét, hiszen ez a legfontosabb nemzeti érdekünk és értékünk, hogy meg tudjuk védeni a magyar emberek biztonságát.

Szeptemberben ezért a kormány ismét meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, hiszen ez ad megfelelő jogi alapot a határ védelmére. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a határt védő rendőröknek, határvadászoknak, katonáknak azért, hogy az ország függetlenségét, a magyar emberek biztonságát és szabadságát ilyen hatékonyan védik.

Köszönjük szépen. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti sorokból.  Mozgás.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
102 63 2019.12.10. 0:51  60-65

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A biztonság a legfontosabb közösségi érték, és a közlekedés biztonsága ennek egy fontos szelete, aminek a biztosítása érdekében Magyarország rendőrsége minden fontos lépést megtesz, az ehhez szükséges eszközök rendelkezésre állnak. De mi is úgy látjuk, hogy a szabálysértések visszaszorítása érdekében a jogszabályok módosításának és a szankciók szigorításának megvizsgálására van szükség. Hiszen elkötelezettek vagyunk a magyar emberek biztonsága érdekében, és bízom abban, hogy ezeket a lépéseket meg tudjuk tenni, és a közúton közlekedők is nagyobb biztonságban lesznek. Ha ön ezzel egyetért, akkor fogadja el a válaszomat. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
102 143 2019.12.10. 2:02  138-147

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A déli határon jelentős mértékben megnőtt a migrációs nyomás, egyre nő a feszültség a déli határon. Az elmúlt héten Németh Szilárd kollégámmal a déli határon látogatást tettünk, és meggyőződtünk arról, hogy a Magyar Honvédség, a magyar rendőrség, a magyar határvadászok felkészültek ennek az egyre növekvő migrációs nyomásnak a kivédésére.Ha a tényadatokat nézzük, azt mondhatjuk, hogy 2018-ban összesen 6500 illegális migráns akart Magyarország területére jogellenesen belépni. Ez a szám ez év november 30-ára megduplázódott. Ha a decemberi napokat vesszük figyelembe, akkor azt mondhatjuk, hogy naponta több mint száz illegális migráns próbál jogellenesen Magyarország területére belépni, és a legváltozatosabb módon próbálkoznak. Legutóbb alagutat ástak két helyen, Ásotthalomnál és Csikériánál, és azon keresztül próbálnak bejutni, de vasúti szerelvényeken, kamionokban, a határkerítés alá ásva, vízen csónakkal, minden módon megpróbálnak, és akkor még nem is beszéltünk az embercsempészekről, akik ellen határozottan fellépünk, de igénybe veszik az embercsempészek szolgáltatásait is az illegális migránsok.

Azt mondhatjuk, hogy valóban megnőtt, ahogyan ön mondta, a vajdasági magyarlakta településeken is a migránsok száma. Arra kértük a szerb hatóságokat, hogy erősítsék meg ezeknek a magyarlakta településeknek a rendőri védelmét, biztosítását, hogy a határ túloldalán élő magyar testvéreink is biztonságban legyenek.

Ami pedig minket illet, azt tudom mondani, képviselő úr, hogy Magyarország Kormánya minden feltételt biztosít annak érdekében, hogy a rendőrök, a határvadászok, a katonák meg tudják védeni Magyarországot, a magyar lakosság, a magyar emberek biztonságát. Ennek a feltételeit, a forrásait, a jogi hátteret a kormány biztosítja a jövőben is. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
102 147 2019.12.10. 1:25  138-147

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A veszély komoly. Ennek elhárítása érdekében a kormány minden feltételt biztosít. Meg kell erősíteni a déli határ védelmét, ennek az élőerős védelemnek a feltételei adottak, hiszen a rendőrség létszámát növeltük, a határvadászok jelen vannak, a honvédség is jelen van, és minden technikai eszközt, a legmodernebb technikai eszközöket is biztosítjuk annak érdekében, hogy a magyar emberek biztonsága meglegyen.Abban is bízunk egyébként, kitekintve Európára, hogy a nemrégiben megalakult új Európai Bizottság változtat az Európai Unió migrációs politikáján, végre a határok védelmére helyezi a hangsúlyt, és azt várja el a tagállamoktól, hogy minden uniós tagállam, amely schengeni külső határral rendelkezik, megvédje a külső határokat. Ez az alapja annak, hogy a schengeni belső határok eltűnjenek és a szabad mozgás jogát biztosítani tudjuk az Európai Unió valamennyi polgárának.

Biztosíthatom még egyszer, tisztelt képviselő úr, hogy Magyarország Kormánya minden feltételt biztosít annak érdekében, hogy meg tudjuk védeni a déli határt és a magyar emberek biztonságát. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
104 44 2019.12.17. 3:41  40-47

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is visszautasítom azt a megállapítását, hogy 2015-19 között a hivatásos állomány béremelése elmaradt. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy 2015. július 1. és 2019. január 1. között több ütemben átlagosan 50 százalékos illetményemelés valósult meg. 2015. július 1jétől 30 százalékos átlagos illetményemelés, és azt követően minden évben 5-5 százalékos illetményemelés valósult meg. Szeretném mindjárt mondani, a kormánynak az a célja, hogy a rendvédelmi életpályaprogramot folytassa. Bízunk abban  hogy az első kérdésére válaszoljak, amikor azt kérdezi, hogy mikor valósul meg , reméljük, hogy még ebben az évben döntés születik az illetményemelés mértékéről.

Most abba is hagyhatnám a választ, de szeretném emlékeztetni önöket arra, hogy az első Orbán-kormány idején, 1998-ban, amikor az illetménybeállás nem volt teljes, a kormány döntése alapján százszázalékos beállás született, és ez 40 százalékos bérfejlesztést jelentett. Majd 2001. július 1-jétől, amikor is a parlament elfogadta a köztisztviselői életpályatörvényt, annak a hatályát kiterjesztette 2002. január 1-jétől a rendvédelmi hivatásos állományra is, és ez közel 30 százalékos illetményemelést jelentett. Amikor a második Orbán-kormány megalakult  amikor egyébként önök nagy elánnal támadták és nem támogatták a rendőrséget; emlékezzünk vissza azokra az időkre, amikor nem szavazták meg a rendőrség megerősítéséről szóló törvényeket és a rendőri fizetésemeléshez szükséges forrásokat , akkor pedig 2010-14 között a tiszthelyettesi és a zászlósi állomány összesen havi 24 ezer forintos úgynevezett kiegészítő juttatást kapott. Erre is szeretném felhívni a figyelmet. Ezt követte 2015. július 1-jétől az új szolgálati törvény, amely 2019-ig átlagosan 50 százalékos illetményemelést valósított meg.

A hivatásosok áldozatvállalása, bátorsága, a rend iránti szilárd elkötelezettsége biztosítja a magyar emberek nyugalmát, a közrendet, a közbiztonságot. Szeretném hangsúlyozni, a Belügyminisztérium vezetésének az a célja, hogy minden támogatást megadjon a szakmai munkához, és ennek a feltételeit meg fogjuk teremteni. Bízom abban, hogy önök is támogatják azokat a javaslatokat, amelyek ennek a forrásoldalát teremtik meg.

Azt is szeretném elmondani, hogy a Belügyminisztérium elkészítette a hivatásos állomány anyagi megbecsülésére vonatkozó javaslatait, s Magyarország 2020. évi költségvetésében az összeg elkülönítésre került. A felhasználás mértéke, mikéntje az ország gazdasági teljesítőképességének függvénye, amelynek az előkészítése folyamatban van. A Belügyminisztérium a rendvédelmi állománytól kapott visszajelzéseket folyamatosan nyomon követi, együttműködik a Magyar Rendvédelmi Karral annak érdekében, hogy a hivatásosok anyagi elismerését tovább javítsa.

Csak ismételni tudom a kormányinfón a tárgyban elmondottakat, amelyeket Gulyás Gergely miniszter úr mondott el: „Reméljük, még ebben az évben születik döntés az illetményemelésekről.” Bízom benne, hogy önök is tudják ezt támogatni. Köszönöm, és kérem, hogy fogadja el a válaszomat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
105 80 2020.02.17. 2:48  77-82

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték, és Magyarország biztonságos ország, Európa talán egyik legbiztonságosabb országa. Ezt többek között annak köszönhetően is értük el, hogy 2015-ben a parlament meghozta a szükséges döntéseket a déli határ megvédéséről, a honvédség részvételéről a határ védelmében, a rendőrség megerősítéséről és a szükséges hármas védelem létrehozásáról. A jogi élőerős védelmet létrehoztuk, és az ideiglenes biztonsági határzárat is felépítettük, és ennek köszönhetően azt mondhatjuk, hogy meg tudjuk védeni a déli határunkat. De azt is mondtuk kezdettől fogva, hogy a veszély nem múlt el, hiszen az adatok azt mutatják, hogy most százezer migráns szeretne Európába bejutni, ők a balkáni útvonalon vannak, és ha hagynánk, bejutnának Magyarországra. Boszniában 2019 végén mintegy 8 ezer ember tartózkodott illegálisan, Szerbiában 2020 elején közel 10 ezer migráns torlódott fel.

Az ENSZ január végi tájékoztatása alapján 112 300 fő migráns és menekült tartózkodik Görögországban, 2019-ben 50 százalékkal többen érkeztek, mint 2018-ban. Egyre szervezettebb a tiltott határátlépés, az embercsempész-hálózat nemzetközivé vált, és az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest négyszeres az embercsempész-tevékenység a déli határon, amellyel szemben a magyar rendőrség eredményesen fellép.

Azt is szeretném elmondani, hogy a határ nincs lezárva; aki legálisan be akar jönni Magyarországra, szeretettel várjuk, illegálisan pedig senkit nem engedünk be Magyarország területére, úgy, ahogy eddig is tettük, a jövőben se engedünk be senkit.

A január 28-ai röszkei események, illetve a február 6-ai migránskaraván fellépése is azt mutatja, hogy meg tudjuk védeni a déli határt, meg tudjuk védeni Magyarország, a magyar emberek biztonságát, de azt is elmondjuk, hogy a veszély nem múlt el. Mivel ilyen hatalmas tömeg tartózkodik a balkáni útvonalon, Boszniában, Szerbiában, bármelyik pillanatban várható, hogy újabb kísérletet tesznek.

A magyar hatóságok a szolgálatokkal együttműködve és a nemzetközi szervezetekkel, a társszolgálatokkal együttműködve minden információt értékelnek, és a rendőrség együttműködve a honvédséggel mindent megtesz annak érdekében, hogy 2020-ban is meg tudjuk védeni a magyar emberek biztonságát, Magyarország biztonságát, és 2020-ban is Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa lesz.

Kérem a képviselő urat, hogy a válaszomat fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
107 22 2020.02.24. 2:57  17-22

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány döntésének megfelelően a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-fertőzésre vonatkozó ellenőrzött egészségügyi és járványügyi adatokat. Tisztelt Képviselő Úr! Az operatív törzs ma reggel is ülésezett, és Papp Károly főigazgató úr, illetve Müller Cecília országos tiszti főorvos sajtótájékoztatót tartott. Figyelemmel az észak-olaszországi tartományokban váratlanul megnövekedett koronavírus-gyanús fertőzött esetek számára, az operatív törzs soron kívül tájékoztatást kért az olasz hatóságoktól a járványügyi helyzetről, egyidejűleg a határátlépési egészségügyi szűrést kiterjesztette az Észak-Olaszországból érkezőkre.

Magyarország polgárainak védelme érdekében az indokolt egészségügyi és járványügyi intézkedések hatékony megszervezésére, az állami szervek tevékenységének összehangolására vonatkozó, 28 pontból álló akcióterv végrehajtása ütemezetten történik. Fokozatosan ellenőrzésre kerülnek az egészségügyi intézmények higiéniás viszonyai, a fertőtlenítő szerrel történő ellátásuk folyamatos. A lakosság tájékoztatására két ingyenes zöld számot indítottunk, és az írott és elektronikus médiumok segítségével naprakész információt biztosítunk mindenki számára, képviselő úr. Mindezek alapján elmondhatom, hogy a kormány a súlyának és a fennálló veszélynek megfelelően kezeli, és időben felkészült a koronavírus-helyzet kihívásaira.

Magyarországon jelen pillanatig koronavírusos megbetegedés továbbra sem ismert, magyar állampolgár fertőzöttségéről a hatóságok tudomással nem rendelkeznek. Tisztelt képviselő úr, úgy gondolom, hogy ez az információ önmagáért beszél, ugyanakkor az észak-olaszországi járvány miatt új eljárásrendet alakítanak ki az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Járványügyi Központ ajánlásai alapján annak érdekében, hogy megőrizzük Magyarország vírusmentességét. A hőmérsékletmérést kiterjesztettük a debreceni repülőtérre is.

Tisztelt képviselő úr, arra is szeretném fölhívni a figyelmet, hogy mai sajtótájékoztatóján az országos tiszti főorvos asszony, Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy aki fertőzött területről tér haza és influenzás tüneteket észlel magán, forduljon orvoshoz, ne menjen orvosi rendelőbe, hanem telefonon értesítse háziorvosát, hangsúlyozta az országos tiszti főorvos.

Tisztelt Képviselő Úr! Magyarország Kormánya a magyar emberek egészségi állapotát, egészségét nemzeti ügynek tekinti, mindent megtesz annak érdekében, hogy a vírusmentesség továbbra is fennmaradjon, és ezért minden támogatást, ami ezt a célt szolgálja, akárhonnan is érkezik, köszönettel elfogadjuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok és a Jobbik soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
109 16 2020.03.02. 5:15  13-16

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Legelőször is engedje meg, hogy utaljak a február 27-ei hétpárti tájékoztatóra, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter úr és Kásler Miklós miniszter úr vezetésével tartottunk a Belügyminisztériumban. Ott Harangozó Tamás, az önök pártjának képviselője elismeréssel szólt arról, hogy ez az egyeztetés létrejött, illetve azt is megemlítette, hogy ez a Belügyminisztériumban szokásos, hogy a fontos ügyekben egyeztetést és tájékoztatót tartunk. Meg is tette a javaslatát, az a kérés is elhangzott egyébként ezen a tájékoztatón, hogy a parlamenti pártok kapjanak naponta tájékoztatást az aktuális helyzetről. Ezt a tájékoztatást pénteken már kiküldtük, mind a hét parlamenti párt mindennap megkapja ezt a tájékoztatót, és arra kértük a parlamenti pártokat, hogy mivel a magyar emberek egészsége, a magyar emberek biztonsága nemzeti ügy és elsőrendű kérdés, ebben működjenek együtt, és minden javaslatot, minden olyan ötletet, amely a biztonságot segíti elő, köszönettel elfogadunk. Egyébként elmondom, hogy Stummer János, a Jobbik képviselője egy javaslatcsomagot adott át, amelyre a választ hamarosan meg is fogjuk adni. Köszönjük a képviselő úrnak. Köszönjük minden képviselőnek, aki nem politikai haszonszerzés céljából beszél erről a nagyon fontos kérdésről, hanem a magyar emberek biztonsága érdekében szól hozzá.Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Azt azért ne felejtsük el ismét hangsúlyozni, hogy Magyarországon nincs koronavírussal fertőzött beteg, ilyen beteget nem regisztráltak, és a rendszer, az operatív törzs, illetve még korábban az egészségügyi államtitkár asszony által kialakított eljárásrend, a kórházak tájékoztatása, a szükséges intézkedések megtétele megtörtént, és ez egy nagyon fontos eredmény.

(11.40)

Felkészültünk arra is egyébként, hogy mégis, mivel a környéken nagyon sok országban, a környező országokban ez a betegség már regisztrálásra került, akkor, ha Magyarországon lesz, regisztrálnak ilyen beteget, koronavírussal fertőzött beteget, akkor a szükséges feltételek megvannak annak érdekében, hogy ez ne terjedjen tovább, és a magyar emberek biztonságban legyenek.

Azt is szeretném elmondani, hogy a Magyar Orvosi Kamara elnöke is jelen volt ezen a tájékoztatón, tehát a kórházak tájékoztatása megtörtént, a Magyar Orvosi Kamara tájékoztatása megtörtént. A háziorvosok is tájékoztatásra kerültek, a szükséges védőeszközök rendelkezésre állnak. Elmondom, hogy a büntetés-végrehajtás debreceni üzemében naponta 25 ezres kapacitású gyártósort indítottak útjára, ahol a fogvatartottak állítanak elő szájmaszkot, a gyártás folyamatos, két műszakban készülnek a termékek, és az alapanyag a további gyártáshoz is biztosítva van.

Arról is szeretném önt tájékoztatni, hogy a koronavírus elleni küzdelemhez szükséges eszközök, egészségügyi és pénzügyi eszközök is rendelkezésre állnak. A magyar egészségügy felkészült, kitűnő orvosaink, kitűnő szakembereink vannak. Köszönet illeti az ő munkájukat, akik azért dolgoznak, hogy Magyarországon a magyar emberek biztonságban legyenek, és ezt a munkát éjjel-nappal végzik, a szükséges eszközöket a kormány biztosítja. 700 milliárddal több jut egészségügyre, mint az önök kormányzása idején; 91 kórházban történt felújítás, fejlesztés; több mint ezer új mentőautó állt szolgálatba; 18 százalékkal bővült a dolgozó orvosok száma, és ha önök nem akadályozzák meg, akkor az újbudai szuperkórház is megépül. A táppénzzel kapcsolatban a jogszabály világosan fogalmaz: a háziorvos dönthet arról, hogy táppénzre írja ki a beteget. Ebben az ügyben kérjük a magáncégek és a munkáltatók megértését is.

Az operatív törzs már akkor felállt, amikor csak szórványos esetek voltak Európában. Magyarország együttműködik, a magyar egészségügyi kormányzat, a magyar egészségügyi szervek együttműködnek a WHO-val és az Európai Unió illetékes szervezetével. A 28 pontos akcióterv ismert, és ennek a végrehajtása folyamatosan történik. Azt gondolom, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar emberek biztonságban legyenek, az ehhez szükséges anyagi feltételeket biztosítja. Szeretném elmondani, hogy a szükséges pénz is rendelkezésre áll, az egészségügyi személyzet erőn felül dolgozik, minden feltételt biztosítunk. A bv-ben a szájmaszkokat folyamatos műszakban gyártják.

Arra kérek mindenkit, hogy akinek javaslata van  úgy, ahogy a hétpárti egyeztetésen elhangzott , az tegye meg, hiszen minden javaslatot érdemben megvizsgálunk. Külön köszönöm azoknak a munkáját, akik már javaslatot tettek. Bízunk abban, hogy eredményesen tudunk föllépni, eredményesen tudunk dolgozni a magyar emberek biztonsága, a magyar emberek egészsége érdekében. Ezt kérjük önöktől is, képviselő úr. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
109 174 2020.03.02. 1:59  169-178

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azt tesszük, amit eddig is tettünk: megvédjük Magyarország biztonságát, megvédjük a magyar emberek biztonságát. Ezt tettük eddig, és ezt tesszük a jövőben is, tisztelt képviselő úr. Ami a török elnök bejelentését követő helyzetet illeti: az eseményeket követően miniszterelnök úr azonnal összehívta a biztonsági kabinetet, az ülésen áttekintették a hazai biztonsági szolgálatok jelentését, majd döntés született arról, hogy a magyar határok további megerősítésére kerül sor, valamint fokozott figyelem hárul a balkáni migrációs útvonalon zajló történésekre. A délről északra irányuló feláramlás egy történelmi trend, a következő tíz-húsz év fő kérdése pedig az, hogy Törökországtól kezdve ezt a hullámszerű inváziót hol sikerül megállítani.

Az illegális migránsok zöme Iránból vagy Iránon keresztül érkezik. Miután Irán a koronavírus-fertőzés egyik gócpontja, ezért Magyarország úgy döntött, hogy határozatlan időre felfüggeszti az új emberek beengedését a tranzitzónába, az ott lévő 321 ember és az ország védelme érdekében.

Tisztelt Képviselő Úr! Úgy, ahogy elhangzott az előbbiekben, 2015 szeptemberében a parlament meghozta a szükséges döntéseket, létrehoztuk a hármas védelmet, a jogi védelmet, az élőerős védelmet és a biztonsági határzárat, amit 2017 tavaszán megerősítettünk, a magyar-szerb határon dupla kerítés épült.

A veszély egyébként nem múlt el, ezt mindig elmondtuk, csak sokan nem hallották meg az ellenzék részéről. Ebben az évben is a mai napig 6843 illegális migráns próbált bejutni Magyarország területére. Jelentem, sikertelenül. A magyar rendőrség, a magyar határőrség, a magyar határvadászok, a Magyar Honvédség ellátja feladatát, megvédi Magyarországot, megvédi a magyar emberek biztonságát. A biztonság ma a legfontosabb közösségi érték, és Magyarország szerte a világban biztonságos országnak számít. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
109 178 2020.03.02. 0:32  169-178

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném itt, a tisztelt Országgyűlés előtt is elmondani, hogy Magyarország rendelkezik azokkal a rendőri, határvadász és honvédségi erőkkel, amelyek bármilyen helyzetben képesek Magyarország határait megvédeni, a magyar emberek biztonságát garantálni. Szeretném kijelenteni itt, önök előtt, hogy amíg Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, addig illegális migránsok Magyarország területére nem fognak bejönni (Moraj és közbeszólások a Jobbik soraiból, köztük: Tele volt velük a Keleti!  Erdoğan?), Magyarország és a magyar emberek biztonságban lesznek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
110 46 2020.03.09. 4:00  43-49

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ön teljes mértékben eltért az írásban beadott interpellációja szövegétől, aminek az volt a címe, hogy: „Kinek fontos valójában a határ védelme?” Én válaszolok erre a fel nem tett, de írásban benyújtott kérdésre: Magyarország Kormányának, a Fidesz-KDNP-frakciónak és a magyar embereknek egyaránt fontos. És amíg ez az összeállítás működik, és ennek érdekében tudunk dolgozni, azt gondolom, hogy nagyot nem hibázunk, hiszen az eredmények önmagukért beszélnek. Magyarország Kormánya 2015 szeptemberében azon a rendkívüli parlamenti ülésen, amelyre ön is utalt, előterjesztette a javaslatát. Létrehoztuk a hármas védelmet, a jogi védelmet, a védőerős védelmet, a honvédség részvételét a határőrizetben, valamint a kerítést kiépítettük, sőt 2017. április 28-án elkészült a magyar-szerb határnál a második kerítés is. És azt tudjuk mondani, hogy ennek a hármas védelemnek köszönhetően, valamint a rendőrség, a határvadászok és a honvédség erőinek a jelenlétében, az ő odaadó szolgálatukkal ma olyan védelmet tudunk biztosítani, hogy minden támadás ellen meg tudják védeni a magyar erők a magyar határokat, a déli határokat.

És én szeretnék köszönetet mondani minden olyan országgyűlési képviselőnek, aki ezt itt a parlamentben támogatta, hiszen ez egy nemzeti ügy, ez egy nemzeti érdek.

És én azt gondolom, hogy Magyarország rendőrei, határvadászai és a magyar honvédek európai szintű elismerésben részesülnek, hiszen az Európai Unió tagországai is elismerik azt a szolgálatot, amelynek eredményeképpen, azt tudjuk mondani, hogy Magyarország meg tudja védeni a déli határokat, nemcsak a magyar emberek és Magyarország szempontjából, hanem a schengeni külső határok védelmével az Európai Unió biztonságához is hozzájárulunk, hiszen aki nem jut be Magyarország területére a déli határon, az a Grabenen vagy a Mariahilfer Strassén nem tudja megtámadni a osztrák hölgyeket vagy urakat, vagy akár Németország területére nem tud eljutni. Tehát ez a tevékenység eredményes.

És azzal sem értek egyet, tisztelt képviselő úr, amit mondott, hogy Magyarország egyes települései védelem nélkül maradnak, hiszen ez nem igaz. Ma minden magyar településen teljesít szolgálatot rendőr. Ma olyan eredményeket tud felmutatni a rendőrség, hogy több mint 50 százalékkal…  a 2010-es adatokhoz viszonyítva, amikor az évi regisztrált bűncselekmények száma meghaladta a 430 ezret, mára, 2019 elejéig ez 230 ezer körülire esett vissza. Nem akarom elkiabálni az eredményt, de a 2019-es eredmény még ennél is jobb, még jelentősebben csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma. Tehát a rendőrök a kettős feladatot eredményesen látják el, hiszen megvédik a déli határt a honvédekkel, határvadászokkal együtt, és a belbiztonság területén is tudunk előrelépni.

Ma, tisztelt képviselő urak, a biztonság a legfontosabb közösségi érték. És Magyarország ma biztonságos országnak számít, köszönhetően ennek a sok tízezer rendőrnek, határvadásznak, honvédnek, akik Magyarország biztonságát szolgálják. Tehát azt gondolom, hogy nem szükséges a szervezeti változtatás ezen a területen, hiszen a rendszer működik, egységes irányítás alatt.

Határvadász egységek is teljesítenek szolgálatot a rendőrség keretén belül, határrendészeti igazgatóságok működnek. A szükséges személyi, tárgyi és anyagi feltételeket a kormány biztosítja ezeknek az egységeknek a sikeres működése érdekében.

És arra kérem tisztelt képviselő urat, hogy ha önnek nem a politikai haszonszerzés számít, ha az számít, hogy ez a rendszer eredményese, meg tudjuke védeni a magyar embereket, Magyarország biztonságát, a schengeni határokat, akkor fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
110 112 2020.03.09. 4:09  109-115

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Pintér Sándor belügyminiszter úr február 27-én a Belügyminisztériumban hétpárti tájékoztatót tartott a parlamenti frakciók képviselőinek a koronavírus elleni küzdelem aktuális helyzetéről. Azon a tájékoztatón önt is üdvözölhettük, még beszéltünk is, ha emlékszik rá, a tájékoztató előtt. Ön a tájékoztatón pozitívan nyilatkozott a kormány intézkedéseiről, és helyeselte azokat az intézkedéseket  összefoglalóan azt mondhatom , amelyeket a koronavírus elleni küzdelemben a kormány eddig tett. Annak a megbeszélésnek, amelyen egyébként Harangozó Tamás képviselő úr is jelen volt, és valamennyi parlamenti párt képviselője jelen volt, az volt a kicsengése, hogy ez egy olyan nemzeti ügy, amelyben az eredményes küzdelem érdekében össze kell fogni, és szívesen veszünk mindenféle javaslatot.

Ezen a tájékoztatón elhangzott az a kérés, hogy kapjanak tájékoztatást a parlamenti pártok képviselői a koronavírus elleni küzdelemről. Ezt a tájékoztatót, ezt a napi jelentést mindennap megkapják, önök is megkapták, és szívesen vesszük a javaslatot. Például Harangozó képviselő úr ma 12 óra 48 perckor juttatta el javaslatait, amelyeket egyébként érdemben meg fogunk vizsgálni. Köszönjük. Köszönjük mindenkinek, aki javaslatot tett, hiszen nagyon fontos, hogy ebben a kérdésben a magyar emberek egészsége érdekében eredményesen tudjunk tevékenykedni, eredményesen tudjunk fellépni, és az operatív törzs, az országos tiszti főorvos, a háziorvosok, a kórházak összefogva eredményesen tudjanak dolgozni.

Arra is szeretném felhívni a figyelmet, tisztelt képviselő úr, hogy mostanáig az internetes tájékoztató tartalmak elérése négy és fél millió volt, azt gondolom, ez a szám önmagáért beszél. A tájékoztatót az operatív törzs mindennap megtartja, és mindennap a legfrissebb információkat hozza az emberek tudomására annak érdekében, hogy eredményesen tudjuk felvenni a küzdelmet.

Azt is szeretném kijelenteni itt, a tisztelt Ház előtt, önt és a tisztelt Házat tájékoztatva, hogy együttműködünk az Egészségügyi Világszervezettel, az uniós egészségügyi szervezettel, a környező országokkal annak érdekében, hogy a koronavírus elleni küzdelem sikeres legyen. Ez egy nagyon nagy feladat, képviselő úr. Ez egy nagyon nagy feladat, és eredményesen szeretnénk fellépni, ezért mindent megteszünk, minden forrást biztosít a kormány annak érdekében, hogy a háziorvosok, a kórházak, az egészségügyi intézmények eredményesen fel tudjanak lépni. Anyagi akadálya nincs, a szükséges egészségügyi személyzet, orvosok, ápolók rendelkezésre állnak, a kórházak rendelkezésre állnak. Tisztelt képviselő úr, azt tudjuk mondani, hogy minden esélyünk megvan arra, hogy eredményesen tudjunk küzdeni a koronavírus ellen, és meg tudjuk védeni a magyar emberek egészséget.

Arra kérem önöket, arra kérem a parlamenti frakciókat, hiszen ma is napirend előtt is többször elhangzott ez a kérdéskör, ez a problémakör, és vélhetően az azonnali kérdések során is el fog hangzani, hogy ne használják politikai haszonszerzésre ezt a kérdést, hanem úgy, ahogy a február 27-ei belügyminiszteri tájékoztatón ígérték, önök is segítsék elő, hogy ez a küzdelem eredményes legyen, és a magyar emberek egészsége érdekében fel tudjunk lépni.

Még egyszer mondom: anyagi akadálya nincs az eredményes fellépésnek, mindent megteszünk, minden feltétel rendelkezésre áll, de a feladat nagy. Ezért kell ebben a kérdésben nemzeti összefogást létrehozni, ez pedig csak úgy megy, ha önökre is tudunk számítani.

A javaslataikat ezúton is kérjük, várjuk, hiszen ez egy olyan ügy, amely valamennyiünk számára nagyon fontos. Kérem önt, hogy ha ön is így gondolja, akkor fogadja el a válaszomat.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
110 154 2020.03.09. 1:00  149-158

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Szeretném fölhívni a figyelmét az ön által elmondottakra, hiszen az azonnali kérdését az ügyészséghez címezte, és én azt szeretném önnek elmondani, hogy akkor jár el helyesen, ha úgy, ahogy mondta, az ügyészséghez fordul, hiszen ebben az ügyben, az ön által kérdezett ügyben vagy ügyekben az ügyészség illetékes. Én az ügyészség helyét nem szeretném átvenni, az ügyészség helyett nem szeretnék nyilatkozni. Egyébként Magyarország demokratikus jogállam (Felzúdulás az ellenzéki padsorokban.), ahol a rendőrség  ha már a rendőrséget kérdezte  Magyarország valamennyi településén minden jogsértővel szemben határozottan fellép az emberek élet- és vagyonbiztonsága érdekében. Úgyhogy ebben az ügyben, ahogy ön mondta, az ügyészség illetékes, és bízom abban, hogy az ügyészségtől megkapja a válaszát.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
110 158 2020.03.09. 1:04  149-158

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm. Képviselő asszony, szeretném megnyugtatni, hogy a rendőrség, Magyarország rendőrsége az 1994. évi XXXIV. törvény, a rendőrségi törvény és Magyarország Alaptörvénye szerint látja el feladatát. A társadalom megítélése szerint egyre nagyobb a bizalom a rendőrségi tevékenység, a rendőrség munkája iránt. Itt a parlamentben is hétfőnként azt tapasztalom, hogy a képviselők  akár kormánypárti, akár ellenzéki képviselők  elismeréssel szólnak a rendőrség munkájáról, a határvédelemről (Közbeszólás a Jobbik soraiban: Nem az ő munkájuk lenne, hanem a határőröké…), a Magyarország, a magyar emberek biztonsága érdekében tett intézkedésekről, vagy akár a belbiztonság növelése érdekében tett intézkedésekről. Itt is elmondom, hogy az elmúlt tíz évvel összehasonlítva jelentősen, több mint felével csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, nagyobb a közbiztonság, nagyobb biztonságban érzik magukat az emberek, és a rendőrség nem alkalmaz kettős mércét. Magyarország demokratikus jogállam, itt a törvények előtt mindenki egyenlő, és aki megsérti a jogot, megsérti a törvényeket, annak viselni kell tettének következményeit. (Közbeszólás a Jobbik soraiban: Kivéve, ha fideszes!)

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
110 200 2020.03.09. 2:03  197-204

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném önnek és a tisztelt Háznak elmondani, hogy ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték, és Magyarország, hála a kormány és az Országgyűlés döntéseinek, biztonságos országnak számít Európában és az egész világon.Ami az illegális migráció elleni küzdelmet jelenti, Magyarország 2015 óta világos álláspontot foglal el és világos gyakorlatot követ, hogy meg kell védeni minden uniós tagállamnak a külső határait, és Magyarország eleget tesz ennek. Több mint egymilliárd eurót fordítottunk erre a célra, és az Európai Uniótól mindössze 20 millió eurós támogatásra kaptunk ígéretet, annak egy része érkezett csak meg, a nagyobb része még meg sem érkezett. Tehát Magyarország önerőből védi a határait.

Ami a legfrissebb eseményeket illeti, illetőleg még utalnék a 2019-es harmadik, illetőleg negyedik negyedévi tapasztalatokra, akkor is látszott, hogy a helyzet súlyosbodott a déli határon, növekedett az illegális migránsok száma, új módon, alagutat ástak, a folyókon próbáltak átkelni, a kerítést akarták áttörni, minden módon megpróbáltak illegálisan bejutni Magyarországra. Több mint 17 252 ilyen kísérlet volt, ami jelentős növekedés 2018-hoz képest. Ha a 2020-as első két hónap adatait nézzük, azt mondhatjuk, hogy több mint hétezer illegális kísérlet történt Magyarországra való bejutásra.

Azt is szeretném elmondani, hogy a görög-török határon kialakult legújabb helyzetre is reagált a kormány, a biztonsági kabinetet miniszterelnök úr összehívta. A déli határ további megerősítéséről döntött a biztonsági kabinet, illetve a kormány, aminek alapján azt mondhatjuk, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonságban vannak; függetlenül attól, hogy milyen migrációs nyomásnak lesznek kitéve, Magyarország rendelkezik akkora erővel, hogy meg tudja védeni az országot. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
110 204 2020.03.09. 1:27  197-204

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Utalnék arra, hogy Görögország óriási erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy meg tudja védeni a görög-török határt, és meg tudja gátolni a Törökország felől érkező migránsok bejutását. Görögország rendelkezik az Európai Unióban egyik legnagyobb hadsereggel, közel félmilliós hadsereg áll Görögország rendelkezésére. Bízunk abban, hogy sikeres lesz a fellépésük, de nem szabad elfelejteni, hogy ettől függetlenül jelenleg is 130 ezer illegális migráns tartózkodik a balkáni útvonalon, és ebből közel 10 ezer illegális migráns van Szerbiában, akik minden módon próbálnak bejutni az Európai Unióba, és ezt Magyarországon át is megpróbálják megtenni. Engedje meg, hogy utaljak a január 28-ai áttörési kísérletre, amikor 60-70 migráns próbált átjönni, vagy a február 6-ai migránskaravánra, amikor több száz migráns próbált erődemonstrációt végrehajtani a magyar határon, és most itt van ez a legújabb fejlemény a török elnök bejelentése, amely új helyzetet teremtett. De szeretném leszögezni itt és most is, hogy Magyarország elszánt, megvédjük a határokat, de valóban, úgy, ahogy mondta, a veszély nem múlt el, a veszély megvan, de Magyarország Kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar emberek és Magyarország biztonsága továbbra is fennmaradjon. Köszönöm kérdését. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
111 46 2020.03.10. 5:16  43-46

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Az elmúlt 24 órában egész Európában és Közép-Európában is nőtt a fertőzöttek száma, a koronavírus szinte minden környező országban megjelent. Az operatív törzs mindennap ülésezik, jelenleg is, ebben a pillanatban is ülésezik, intézkedéseket hoz, amelyekről rendszeresen tájékoztatja a nyilvánosságot, rendszeresen tájékoztatja a magyar embereket. A védekezéshez minden szükséges feltétel rendelkezésre áll, megfelelő létszámú orvos, ápoló, eszközök és jogszabályok, anyagi források, pénz, paripa, fegyver, minden rendelkezésre áll. (Arató Gergely: Csak orvosok nincsenek, mert karanténban vannak!) Most is szeretném megköszönni a védekezésben, a megelőzésben dolgozó egészségügyiek áldozatos munkáját, az orvosok, ápolók munkáját. Köszönöm a rendőrök munkáját, akik szintén részt vesznek a küzdelemben. Nekünk az emberélet, az emberek élete és biztonsága az első.

Magyarországon egyedi esetekről van szó. Jelenleg a cél a csoportos megbetegedések kialakulásának megakadályozása. Úgy, ahogy ön is mondta, eddig a legfrissebb információk szerint 12 embert diagnosztizáltak a fertőzéssel: 8 iráni, 1 brit és 3 magyar állampolgárt, mindannyian karantén alatt vannak. Minden potenciális fertőzöttet megvizsgálnak, akinél indokolt, laborvizsgálatot is végeznek. A fertőzött személyek esetében járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás indult, ami a szigorú szakmai protokoll szerint zajlik. Eddig 362 laborvizsgálat történt. Magyarországon kívül 7 magyar van megfigyelés alatt, és 1 fő magyar fertőzöttről tudunk, ő egy japán kórházban van, és tünetmentes.

A kormány átfogó intézkedéseket tett a koronavírus-járvány megelőzéséért és a védekezésben is a repülőtereken és a közutakon, úgy, ahogy ön elmondta, fokozott ellenőrzéseket végeznek a hatóságok. A kormány tájékoztató kampányt is indított, amelyben a megelőzésre hívja fel a figyelmet. Azt tudjuk mondani, a facebookos felületet és minden felületet figyelembe véve, hogy minden magyar állampolgárt elért ez a tájékoztatás, ez a tájékoztató kampány.

Az operatív törzs döntött arról, hogy a vizsgálat során együtt nem működő irániakat idegenrendészeti őrizetbe vesszük, és kitoloncoljuk az országból. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarország törvényei minden Magyarországon élő számára kötelezők, nemcsak a magyar állampolgároknak, hanem a külföldi állampolgároknak is. Ha valaki a járványügyi intézkedéseknek nem veti alá magát, akkor szabálysértést követ el, és ennek következményeit viseli. Az operatív törzs korábbi javaslatára határozatlan időre felfüggesztésre került az irániak részére a vízumkiadás. Ez azzal egészült ki, hogy a kiadott, de még fel nem használt vízummal rendelkező iráni állampolgárok esetében is beutazási tilalmat rendeltünk el.

Az operatív törzs bejelentésének megfelelően a kormány hamarosan ismerteti a sport- és tömegrendezvényekre vonatkozó ajánlást. Életbe lépett az a korlátozás, amely szerint a továbbiakban az észak-olaszországi repülőterekről sem a budapesti, sem pedig a debreceni nemzetközi repülőtér nem fogad légi járatokat. A kormány az operatív törzs korábbi javaslatára lemondta a március 15-ei központi ünnepséget.

(10.40)

Az EMMI látogatási tilalmat vezetett be a kórházakban és az időskorúak ellátását végző otthonokban, a fekvőbeteg-ellátást végző egészségügyi intézményekben, a szociális és a fogyatékossággal élők ellátását végző intézetekben is, és kéri, hogy az egészségügyi dolgozók szüneteltessék vagy halasszák későbbi időpontra a tervezett külföldi utazásaikat. Az állami nagyvállalatoknál új intézkedési tervet adtak ki, a BM elrendelte a büntetés-végrehajtási intézményekre vonatkozó járványügyi tervet, és csak egyedi kérelmek jóváhagyása után hagyhatók el az intézmények az arra jogosultak esetében. A Szent László Kórházban megkezdődött a felszabadítható betegellátó kapacitások kiürítése, hogy folyamatosan biztosítani tudják a szükséges helyeket. Fontos tudni, hogy az iskolák is értesítést kaptak az ajánlásokról. Ezt a szülők is láthatják az e-naplón keresztül. Az operatív törzs kéri az iskolákat, lehetőség szerint halasszák el az osztálykirándulásokat, a védőeszközök, szájmaszk exportját engedélyhez kötöttük. Az ITM ismét ajánlást adott ki a felsőoktatási intézményeknek. Lezártuk a tranzitzónát is a koronavírus elleni védekezés miatt. A kormány határozott álláspontja, hogy a Törökország felől megindult óriási migránshullám jelentősen növeli a járványveszélyt is.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Ennyiben szerettem volna tájékoztatást adni arról a küzdelemről, amelyet a koronavírus okozta megbetegedések ellen folytatunk. Magyarország, Magyarország Kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a küzdelem a magyar emberek egészsége érdekében eredményes legyen. Köszönöm a parlamenti pártok támogató nyilatkozatait. Ezt egy olyan kérdésnek tekintjük, amelyben minden javaslatot, minden jó javaslatot megfontolunk, mérlegelünk, és bízunk abban, hogy eredményesen tudunk fellépni a koronavírus ellen.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
115 218 2020.03.30. 1:59  215-222

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A magyar emberek, Magyarország már többször bebizonyította, hogy a bajban összetartanak, így ezt tapasztalhattuk az árvizek, a rendkívüli hóhelyzet vagy a vörösiszap-katasztrófa idején is. A jelenlegi nehéz, embert próbáló helyzetben a kormány azt üzeni az embereknek, hogy senki nincs egyedül, most is számíthatnak az együttműködésre, ahogy a kormány is számíthat a magyar emberek együttműködésére. A nehézségek mellett ezek az összefogás napjai is, magyarok millióinak jár köszönet, akik rendkívüli fegyelmezettséget mutatnak ezekben a napokban. Emellett külön elismerés és köszönet illeti azokat, akik a hivatásukban állnak helyt, és küzdenek a vírus ellen. A kormány minden támogatást megad annak érdekében, hogy ez a küzdelem valamennyiünk érdekében eredményes legyen.

Ami az önkormányzatok részvételét és személy szerint Budapest főpolgármesterének részvételét és tájékoztatását illeti: szeretném elmondani, hogy a fővárosi védelmi bizottság 2020. március 20-án megtartotta az ülését, megkezdte a működését, és ezen Budapest főváros főpolgármestere is részt vett. Budapest főpolgármesterének minden információ rendelkezésére áll. És köszönjük az együttműködési szándékát, hiszen közös az a célunk, hogy a magyar embereknek, éljenek az ország bármely területén, bármely településen Óbudavártól Budapestig, megvédjük az egészségét, az életét a vírussal szemben.

Ebben a küzdelemben számítunk a főpolgármester úrra is, számítunk a budapesti védelmi bizottságra is, és az operatív törzs megadja a szükséges információkat, a szükséges tájékoztatást annak érdekében, hogy ez a közös küzdelem eredményes legyen. Köszönöm a hozzászólását. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
115 222 2020.03.30. 1:05  215-222

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Mi azt az álláspontot valljuk, hogy nincs más út, csak az összefogás, a belpolitikai viták megvárnak. A mostani járvány egyébként is teljesen közömbös irántuk. Minél többen fogunk össze, annál több emberéletet tudunk megmenteni. Ez a helyzet most nem a hatalomról, hanem az emberéletekről szól. Ezért arra kérem önöket és Budapest főváros főpolgármesterét is, hogy eszerint cselekedjenek. Azt is szeretném elmondani, tisztelt képviselő úr, hogy a kormány, ígéretének megfelelően, amit a február 27-ei hétpárti egyeztetésen tett, amit a parlamenti frakcióvezetők részére és a parlamenti frakciók részére tartott a belügyminiszter úr, minden frakció mindennap megkapja az információkat a koronavírus elleni küzdelem aktuális helyzetéről. Bízunk abban, hogy a kormánynak ez a törekvése valamennyi magyar település vonatkozásában, így Budapest főváros vonatkozásában is eredményes lesz.

Arra kérjük a főpolgármester urat, hogy ő is tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a budapestiek élete és egészsége biztonságban legyen. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
121 42 2020.04.21. 4:31  41-54

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ma is a biztonság a legfontosabb közösségi érték, és Magyarország biztonságos ország, Európa egyik legbiztonságosabb országa. Az előttünk fekvő törvényjavaslat is ezt a célt szolgálja.A törvényjavaslat célja, hogy az európai uniós jogi aktusoknak megfelelve módosítsa, illetve megalkossa a schengeni információs rendszer megfelelő magyarországi működtetéséhez szükséges jogszabályokat. Az uniós szabályozás általános célja, hogy a schengeni információs rendszeren keresztül szolgáltatott információk felhasználásával biztosítsa a szabadságon, a biztonságon és a jogérvényesülésen alapuló térségen belül a biztonság magas szintjét, a közbiztonság és a közrend fenntartását, valamint a biztonság védelmét a tagállamok területén, továbbá biztosítsa a személyek tagállamok területén való mozgására vonatkozó rendelkezések alkalmazását is.

A schengeni információs rendszer azáltal képes biztosítani a biztonság magas szintjét, hogy támogatja az operatív együttműködést az illetékes nemzeti hatóságok, különösen a rendőrség, a vámhatóság és a bevándorlási hatóság között. Az operatív együttműködés célja annak biztosítása, hogy a határrendészeti, valamint bűnüldöző feladatokat ellátó szervek, az idegenrendészeti hatóság, valamint a menekültügyi hatóság és az igazságügyi hatóságok gyors, gördülékeny, rendszeres és ellenőrzött hozzáféréssel jussanak hozzá a feladataik ellátásához szükséges információkhoz; a többszörös személyazonosságok felderítése, a jóhiszemű személyek helyes azonosítása és a személyazonossággal való visszaélések elleni küzdelem, harmadik országbeli állampolgárok személyazonosság-ellenőrzésének megkönnyítése a tagállamok területén, valamint a bűnüldöző hatóságok nem bűnüldözési célú uniós információs rendszerekhez való hozzáférésének megkönnyítése azon esetekben, amikor ez súlyos bűncselekmények és a terrorizmus megelőzéséhez, nyomozásához, felderítéséhez vagy büntetőeljárás megindításához szükséges.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A schengeni információs rendszer úgynevezett második generációja 2013-ban lépett hatályba. Az európai uniós jogi aktusok, amelyek végrehajtása érdekében szükséges e törvényjavaslat elfogadása, a meglévő rendszer továbbfejlesztését és tökéletesítését célozzák.

A meglévő figyelmeztető jelzések megtartása, illetve továbbfejlesztése mellett új típusú figyelmeztető jelzések létrehozására is sor került uniós szinten. Annak érdekében, hogy a jogellenesen az Európai Unió területén tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok visszaküldésére szolgáló rendszer hatékonyabbá váljon, létrejött a kiutasításra vonatkozó figyelmeztető jelzés kategóriája. A rendőrségi együttműködés és a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés terén új típusú figyelmeztető jelzés például a jogellenes elvitellel veszélyeztetett gyermek utazásának megakadályozása érdekében szükséges figyelmeztető jelzés.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A schengeni információs rendszerrel összefüggő európai uniós jogi aktusok 2018. december 27-én léptek hatályba. A tervezett ütemezés szerint a továbbfejlesztett schengeni információs rendszer éles működésbe lépésére legkorábban 2021 decemberében kerülhet sor.

(10.40)

Ezt megelőzően kell elvégezni az uniós szintű központi fejlesztések mellett a tagállamok által megvalósított nemzeti fejlesztéseket és teszteléseket, továbbá meg kell alkotni a végrehajtásához szükséges jogszabály-módosításokat is.

Tisztelt Országgyűlés! A schengeni információs rendszer működése ez idáig is hozzájárult Magyarország, a magyar emberek biztonságához. Ez egy olyan rendszer, amelyhez való csatlakozás, és amelyben való eredményes együttműködés Magyarország nemzeti érdeke, ezért arra kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot támogassa és fogadja el. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
121 54 2020.04.21. 5:55  41-54

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt itt is szeretném leszögezni, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslat egy uniós jogharmonizációs feladatot teljesít vagy javasol teljesíteni, és ez megfelel Magyarország nemzeti érdekeinek is. Hiszen a biztonságot, Magyarország, a magyar emberek biztonságát, de az uniós polgárok biztonságát is szolgálja.Köszönöm azokat a képviselői megszólalásokat, amelyek támogatják a törvényjavaslatot, és abban az örömteli helyzetben vagyunk, hogy minden frakció támogatásáról biztosította a javaslatot. Köszönöm szépen. Engedjék meg, hogy reagáljak néhány kritikus megjegyzésre, amely a javaslattal kapcsolatban ha nem is magához a szövegszerű javaslathoz kapcsolódott, de ma már a magyar parlamenti demokráciát az is bizonyítja, hogy bármely törvényjavaslattal kapcsolatban bármiről lehet beszélni, és ennek is voltunk a tanúi.

Varga-Damm Andrea képviselő asszonynak szeretném válaszolni, hogy Magyarország, a magyar kormány tisztában van azzal, hogy milyen fontos kérdés lenne Románia csatlakozása a schengeni rendszerhez, de szeretném elmondani, hogy ezt Németország és Hollandia, illetőleg több más nyugat-európai ország akadályozta meg, és jelenleg sem valósult ez meg. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez a magyar követelményeknek, illetőleg Magyarország érdekeihez hogyan viszonyul, Magyarország világos álláspontot foglalt el ebben, de még egyszer mondom, ez nem rajtunk múlt, mi is örülnénk neki, ha ez megvalósulna, hiszen ez Magyarország számára is meg a határon túli, Erdélyben élő magyarság számára is nagyon sok könnyebbséget jelentene.

Ami a rendőrök ismereteit érintő hozzászólását jelenti képviselő asszonynak, szeretném elmondani, hogy Magyarország rendőrségének tagjai folyamatos képzésen vesznek részt, és ismerik a szolgálat ellátásához szükséges jogszabályokat, a rájuk vonatkozó törvényeket, rendelkezéseket. Azért is mondhatjuk azt, hogy az elmúlt tíz évben jelentősen nőtt Magyarországon a közbiztonság, csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, hiszen létszámában megerősödött, szakmai felkészültségében, társadalmi megbecsültségében megerősödött rendőrségünk van. Ezúton is szeretném a magyar rendőrség személyi állományának megköszönni mind a belbiztonság, mind pedig a határok védelme érdekében kifejtett szolgálatát. Köszönjük szépen.

Ami Molnár Gyula MSZP-s képviselőtársunk hozzászólását illeti  aki sajnálom, hogy nincs itt, mert szívesen elmondtam volna, de képviselőtársa itt van, majd ha gondolja, továbbítja , a hozzászólásában pártfeladatát teljesítve lefikázta a parlament előtt levő törvényjavaslatot, előtte a Szingapúrral kötendő egyezményt, majd most pedig ezt az uniós jogharmonizációs feladatot teljesítő törvényjavaslatot is. Különböző népmesei fordulatokat alkalmazott ennek a célnak az elérése érdekében. Szeretném elmondani, hogy ez a törvényjavaslat egy nagyon fontos törvényjavaslat, Magyarország ennek megfelelően kezeli ezt. Mi komolyan vesszük az uniós tagságból eredő kötelezettségeinket, fontos a schengeni rendszer megújítása, ez a javaslat arról szól, és abban bízom, hogy ezt mindenki a súlyának megfelelően kezeli. Hiszen eleget teszünk az uniós kötelezettségünknek, és a nemzeti érdekeket is szolgáljuk.

Úgyhogy arra kérek mindenkit, hogy ezt támogassák, hiszen a schengeni rendszer egy nagyon fontos eleme Magyarország biztonságának. Ez a rendszer bevált, ez a rendszer olyan eredményeket hozott, amelyeket valamennyien ismerünk, és fontos az, hogy 2021 decemberében, amikor ezek az új szabályok hatályba lépnek, arra fölkészülten tudjunk rendelkezésre állni, és tudjuk alkalmazni ezeket a szabályokat. Ehhez fontos az, hogy a parlament elfogadja ezt a törvényjavaslatot.

Keresztes László LMP-s képviselő úr hozzászólásával kapcsolatban, aki egyébként támogatta - köszönöm a támogatást , azt mondta el kritikaként, hogy talán jobban kellett volna egyeztetni ennek a törvényjavaslatnak a benyújtása előtt vagy benyújtásával kapcsolatban. Szeretném elmondani, és itt is megerősíteni a meghívást, hogy ezen a héten csütörtökön 16.30-kor a Belügyminisztériumba egy hétpárti egyeztetést hívtunk össze fontos törvényjavaslatok kapcsán. Szeretném itt is megerősíteni, hogy ha van olyan része ennek a törvényjavaslatnak, amelyet önök módosítani szeretnének, vagy fontosnak tartják, hogy módosítás kerüljön elfogadásra, akkor a Belügyminisztérium, a kormány nyitott a tekintetben, hogy az érdemi javaslatokat megvizsgálja, és azokról egyeztessünk. Erre csütörtökön a Belügyminisztériumban, képviselő úr, van mód.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy nagyon fontos törvényjavaslatot tárgyalunk, nagyon fontos az, hogy ezt a parlament most napirendjére vette, hiszen kellő időt tudunk biztosítani arra, hogy az elfogadás esetén, amiben bízunk, és úgy látom, hogy annak minden feltétele adott, Magyarország felkészüljön Schengen újabb fejezetének a végrehajtására, hiszen még egyszer mondom, ez megfelel Magyarország nemzeti érdekeinek, és megfelel az uniós kötelezettségeink teljesítésének is. Ezért arra kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a javaslatot támogassa. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(11.20)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
122 202 2020.04.27. 2:19  197-206

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Az európai országok közül Magyarország az elsők között lépett a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében. Már januárban felállítottuk az operatív törzset, akkor, amikor még csak szórványos esetek voltak Európában. Az operatív törzs létrehozásáról szóló kormányhatározat értelmében a testületet a belügyminiszter az emberi erőforrások miniszterének bevonásával vezeti. A koronavírus elleni védekezés keretében miniszterelnök úr tíz akciócsoportot állított fel, a kollektív védekezést megszerveztük, a betegszámhoz képest korábban hoztuk meg a szigorító intézkedéseket, mint más országok, ennek köszönhetően sikerült lassítani a járvány terjedését Magyarországon. Ezeket az eredményeket közösen értük el. Azt mondjuk, hogy az összefogás segíthet ebben a helyzetben, és mi ezt komolyan gondoljuk, és ezt a gyakorlatot követjük. 663 milliárd forintos járványügyi alapot hoztunk létre, a védekezés központi tartaléka azonban felülről nyitott.

Az egészségügyi beszerzések folyamatosak, erről külgazdasági és külügyminiszter úr minden héten hétfőn beszámol az Országgyűlésnek, ez ma is megtörtént, köszönjük. Március 16-án megkezdődött egy járványkórház felépítése Kiskunhalason, amely két és fél hét alatt megépült. Március 16-án éjféltől lezártuk Magyarország határait a személyforgalom elől, csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére. A kormány kijárási korlátozást rendelt el Magyarország egész területére, majd meghosszabbította azt. Az esetleges további hosszabbításokról hetente mérlegel és dönt a kormány.

A jelenlegi korlátozó szabályok május 3-áig maradnak hatályban. A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi. Számos intézkedés született az idősek védelmében.

A hiteles tájékoztatás érdekében az operatív törzs mindennap sajtótájékoztatót tart, a parlamenti frakciók pedig a Belügyminisztériumtól mindennap napi jelentést kapnak. A lakosság felé tízpontos felhívást tettünk közzé, és széles körű kampányt indítottunk a vírus megelőzésével kapcsolatban.

Tisztelt Képviselő Asszony! Az eredmények ismertek. Folytatjuk a küzdelmet Magyarország, a magyar emberek egészségének és életének megvédése érdekében. Számítunk az önök támogatására is. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
122 206 2020.04.27. 1:10  197-206

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Valóban, az intézkedések egy irányba mutatnak, az az irány, hogy megvédjük a magyar emberek életét, egészségét, ezért dolgozunk, ezért dolgoznak az egészségügyben szolgálatot teljesítő orvosok, ápolók, a rendőrök, a katonák a maguk területén, mindenki, aki ebben feladatot lát el. Köszönetet mondunk ezért a munkáért, és ezt a munkát folytatjuk is. A védekezés során mindenkivel, a szomszédos országokkal konzultálunk. Csak együtt lehet sikeres a járvány elleni küzdelem. Egyetlen magyar ember sincs egyedül, nem mondunk le egyetlen beteg emberről sem, mindenkiért harcolni fogunk. Én azt gondolom, hogy az elmúlt hónapok védekezése így hozhatott eredményt, hogy ezt a gyakorlatot követjük.

Mi az önkormányzatokat sem hagytuk egyedül. 2012-13-14-ben 1300 milliárd adósságot engedett el a kormány, vagy vállalt át az önkormányzatoktól. S tudja, képviselő asszony, addig, amíg a Czeglédy Ügyvédi Irodának, Czeglédy Csabának jut pénz, forrás, addig az önök kérdései nem megalapozottak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
125 158 2020.05.05. 16:34  157-186

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirend pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A világjárvány okozta nehéz időkben különösen fontos közösségi értékké vált a biztonság. A jelen tárgyalásra kerülő törvényjavaslat számos olyan módosítást tartalmaz, amelynek célja az állampolgárok biztonságának növelése, illetve az egyes közügyek intézésének egyszerűbbé tétele, észszerűsítése, az elektronikus ügyintézés elősegítése. Gyakorlat a Belügyminisztérium törvény-előkészítő munkájában, hogy a kétharmados törvények esetében előzetesen kérjük a parlamenti pártok véleményét. Az egyeztetés célja, hogy Magyarország és a magyar emberek számára a legjobb szabályozást alkossuk meg. Ennek keretében figyelembe vesszük azokat a javaslatokat, amelyek megítélésünk szerint ezt a célt szolgálják. Erre való tekintettel 2020. április 23-án hétpárti konzultációt tartottunk a parlamenti pártok részvételével a Belügyminisztériumban, ahol a tisztelt Ház elé terjesztett jelen törvénycsomagot közösen megvitattuk. Ennek során kértük a résztvevőket, hogy javaslataikat, véleményeiket küldjék meg. Dr. Varga-Damm Andrea képviselő asszony, dr. Harangozó Tamás képviselő úr és Kósa Lajos képviselő úr részéről érkezett módosító javaslat, amelyeket ezúton is köszönünk.

A határidőre való tekintettel dr. Varga-Damm Andrea képviselő asszony javaslatait a benyújtás előtt figyelembe tudtuk venni. Javaslatát elfogadva a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény tekintetében, a hivatásos állomány tagjának összeférhetetlensége kapcsán a normaszövegben 2025 helyett 2022. december 31-éig tartó átmeneti időszakot szerepeltettünk.

Kósa Lajos elnök úr javaslatát támogatni fogjuk, azt a részletes vita során befogadjuk.

Dr. Harangozó Tamás képviselő úr javaslatai később érkeztek, ezekre most reagálnék. Az autósiskolákra vonatkozó felvetését köszönjük, az abban foglaltakat támogatandónak tartjuk, ezért megküldtük a szakmai irányítást végző Innovációs és Technológiai Minisztérium részére megfontolásra.

Ami a törvényjavaslat szétbontását illeti, jelen vitaszakaszban erre már nincs lehetőség. Megjegyzem azonban, hogy a szóban forgó jogalkotási technika számos hatályos jogszabály meghatározott szempont szerinti felülvizsgálatára irányul, egy szabályozási céllal különböző törvények egyes pontjai módosulnak csupán, így önálló kezelésük jelentősen leterhelné az Országgyűlést.

Áttérve a javaslatra a sarkalatos rendelkezésekkel kezdeném az ismertetést. Kiemelten fontos megemlíteni a sarkalatos rendelkezések között a rendőrségről szóló törvény módosítását. Először is: megbízhatósági vizsgálatot érintő módosítást tartalmaz, ugyanis bővíti a védett állomány körét egyes szervezeteknél, konkrétan a javaslat szerint a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos hatáskört gyakorló munkavállalókkal, illetve a járművek műszaki vizsgáztatásával, környezetvédelmi felülvizsgálatával kapcsolatos feladatokat ellátó munkavállalókkal. Ennek oka, hogy olyan bűncselekmény-sorozatra bukkant a rendőrség, amelyben vesztegetéssel jutottak hozzá forgalmi engedélyhez. Fontos számunkra, hogy olyan gépjárművel ne vegyenek részt a forgalomban, amellyel a járművezető saját és mások életét és testi épségét veszélyezteti.

Egy technikai jellegűnek tekinthető módosítás is került a törvényjavaslatba, amely a Nemzeti Védelmi Szolgálathoz kötődik. A korábban „tárgycsapdának” nevezett fogalmat „mesterséges élethelyzet tárgyi kialakítására” nevezzük át.

A rendőrök oktatását érintő változtatás a rendőrség által készített kép- és hangfelvételek azonosításra alkalmatlanná tétele és felhasználása. Ez a képzés az élethelyzetek bemutatásához szükséges, ez személyiségi jogokat sérthet, mégis szeretnénk lehetővé tenni, természetesen annak biztosítása mellett, hogy a felvételen szereplő személyek ne legyenek felismerhetőek.

Tisztelt Országgyűlés! A másik sarkalatos rendelkezés a javaslatban a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény módosítása. Ennek körében szükséges a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat szervezetében a Kiberbiztonsági Központ és Kutatóintézet létrehozása, amely az informatika fejlődésével lépést tud tartani. A legnagyobb kihívás az informatikai fejlődés során azoknak a támadásoknak az elhárítása, amelyek különféle vírusokat akarnak bejuttatni a központi számítógépekbe. Ez kiemelten azokon a területeken tud hatalmas károkat okozni, ahol például életmentő gépek használatára van szükség.

A cél az, hogy amennyiben ilyen támadás érkezik, ezekre megfelelő választ tudjunk adni. Jelen pillanatban a jogsegélyegyezmény keretében van erre lehetőség, ezzel azonban az a probléma, hogy egy ilyen támadás körülbelül 10-15, maximum 20 perc alatt lezajlik, az elhárítása viszont ennél sokkal több időt vesz igénybe, ezért szükséges a gyors és egyszerű fellépés az ilyen támadásokkal szemben. A szervezet ilyenkor elrendelheti az elektronikus hírközlő hálózat útján közzétett adatnak vagy szolgáltatásnak az ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét akkor, ha a kibertér biztonságát fenyegető eseményt észlel. Ezen intézkedés kötelezettje az elektronikus hírközlési szolgáltató, végrehajtásában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is részt vesz. Az ideiglenesen hozzáférhetetlenné tétel időtartama maximum 90 nap lehet, amely indokolt esetben további 90 nappal meghosszabbítható.

Itt reagálnék Harangozó képviselő úr ezzel kapcsolatos kritikájára, amit az egyeztetésen elmondott. Az ideiglenes hozzáférhetetlenné tétellel kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a tervezett szabályozás analógiájaként nem a büntetőeljárásról szóló törvény szolgál, hanem a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény szerinti elektronikus adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tétele. A javasolt rendelkezés célja a szükséges ideig és mértékben hozzáférhetetlenné tétel, nem pedig a végleges hozzáférhetetlenné tétel vagy pedig az eltávolítás, illetve a büntetőjogi felelősségre vonás kezdeményezése. A normaszöveg koncepcionális újragondolása álláspontunk szerint nem szükséges, mivel az alkalmazása kizárólag konkrét biztonsági eseményhez kötődően a szükséges ideig történik.

A kibertérből érkező támadás megszakítása érdekében a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat intézkedéseire vonatkozóan az az álláspontunk, hogy az alapvető szabályokat és eljárásrendet, a garanciális biztosítékokat a javasolt szabályozás megfelelően tartalmazza. Garanciális szabály, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a szóban forgó intézkedések tekintetében kizárólag arra kapna jogosultságot, hogy azokat végrehajtsa, mivel az intézkedések elrendelése nem tartozna a feladatkörébe, illetve biztosíték a fokozatosság, a szükségesség és az arányosság elvének érvényesítése is.

A törvényjavaslat lehetőséget teremt továbbá arra, hogy a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, a TIBEK azonosíthassa az egyéb szervek és az ügyészségek által párhuzamosan folytatott titkos információgyűjtéseket, nyomozásokat, illetve leplezett eszközalkalmazásokat.

Ami Harangozó képviselő úr ezzel kapcsolatos felvetését illeti, a miniszter úr a hétpárti egyeztetésen már elmondta az érveket, amelyek az előterjesztést erősítik, ezt én is megerősíteném. A módosítás tudatosan nem teszi az ügyészséget az Nbtv. szerinti együttműködő szervvé, ezzel is kiemelve, hogy az ügyészség vonatkozásában a TIBEK hatásköre kizárólag a párhuzamosan folytatott nyomozások, előkészítő eljárások, titkos információgyűjtések és leplezett eszközalkalmazások azonosítására, illetve pontosító információk biztosításával az ügyészségi eljárások hatékonyságának növelésére terjed ki. Fontos garancia, hogy a TIBEK az ügyészség által rendelkezésre bocsátott információkat más célra nem használhatja fel.

Ezenfelül a módosítás kibővíti a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső munkakörök csoportját. Fontos kiemelni, hogy a módosítás a nemzetbiztonsági védelem alá eső tisztségek köre alatt nevesíti a Gazdasági Versenyhivatal elnökét és elnökhelyettesét.

(19.20)

Szintén sarkalatos rendelkezéseket érint a menedékjogról szóló törvény módosítása. A dublini őrizetet a jövőben nemcsak a dublini eljárás eredményeként jelentkező átadás érdekében lehet majd alkalmazni, hanem magának a dublini eljárás lefolytatásának érdekében is. Erre abban az esetben kerülhet sor, ha külföldi állampolgár nem terjesztett elő Magyarországon menedékjogi kérelmet, egyben feltételezhető, hogy a dublini átadásnak lehet helye az esetében, mi több, szökésnek komoly veszélye is fennáll.

Szükségesnek tartjuk továbbá, hogy a menekültügyi őrizetet a jövőben a menekültügyi hatóság a rendőrség közreműködésével kivételesen indokolt esetben egészségügyi intézményben is végrehajthassa, ha az érintett egészségi állapota, betegsége, sérülése ilyen intézményben történő elhelyezését teszi szükségessé.

További sarkalatos rendelkezést érint a létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről szóló törvény módosítása is, a törvény kiegészül a különleges jogrendben bevezethető rendkívüli intézkedésekre vonatkozó alcímmel. Magyarországon több gyár van a gyógyszeripar területén, amely alapanyagokat, tablettákat, injekciókat gyárt, amelyek a koronavírus-járvány idején létfontosságúak a betegek megfelelő ellátásához. Több ország esetében tapasztalhattuk, hogy a szükséges alapanyagokat igyekeznek a sajt részükre zárolni annak érdekében, hogy a saját állampolgáraikat el tudják látni, ezért elengedhetetlen, hogy a járvány idejére kifejezetten a várható megbetegedések arányában szükséges gyógyszermennyiséget lefoglaljuk. E módosításra itt kiemelten nagy szükség van a magyar emberek egészségének védelme érdekében.

Tisztelt Országgyűlés! Ha elfogadnánk Harangozó képviselő úr javaslatát a speciális jogrend és a korlátlan felhatalmazás tekintetében, akkor minden egyes különleges jogrend tekintetében már előre meghatároznánk egy olyan statikus kritériumrendszert, amely egy folyamatosan, dinamikusan változó helyzetre próbálna szabályozást kínálni. Az egyes különleges jogrendek esetében más és más jogosultságokat kell biztosítani az adott különleges jogrendben megjelenő helyzetre reagálva.

Ezek voltak a sarkalatos rendelkezéseket érintő módosítások. A továbbiakban, engedjék meg, tisztelt képviselőtársaim, tisztelt Országgyűlés, hogy ismertessem önökkel az egyéb fontosabb más módosításokat is.

A közúti közlekedésről szóló törvény módosítása értelmében 2023. január 1-jétől a gépjárművezetőknek nem lesz kötelező maguknál tartaniuk a vezetői engedélyt és a forgalmi engedélyt, a járművezetéshez szükséges okmányok meglétét és érvényességét az elektronikus nyilvántartásból lehet majd ellenőrizni. A módosítás egyszerűbbé teszi a rendőri igazoltatás lebonyolítását. Ugyanakkor, mivel a rendelkezés a belföldi járművezetésre vonatkozik, külföldön továbbra is szükségünk lesz arra, hogy ezek az okmányok továbbra is kéznél legyenek.

A módosítás továbbá egyszerűbbé teszi a járművezetők ügyintézését is: 2021. február 1-jétől az első vezetői engedély és forgalmi engedély kiadása iránti eljárás teljes mértékben elektronikus lesz. Ennek célja, hogy a vizsgázott személy mihamarabb megkapja a forgalmi engedélyt és a vezetői engedélyt. A sikeres vizsga letételének pillanatában az informatikai rendszerben annak ténye rögzítésre kerül, így a sikeres vizsga után közvetlenül lesz lehetőség a vezetői engedélyt és a forgalmi engedélyt érvényesíteni. Úgy gondoljuk, hogy ez egy olyan javaslat, amelyet mindenki tud támogatni, hiszen ez mindenkit egyformán kedvezően érint. Erre törekedtünk egyébként a törvényjavaslat valamennyi részének összeállításában is.

Tisztelt Országgyűlés! A bűnügyi nyilvántartási rendszerről szóló törvény módosításában kapott helyet egy új nyilvántartás létrehozása, melynek célja a vétlen nyomszennyezés kiszűrése, illetve ezáltal egyszerűbbé válik az elkövető azonosítása. Az így lefolytatott eljárás idő- és költséghatékonyabb lesz.

A körözési nyilvántartási rendszerről szóló törvényben rögzítésre kerül a célhoz kötött adatkezelés törvényes alapja. A módosítás célja, hogy elősegítse az eltűnt személyek felkutatását és személyazonosságuk megállapítását. A szükségesség és célhoz kötöttség elvét kellett segítségül hívnunk az eltűnt személyek, ismeretlen holttestek és hozzátartozók DNS-profiljának célhoz kötött adatkezeléséhez, megnövelve az esélyét a holttestek beazonosításának, valamint az elhunyt személyek sikeres és eredményes felkutatásának.

Az arcképelemzési nyilvántartásról szóló törvény módosításai azt a célt szolgálják, hogy az arcképelemző tevékenység eredménye növekedjen. Ennek keretében az arcképprofil-nyilvántartás forrásnyilvántartása bővítésre kerül, ami segítséget nyújt a bűnüldözés, bűnmegelőzés és a migrációs folyamatok során felmerülő cselekmények szakmai támogatásában.

Tisztelt Országgyűlés! Több törvény módosítását tartalmazza a nemzeti adatvédelmi nyilvántartások szakrendszerének továbbfejlesztése, megújítása elnevezésű NAVASZ-projekt, amelynek célkitűzése az egyes meghatározott ügycsoportok tekintetében az ügyintézési eljárás újjászervezése, valamint az ügyek elektronizálása, ami mind az ügyintézői, mind pedig az ügyfél oldalán időhatékonyságot eredményez. A projekt keretében a lakcím-, okmány- és járműigazgatási nyilvántartások szakrendszere megújul, ezáltal az informatikai biztonsági szint emelkedni fog, és a nyilvántartások együttműködése fokozódik.

A személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény módosításának keretében kiemelendő, hogy a közforgalmú személyszállítási szolgáltatások is igénybe vehetők lesznek az elektronikus személyazonosító igazolvánnyal. Ezzel az utazási jogosultság egyszerűbben ellenőrizhető.

A közfoglalkoztatásról szóló törvény módosításának értelmében a rendezetlen lakókörnyezet miatt jogerősen megállapított jogsértés esetén kerülhet sor a három hónapig tartó, közfoglalkoztatásból való kizárásra. A korábbi szabályozással ellentétben eljárási garancia, még egyszer mondom, eljárási garancia, hogy a kizárásra csak és kizárólag végleges hatósági határozatban kerülhet sor; a tiszti főorvos, a kormányhivatal, illetve a jegyző adhatja ki megállapított jogsértés esetén, és a rendezetlen környezet jelentette veszélyhelyzet megállapítása esetén kerülhet sor.

A kizárás vagyoni, szociális helyzettől, valamint nemtől és életkortól függetlenül bármely közfoglalkoztatotti körben részt vevő személlyel szemben alkalmazható. Cél a környezetünk és a közvetlen élőhelyünk rendben tartása, valamint az ország képének javítása.

A benyújtás előtt került be a csomagba, ebbe a törvényjavaslatba pozitív intézkedésként a vízgazdálkodásról szóló törvény keretében a felszín alatti vízkivételt biztosító vízi létesítmények, kutak engedélyeztetési határidejének a meghosszabbítása. A világjárvány miatt a vízügy területén is indokolt az állampolgárok kötelezettségének könnyítése, a felszín alatti vízkivételt biztosító, engedély nélkül létesített vagy üzemeltetett kutak bejelentésére a jogalkotó három évvel hosszabb határidőt biztosítana. A javaslat szerint ez az úgynevezett kútbejelentési moratórium. Így az illegálisan kialakított kutak utólagos egyeztetése az eddigi 2020. december 31-éig tartó határidő helyett 2023. december 31-éig kezdeményezhető bírságmentesen. Tehát három évvel meghosszabbodik a javaslat elfogadása esetén ez a határidő. Kérem, támogassák ezt is.

A határidő meghosszabbítása  és ez bírságmentesen tehető meg  a kérelmezőre nézve kedvező szabályt állapít meg, ezért a már folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell. Ezen intézkedés célja, hogy ösztönözze az illegális vízhasználókat kútjaik hatóságnál történő engedélyeztetésére, hogy a háztartási vízigényt kielégítő kutak nyilvántartása pontosításra kerüljön. További cél a mélyebb és rosszul kialakított kutak felderítése, a tisztább ivóvizet biztosító rétegek elszennyeződésének visszaszorítása miatt.

Az Európai Unió jogharmonizációs elvárásainak is meg kíván felelni a javaslat. Ennek keretében egyes törvények jogharmonizációs záradékának kiegészítésére is sor kerül.

Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat elfogadása erősítené az állampolgárok biztonságát, és azzal kezdtem, hogy a biztonság ebben a világjárványos időben is és minden időben a legfontosabb közösségi érték. Ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, kérem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy a javaslatot vitassák meg és támogassák.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
125 186 2020.05.05. 13:06  157-186

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a vitában megszólaló valamennyi képviselőnek, hogy elmondta a véleményét.Vadai képviselőtársunknak azt szeretném elmondani, hogy hétpártira terveztük azt az április 23-ai egyeztetést, de valóban nem lett, mert önök sem voltak jelen. Ezt sajnáljuk, mi megadtuk a lehetőséget egyébként, és bízunk abban, hogy a következő alkalommal a későbbiekben önök is részt vesznek ezeken az egyeztetéseken. Mi komolyan gondoljuk, mondhatom ezt nyugodtan Pintér belügyminiszter úrra és a Belügyminisztérium valamennyi vezetőjére is, hogy az a célunk ezekkel az egyeztetésekkel, hogy a törvényjavaslatok, amelyeket éppen benyújtunk, a lehető legjobb szabályozást tartalmazzák.

Ellenzéki képviselőtársunk, Varga-Damm Andrea javaslatainak egy részét be is fogadtuk, Harangozó képviselő úr gépjárműoktatókkal kapcsolatos javaslatát pedig továbbítottuk támogatólag az ITM felé. De azt is szeretném megemlíteni, és ezzel kezdeni, hogy módosító javaslatok benyújtására van lehetőség és azt tudom ígérni, hogy minden módosító javaslatot érdemben meg fogunk vizsgálni. Ezt szeretném elmondani a tisztelt Ház előtt.

Ami Varga-Damm Andrea képviselő asszony javaslatait illeti, a megbízhatósági vizsgálatokkal kapcsolatban szeretném elmondani, hogy a javaslatát Kósa Lajos képviselő úr módosító indítványa tartalmazza, tehát azok a követelmények ebben szerepelnek. Ezt be is fogadtuk.

Ami a Pakssal kapcsolatos javaslatát illeti, szeretném elmondani: a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvényt módosító törvényjavaslat 100-105. §-ai foglalkoznak ezzel a módosítással, a telephelybiztonsági tanúsítványokkal kapcsolatos szabályozás egyszerűsödik azáltal, hogy a Paksi Atomerőmű beruházásához köthető gazdálkodó szervezetek részére megszűnik a speciális telephelybiztonsági tanúsítvány kiállítása. Rájuk vonatkoztatva is az általános szabályok alapján a Nemzeti Biztonsági Felügyelet telephelybiztonsági tanúsítványt vagy egyszerűsített telephelybiztonsági tanúsítványt ad ki. Ezt szerettem volna a képviselő asszonynak elmondani. Egyébként köszönöm a hozzászólását, ami a törvényjavaslat céljaival való egyetértést illeti, és azt a véleményét is, amely a biztonság javítását szolgálja.

Köszönöm azon képviselőtársaim hozzászólását, így Simon Miklósnak, a Fidesz és Nacsa Lőrincnek, a KDNP képviselőjének, akik egyértelmű támogatásukról biztosították a javaslatot. Köszönöm szépen. Arra kérem képviselőtársaimat, hogy a szavazás során is támogassák a javaslatot.

Harangozó képviselő úrnak köszönöm a hozzászólását. A Belügyminisztériumban mindig arra törekedtünk, hogy a biztonságot szolgáló előterjesztéseink minél szélesebb támogatásnak örvendjenek, és minél több véleményt tudjunk ebbe becsatornázni annak érdekében, hogy a legjobb szabályozást fogadjuk el. Ezt komolyan gondoljuk.

Ami a TIBEK-kel kapcsolatos, illetve a TIBEK és az ügyészség viszonyával kapcsolatos helyzetet illeti, én az expozémban erre világosan kitértem, legalábbis reméltem, hogy ez a megfogalmazás egyértelmű lesz. Itt is szeretném megerősíteni, hogy az ügyészség vonatkozásában a TIBEK hatásköre kizárólagosan a párhuzamosan folytatott nyomozások, előkészítő eljárások, titkos információgyűjtések és leplezetteszköz-alkalmazások azonosítására, illetve pontosító információk biztosításával az ügyészségi eljárások hatékonyságának növelésére terjed ki. Fontos garancia, hogy a TIBEK az ügyészség által rendelkezésre bocsátott információkat más célra nem használhatja fel. Tehát azt gondolom, képviselő úr  és arra kérem, hogy fontolja meg ezzel kapcsolatos álláspontját , hogy ez egy világos garancia, ezt a miniszter úr is elmondta, és én is megerősítem a parlamentben is.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat eszközhasználatát túlzónak tartja, erről szólt a hozzászólása egyik része. Azt gondoljuk, hogy ez a lehetőség, amit ebben a törvényjavaslatban megnyitunk, összességében nem túlzó, és úgy gondoljuk, hogy a biztonságot ezzel tudjuk növelni, ha ezeket az eszközöket az NBSZ rendelkezésére bocsátjuk.

Elhangzott az a költői kérdés, hogy hogyan tűnik el K. József háza elől a gaz, így fogalmazott, bocsánat, hogy szó szerint idéztem, és több képviselőtársunk is szóvá tette, kritizálta ennek a lehetőségét.

(20.50)

Szeretném elmondani, nem az a cél, hogy bárkit is az erre jogosultak kizárjanak a közfoglalkoztatásból három hónapra vagy akár egyetlen napra is. Az a cél, hogy egyrészt a közfoglalkoztatás betöltse a szerepét, másrészt pedig a közfoglalkoztatott is tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a portája rendben legyen.

Keresztes képviselő úr ezzel kapcsolatos hozzászólására reagálok, hogy ez a javaslat nem ugyanazokat a szabályokat tartalmazza, amelyeket az Alkotmánybíróság korábban véleményezett, és döntést hozott ezzel kapcsolatban; ez más szabályokat tartalmaz. És azt is elmondtam, hogy garanciális elemeket is tartalmaz a tekintetben, azonnal idézem az expozémban elmondottakat, hogy jogerősen megállapított jogsértés esetén kerülhet erre sor; tehát jogerősen. Az április 23-ai egyeztetésen is szóba került, talán Harangozó képviselő úr tette szóvá, hogy most akkor mit jelent ez a fogalom, amelyet a törvényjavaslatban az előterjesztő használ.

Szeretném elmondani, és itt utalok megint a Keresztes képviselőtársam által elmondottakra, vagy a kérdésére válaszolok, hogy a korábbi szabályozással ellentétben eljárási garancia az, hogy csak és kizárólag a végleges hatósági határozatban a tiszti főorvos, tehát kormányhivatal, illetőleg a jegyző adhatja ki megállapított jogsértés esetén és a rendezetlen környezet jelentette tényleges veszélyhelyzet megállapítása esetén. Tehát több feltétel együttes teljesítése esetén, de nem ez a cél, szeretném elmondani. Az a cél, hogy Magyarország rendezettebb legyen, és ennek érdekében a közfoglalkoztatottak is megtegyék azt, ami a törvényjavaslat szerint tőlük elvárható. Tehát nem a szankciók megállapítása a lényeg, hanem az a cél, hogy rendezettebb legyen e tekintetben is annak a portája, aki közfoglalkoztatotti feladatot lát el vagy közfoglalkoztatotti jogviszonyban van.

Vadai Ágnes képviselő asszonynak is köszönöm a hozzászólását, ami nem nélkülözte a kritikát egyébként. Szeretném emlékeztetni arra, és visszagondoltam, hogy én 2002 és 2010 között ellenzéki képviselő voltam, és elég sok módosító indítványt adtam be először 2002 és 2006 között a Rendészeti bizottság, illetőleg 2006 és 2010 között a Honvédelmi és rendészeti bizottság tagjaként, és bizony-bizony nagyon meg kell erőltetnem az emlékezőtehetségemet annak érdekében, hogy azt mondhassam, milyen javaslatomat fogadott el az akkori kormánytöbbség. (Dr. Vadai Ágnes: Simicskó úrét elfogadtuk!) Én csak magamról beszélek, de vissza fogok gondolni rá csak a teljes korrektség kedvéért.

Elhangzott, hogy mi a mérce, az Agrárminisztérium a mérce, a Honvédelmi Minisztérium vagy a Belügyminisztérium a mérce, vagy mihez képest viszonyítjuk mi a hozzáállásunkat a mostani vitában. Szeretném elmondani, mi mindig arra törekedtünk, hogy egyrészt az a viszony, az a normális viszony meglegyen a minisztérium és a minisztériummal együtt dolgozó vagy a minisztérium tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottságok között, mert ezt nagyon fontosnak tartom, ami az eredményes működést elősegíti. Tehát ezt a nexust szerettük volna eddig is fenntartani, és a jövőben is erre törekszünk, ezt szeretném megerősíteni itt a tisztelt Ház előtt is, ezt nagyon fontosnak tartjuk.

Még visszatérve Harangozó képviselőtársamra az Ibtv.-vel, az információbiztonságról szóló törvénnyel, tehát a 90 nappal kapcsolatban, ezt szintén elmondta a hétpárti egyeztetésen: teljeskörűen definiálja az Ibtv. azokat a fogalmakat, amelyek az információbiztonság tekintetében relevánsak, ezért az információbiztonsági törvény fogalomrendszerét irányadónak és alkalmazandónak kell tekinteni valamennyi állami információbiztonsági feladatkörben. A maximum 90 nap nem végleges, ezt megvitatták a hétpártin is. A szerencsejátéknál 365 nap van, ami szintén nem végleges.

Ami pedig, Harangozó képviselő úr, a különleges jogrenddel kapcsolatos: az expozéban én erre már kitértem, illetve arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy a különleges jogrend megszűnését követően általános felülvizsgálati kötelezettség van. Azt gondolom, ez egy olyan garanciális elem, ami nem vitatható e tekintetben sem.

Vadai képviselő asszony közfoglalkoztatással kapcsolatos hozzászólására itt is megerősítem, hogy az Alkotmánybíróság döntése óta a javaslat pontosításra került, tehát annak a döntésnek megfelelően fogalmaztuk meg, hogy csak végleges határozattal történhet ez a szankció, ezt szeretném kiemelni itt is.

Ön egy egykori diplomatát említett, hogy amiatt került módosításra a törvényjavaslat egy része. (Dr. Vadai Ágnes: Nem?) Pontosítottuk a külszolgálati törvénnyel való koherencia érdekében, ezt szeretném elmondani. (Dr. Vadai Ágnes: Úgy is jó, csak pedofilok nem… Kiberügy?)

Végezetül, köszönöm szépen képviselőtársaimnak még egyszer a hozzászólásokat. Én azt szűrtem le az elhangzottakból, hogy megvan a szándék annak érdekében, hogy a biztonságot javítsuk. Az is elhangzott több hozzászólótól, Vadai Ágnes, Harangozó Tamás is említette, hogy harminc-egynéhány törvény került módosításra. Mi azért vállaltuk ezeknek a törvényeknek a módosítását, hogy ezzel is hozzájáruljunk Magyarország és a magyar emberek biztonságához. Úgyhogy arra kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a javaslatot támogassa. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
125 188 2020.05.05. 4:47  187-202

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A most tárgyalandó törvényjavaslat célja az európai uniós jogharmonizáció teljesítése. Szükséges a fegyverek megszerzésének és tartásának az ellenőrzéséről szóló európai uniós irányelv módosításának hazai jogrendszerbe történő átültetése annak érdekében, hogy ennek elmulasztása miatt a Magyarországgal szemben folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárás hazánk számára kedvezően záruljon.A hatályos fegyverjogi szabályozás szigorítása csak az uniós normákhoz igazodva történik, figyelemmel arra, hogy ennél nagyobb többletterheket ne rójon az érintettekre. A javaslat a módosítások időbeli hatályát főszabály szerint a jövőre nézve ismeri el, a legtöbb esetben egyáltalán nem érintve a lakossági kézben lévő eszközök előzőleg fennálló jogi státuszát. Ezen túlmenően az indítvány megfelelő mértékű türelmi időt biztosít a megváltozó körülményekre való felkészüléshez, hogy egyetlen érintett eszközfajta, tevékenység, illetve fegyvertartói csoport esetében se eredményezzen méltánytalan szigorítást.

A főbb módosítások a következők. A javaslat szerint megszűnik a hatástalanított tűzfegyvereknek a valóban működőképes eszközöktől elkülönítő jogi besorolása. E módosítás nem érinti a 2016. április 8. napját megelőzően hatástalanított fegyverpéldányokat. Az ezt követően deaktivált lőfegyverek birtokosainak lőfegyver tartására jogosító engedély megszerzése helyett elegendő lesz bejelentést tenniük a hatóság számára 2022. december 31. napjáig.

Az irányelv megköveteli bizonyos műszaki paramétereknek meg nem felelő egyes fegyverfajták kötelező tűzfegyverré nyilvánítását. E módosítás az úgynevezett színházi fegyvereket, valamint a gáz- és riasztófegyverek egyes fajtáit érinti. A színházi fegyverek tartására jogosító engedélyeket legkésőbb 2023. január 1. napjáig lőfegyvertartási engedélyekre kell cserélni, az érintett gáz- és riasztófegyverek esetében pedig gondoskodni kell az újabb műszaki követelményeknek megfelelő átalakításról.

(21.00)

Ennek hiányában ezek az eszközök 2022. december 31. napját követően már csak valódi tűzfegyverekként lesznek kereskedelmi forgalomba hozhatók.

A 2022. december 31. napjáig a gáz- és riasztófegyvereknél forgalomba kerülő darabokra ugyanakkor a tűzfegyverré minősítési kötelezettség nem vonatkozik, a lakossági kézben levő, a türelmi időszak lejártáig jogszerűen megszerzett eszközökkel birtokosaiknak ezután sem lesz teendőjük.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat elvégzi a tűzfegyverek besorolásának felülvizsgálatát. E módosítások nem érintik a jogosultak birtokában már meglevő eszközök besorolását, így ez nem jelent érdemi szigorítást a jelenlegi szabályozáshoz képest.

A lőfegyverek központi nyilvántartásának a felépítésére és működésére vonatkozó követelmények érvényesítéséről a hazai szabályozásban is gondoskodni kell, ezért kiegészül a hatósági nyilvántartás adattartalma, továbbá húsz évről harminc évre emelkedik a tűzfegyverekkel és a hozzájuk tartozó fődarabokkal kapcsolatos adatok kötelező megőrzési ideje.

Tisztelt Országgyűlés! A javaslat biztosítja továbbá, hogy a kereskedők a szerződéskötés egyoldalú megtagadásával visszautasíthassák a lőszerek vagy a lőszeralkatrészek megszerzésével kapcsolatos egyes, jellegük vagy nagyságrendjük miatt bizonytalan ügyletek teljesítését. Biztosítja részükre továbbá a hatóság részére történő adatszolgáltatást is. A jogkövető magatartást tanúsító fegyvertartók érdekeit védő garanciális elemként a törvény ugyanakkor azt is rögzítené, hogy a szerződéskötés egyoldalú megtagadásának alapjául nem szolgálhat olyan tény, esemény, cselekmény vagy körülmény, amelyre a hatóság engedélye kiterjed.

Az indítvány a büntető törvénykönyv és a szabálysértési törvény egyidejű pontosítására is javaslatot tesz, a szankciós normák és az igazgatási tárgyú előírások összhangjának megteremtése céljából.

Tisztelt Országgyűlés! Bízom abban, hogy a törvényjavaslat segíti a terrorizmus elleni küzdelmet, a közbiztonságra nézve veszélyt jelentő esetleges visszaélésekkel szembeni hatósági fellépés eredményességét. Ezt úgy éri el, hogy a szükséges garanciák mentén megőrzi az állampolgári fegyverbirtoklás biztonsági célú korlátozása és az e tevékenység létjogosultságának elismeréséhez fűződő érdekek közötti kívánatos mértékű egyensúlyt.

Tisztelt Országgyűlés! Kérem önöket, hogy a javaslatot támogassák, vitassák meg, és fogadják el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
125 202 2020.05.05. 1:07  187-202

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, köszönöm a támogatást, az elhangzott támogató nyilatkozatokat, szavakat a frakciók képviseletében. Úgy gondolom, hogy ez egy olyan törvényjavaslat, ami az uniós jogharmonizációs kötelezettség teljesítését jelenti, és hadd válaszoljak Stummer képviselőtársunk felvetésére: két kötelezettségszegési eljárás van folyamatban Magyarország ellen, a határidő már lejárt, nem halasztható tovább ennek a jogszabálynak az elfogadása. Az első határidő, átültetési dátum 2018. szeptember 14e, a második pedig 2019. december 14e volt, tehát időszerű ennek a törvényjavaslatnak a megtárgyalása és elfogadása. Ami Keresztes képviselőtársunk kérdését illeti, arra én most nem tudok válaszolni, de ahogy a választ meg tudom adni, ezt személyesen el fogom neki mondani. Egyebek mellett pedig kérem a tisztelt Házat, hogy a javaslatot támogassa. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
128 8 2020.05.11. 5:13  5-8

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nézzük a tényeket! 2010 előtt az önkormányzatok eladósodtak, tönkremenés előtt álltak, és 2010-14 között Magyarország Kormánya 1369 milliárd forint adósságtól szabadította meg az önkormányzatokat. A 2010 előtti kormányzati politika, az MSZP-SZDSZ-kormányok az önkormányzatok gazdálkodását ellehetetlenítették, forrásaik a legalapvetőbb feladataik ellátását sem fedezték. Számos önkormányzat került a csőd szélére, a kormány ezért részben vagy teljesen átvállalta azokat a feladatokat, amelyeket az önkormányzatok nem tudtak megfelelő és egységes színvonalon ellátni. A konszolidációval egyidejűleg olyan szabályokat alkottunk, amelyek a hitelfelvételt észszerű keretek közé szorítják, ugyanakkor nem akadályozzák meg a települések fejlesztését. A hitel nélkül gazdálkodó 1172 önkormányzat támogatására is kiemelt forrásokat biztosítottunk, róluk sem feledkeztünk meg, ők is komoly forrásokat kaptak, és a feladatalapú finanszírozásra tértünk át, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatok kötött felhasználású támogatásokat kapnak.

Ami pedig a jelenlegi helyzetet illeti, tisztelt képviselő úr, itt is le kell szögezni, és több kormányzati kollégám elmondta már több alkalommal, hogy a kormány szövetségesként számít az önkormányzatokra a járvány elleni védekezésben, és számít arra, hogy a tehervállalásból is kiveszik a részüket az önkormányzatok. Akkor, amikor a kereskedelmi szektor leállása hetente 200 milliárd forint GDP-kiesést jelent, olyan túlzottnak talán nem tekinthető, hogy mintegy 34 milliárd forinttal az önkormányzatok is hozzájárulnak a védekezéshez. Ez a gépjárműadót, illetve a parkolást jelenti, de az pedig része a védekezésnek, és helyes intézkedésnek nevezhetjük, mert kevesebben ülnek buszokon és olyan közösségi közlekedési eszközökön, ahol a fertőzés veszélye sokkal nagyobb.

Az önkormányzatoknak is át kell alakítaniuk a gazdálkodásukat a jelen helyzetben. Ami az idei költségvetés összeállításakor még preferencia lehetett, az most már valószínűleg hátrébb sorolódik. A fontossági sorrendben más időket élünk ahhoz képest, mint amikor az önkormányzatok a költségvetésüket tervezték, amikor az önkormányzatok a költségvetésüket elfogadták. Fontos kiemelni, hogy a gépjárműadó nagyságrendjét tekintve az önkormányzati költségvetéseknél a bevételi oldalon 1,2 százalékos súlyt képvisel  1,2 százalékos súlyt képvisel! , tehát ez nem jelenti az önkormányzatok tönkretételét. Magyarország önkormányzatai stabil lábakon állnak, stabil gazdálkodást folytattak az elmúlt időkben, úgy, ahogy említettem, a kormányzat önkormányzati politikájának eredményeképpen, ezt nyugodt szívvel elmondhatjuk.

(11.20)

Az önkormányzati hozzájárulás mértéke 34 milliárd forint úgy, hogy az önkormányzatok költségvetése az elmúlt években több száz milliárd forinttal nőtt meg, és most mintegy 1800 milliárd forint az, amiből az önkormányzatok évente gazdálkodnak. Tehát 34 milliárd forint kontra 1800 milliárd forint  ez tehát túlzottnak nem tekinthető. Az elmúlt tíz esztendő gazdasági eredményei olyan helyzetbe hozták Magyarország önkormányzatait, amely nyomán a közteherviselésből könnyebben ki tudják venni a részüket, mint ha ezt 2010 előtt kellett volna megtenniük.

Ami a gépjárműadót illeti: a gépjárműadó-bevétel az utóbbi években az egyetlen osztott adóbevétel volt, az átengedés mértékét, a bevétel önkormányzatokat megillető részét a mindenkori költségvetési törvény határozza meg. A koronavírus-járvánnyal összefüggő védekezési feladatok fedezetének megteremtése az államháztartás valamennyi szereplője részéről hozzájárulást kíván. A gépjárműadó átengedett részének költségvetési törvénytől eltérő rendelkezéseit Magyarország 2020. évi központi költségvetésének a veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályairól szóló 92/2020. (IV. 6.) számú kormányrendelet rögzíti. Ez alapján a költségvetési törvény vonatkozó rendelkezései szerint a gépjárműadóról szóló törvény alapján a belföldi gépjárművek után a települési önkormányzatok által 2020-ban beszedett gépjárműadó nem illeti meg az önkormányzatokat, az a Járvány Elleni Védekezési Alap fejezet bevételét képezi.

Tisztelt Képviselő Úr! Ami az ön által említett egyedi döntéseket illeti, arra pedig szintén a Magyarország 2020. évi költségvetésének a veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályairól szóló 92/2020-as kormányrendelet alapján van lehetőség. Az önkormányzatokra számít a kormány. Magyarország eredményes védekezést folytat a vírus elleni küzdelemben, ennek az eredményeit tapasztaljuk, de a veszély még nem múlt el, összefogásra van szükség. Számítunk az önkormányzatokra, és bízunk benne, hogy közösen eredményt érünk el.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
129 217 2020.05.18. 0:06  214-223

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr, a záróvita végén szeretnék felszólalni. Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
129 223 2020.05.18. 1:07  214-223

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy olyan törvényjavaslat tárgyalása folyik most a parlamentben, amellyel egyrészt uniós jogharmonizációs kötelezettségnek teszünk eleget ennek a tárgyalásával és elfogadásával. A schengeni információs rendszer tökéletesítését és továbbfejlesztését szolgálja ez a javaslat. Köszönöm szépen, hogy az elsőkörös vitában és a mai vitában is a frakciók képviseletében megszólaló képviselőtársaim támogatták a javaslatot, és azt kérem a frakcióktól, a képviselőtársaimtól, hogy a zárószavazásnál is támogassák, hiszen ez megfelel a magyar nemzeti érdekeknek, megfelel az uniós kötelezettségek teljesítésének, ez elősegíti Magyarország, a magyar emberek biztonságát és az Európai Unió és az európai uniós polgárok biztonságát is. Erre tekintettel arra kérem tisztelettel önöket, hogy szavazatukkal támogassák. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
129 227 2020.05.18. 0:05  224-231

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! A vita végén szeretnék hozzászólni.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
129 231 2020.05.18. 3:44  224-231

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Legelőször is szeretnék reagálni a Gurmai Zita képviselőtársam által elmondottakra, aki azt mondta, hogy visszaélésszerű joggyakorlat alakulhat ki ennek a törvényjavaslatnak az elfogadása során. Szeretném elmondani, hogy a törvényjavaslat benyújtása előtt hétpárti egyeztetést hívott össze Pintér Sándor belügyminiszter úr, ahol mód volt arra, hogy a képviselőcsoportok elmondják véleményüket, illetve kértük is, hogy ha vannak javaslataik, akkor tegyék meg. Az elsőkörös vita során is azt tapasztaltam, hogy a frakciók megértették ennek a törvényjavaslatnak a fontosságát, és ha nem is minden egyes részével, minden egyes törvénymódosítással értettek egyet, de az alapvető célokat, azt gondolom, hogy nem vonták kétségbe.Én arra kérek mindenkit, hogy támogassa, hiszen ez a magyar állampolgárok érdekében elfogadandó törvényjavaslat. Engedjék meg, hogy néhány, az összegző módosító javaslatban szereplő érdemi módosításról néhány szót mondjak.

Már a frakciókkal történő egyeztetésen is felvetődött annak igénye, hogy a megbízhatósági vizsgálat lehetőségét a törvényjavaslat egységesen terjessze ki az egészségügyi területen közbeszerzési eljárás lefolytatására jogosult mindkét szervre. Ezzel egyező tartalmú módosító javaslatot végül Kósa Lajos képviselő úr nyújtott be. A kormány támogatta azt, hogy az Állami Egészségügyi Ellátóközpont mellett a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közbeszerzési eljárásokban közreműködő munkavállalói vonatkozásában is megteremtésre kerüljön a megbízhatósági vizsgálat lehetősége.

(17.50)

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Ez önmagában bizonyíték arra, hogy amit állított a túlhatalomról meg a jogelvek semmibevételéről, az teljesen megalapozatlan.

A minősített adat védelméről szóló törvényt érintő módosítás alapján a biztonsági vezetők és helyettes biztonsági vezetők adatait a Nemzeti Biztonsági Felügyelet tarthatja nyilván.

Ami a kiberügyekről, a kibervédelemről szólt, itt az első körös vitában is indulatos hozzászólások voltak. Mi is tudjuk azt, hogy ennek mekkora jelentősége van, és mi, a Belügyminisztérium, illetőleg a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy felkészült, megfelelő szakmai tudással rendelkező személyi állomány és megfelelő eszközökkel rendelkező szervezet tudja védeni a magyar emberek biztonságát.

További módosító indítványként került benyújtásra az Országgyűlési Őrség működését elősegítő javaslat is. Ezek tulajdonképpen koherenciát megteremtő módosítások. A módosítás a közjogi szervezetet szabályozó eszközben történő szabályozás lehetőségét az Országgyűlési Őrség parancsnokának belső szabályzata tárgykörébe utalja, másrészt a törvény belső koherenciájának megteremtése érdekében szükséges módosításokat tartalmazza. A törvényjavaslatot érintő további módosítások átvezetik a normaszövegen a szükségessé vált nyelvhelyességi, illetve jogtechnikai pontosításokat.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Én arra kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy fogadja el ezt a törvényjavaslatot, hiszen úgy, ahogy a címében szerepel, ez a polgárok biztonságát szolgálja és segíti elő. És én azt gondolom, hogy ha visszagondolunk az elmúlt tíz esztendőre, azt mondhatjuk, hogy ma a magyar emberek és Magyarország is nagyobb biztonságban van, mint tíz évvel ezelőtt. Ez a holnap szavazásra kerülő törvényjavaslat is a magyar emberek és Magyarország biztonságát szolgálja, ezért arra kérem önöket, hogy támogassák. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)