Készült: 2020.07.08.12:49:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

98. ülésnap (2019.11.25.), 30. felszólalás
Felszólaló Kontrát Károly (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:58


Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mi meghoztuk azokat a törvényeket, amelyek szigorítást tartalmaztak a bűncselekmények elkövetőivel szemben. Meghoztuk a 2012. évi C. törvényt, az új büntető törvénykönyvet, amely jelentős szigorításokat tartalmazott az alábbi esetekben: a tettarányos büntetőjogi szemlélet hangsúlyosabb megjelenése; szigorítás elsősorban a visszaesőkre vonatkozó rendelkezéseket érintően  lásd az enyingi banda, amiről ön beszélt -; szigorított büntetési tételek több bűncselekmény esetében, a három csapás intézményének bevezetése, tovább szigorítva a visszaesők büntetését több bűncselekmény tekintetében. Például a 18. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak vagy szexuális visszaélés esetében megszűnik a magánindítványhoz kötöttség, és a gyerekek, a nők, és az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények elkövetőire súlyosabb büntetési tételeket szabhat ki a bíróság. (Közbeszólások a Jobbik padsoraiban.)Tisztelt Képviselő Úr! Ön nem mond igazat! Önök nem szavazták meg. A Jobbik frakciója ezt a súlyosbítást tartalmazó törvényt, az új büntető törvénykönyvet nem támogatta (Felzúdulás a Jobbik padsoraiban: Kiengedtétek a súlyos bűnözőket!), de nem támogatták a szocialista párti törvényhozók (Az elnök csenget.), és az LMP sem támogatta. (Z. Kárpát Dániel: Akkor most jöhet a válasz!)

Tisztelt Képviselő Úr! Most olyat kér rajtunk számon, amit a kormány beterjesztett szigorításként és a parlament elfogadott, és önök nem támogatták. Most önök mondják meg itt, nyíltan: önök a bűnözők oldalán állnak?! (Felzúdulás a Jobbik padsoraiban.) Önök nem védik meg a törvénytisztelő embereket, tisztelt képviselő úr?! (Z. Kárpát Dániel közbeszól.)

(12.20)

Szóval, ezt szeretném tisztázni, és szeretném itt is elmondani, hogy Magyarország demokratikus jogállam, ahol a törvények mindenkire kötelezőek (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Aha, persze!), fajra, bőrszínre, felekezetre tekintet nélkül, és aki megsérti, megszegi a törvényeket, annak számolni kell azzal, hogy ennek következményeit viselni kell.

Azt is szeretném elmondani, tisztelt képviselőtársaim, hogy a magyar rendőrség Magyarország minden településén határozottan fellép a törvények megszegőivel szemben, megvédve ezzel az állampolgárok életét, vagyonát, biztosítva a közrendet, a közbiztonságot.

Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném leszögezni és visszautasítani azt az állítását, ami arról szól, hogy Magyarországon no go zónák vannak. Magyarországon rend van, Magyarország minden településén rend van, biztonság van (Z. Kárpát Dániel: Persze! Mesélj még!), és a kormány biztosítja az ehhez szükséges feltételeket.

Tisztelt Képviselőtársaim! Hadd mondjak néhány konkrétumot is a tekintetben, hogy 2010-ben, amikor mi átvettük a kormányzást  1998-2002 után , azt mondtuk, hogy helyreállítjuk a rendet, biztonságot teremtünk Magyarországon. Ennek érdekében szigorú törvényeket fogadtunk el, lásd a 2012. évi C. törvény, az új büntető törvénykönyv, amelyik 2013. július 1-jén lépett hatályba, megerősítettük a rendőrséget, 6 ezer fővel növeltük a rendőrök létszámát, olyan technikai eszközöket adtunk a rendőrség kezébe, amelyek hatékony fellépést biztosítottak (Közbeszólások a Jobbik soraiból.), és ennek is köszönhetően meg a rendőrök áldozatkész munkájának köszönhetően több mint 65 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma. Ez 200 ezer alá ment úgy, hogy a rendőrség úgy látta el a feladatát, hogy közben megvédte a határokat, megvédte Magyarország schengeni határait az illegális migrációval szemben.

Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném azt is elmondani, hogy az ítéleteket az ön által kérdezett ügyben nem a kormány hozta, hanem a magyar bíróság, amelynek a függetlenségéért önök küzdenek. Az ön által megnevezett bűnöző kiengedéséről (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) is a bíróság döntött. De szeretném arra is felhívni a figyelmét, hogy ez a kedvezmény, amivel ő szabadult, abban a pillanatban hatályát veszti, és az újbóli elítélése esetén ez hozzáadódik az új büntetési tételhez.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tehát nagyon fontos az, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ebben az esetben mi is a valós helyzet. Arra szeretném felhívni az önök figyelmét, az önök frakciója, a Jobbik-frakció és valamennyi ellenzéki frakció figyelmét, hogy ha önöknek valóban fontos a magyar emberek biztonsága, a magyar emberek védelme, a nők, a fiatalkorúak, a gyerekek, az időskorúak védelme, akkor támogassák, szavazzák meg azokat a törvényeket, amelyeket mi ennek érdekében beterjesztünk a parlament elé, mert eddig nem tették. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) Eddig nem tették! Én bízom abban, hogy a jövőben, ha komolyan gondolják ezt a kérdést, akkor változtatnak az álláspontjukon, és akkor támogatják a magyar embereket, támogatják a nők elleni erőszak elleni fellépést, támogatják Magyarország, a magyar emberek biztonságát. Én abban bízom, hogy ha ezt komolyan gondolják, akkor a jövőben meg is teszik, de jelenleg nem ez a helyzet. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai