Készült: 2020.07.13.23:29:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

92. ülésnap (2019.11.11.), 72. felszólalás
Felszólaló Kontrát Károly (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték, a kormány számára a magyar emberek biztonsága az első. Erre tekintettel járunk el a magyarországi 5G-hálózat kiépítésével kapcsolatban is. Az 5G-hálózati kiberbiztonsággal kapcsolatos kockázatokat az illetékes hazai szervek, együttműködve a nemzetközi partnerekkel, folyamatosan figyelemmel kísérik. Magyarország, a mértékadónak számító uniós tagországokhoz hasonlóan, szakmai alapon hozott döntést a Huawei bevonásáról az 5G-hálózat kiépítésébe. Fontos kiemelni, hogy nem Magyarország épít 5G-hálózatot, hanem a hazai területeken szolgáltató telekommunikációs cégek.Európa több országában részlegesen, részben vagy teljes egészében jelenleg is a Huawei által gyártott hálózati elemek felhasználásával kiépített 5G-szolgáltatás vehető igénybe. Hazánkban a meglévő és épülő hálózat nem kizárólagosan a Huawei eszközeiből fog állni, hanem más gyártók termékeiből is.

Magyarország versenyképességét, a magyar vállalkozások, a magyar családok, az oktatási és kutatási intézmények sikerességét alapvetően határozzák meg a digitalizáció területén elért eredmények. A kormány szándéka az, hogy az 5G-hálózatban rejlő új alkalmazási lehetőségek minden magyar vállalkozás és minden magyar ember hasznára váljanak.

Az elektronikus hírközlésről szóló törvény részletesen szabályozza a hírközlés biztonságával és a hírközlési szolgáltatás nyújtása során kezelt előfizetői adatok védelmével kapcsolatos előírásokat. Tehát ez a biztonság érdekében, amit ön kérdezett, nagyon fontos törvényi garancia, amely létezik. A továbbított adatok jogosulatlan lehallgatásának, tárolásának vagy megfigyelésének, valamint a forgalmi adatokhoz történő jogosulatlan vagy véletlen hozzáférésnek a megakadályozásáról a szolgáltató köteles gondoskodni. Az előírások betartását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felügyeli és végzi. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai