Készült: 2020.07.16.16:31:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

92. ülésnap (2019.11.11.), 156. felszólalás
Felszólaló Kontrát Károly (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  156  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani a budapestieknek az útlezárások és a forgalomkorlátozások miatt, mert minden ilyen jelentős diplomáciai találkozó kényelmetlenségeket okoz. Köszönjük a budapestiek türelmét, együttműködését, és úgy gondolom, hogy ezek az intézkedések hozzájárultak ahhoz, hogy ezt a látogatást biztonságosan tudják a magyar hatóságok lebonyolítani. Amikor azonban önök a közlekedési lezárásokat kérik számon, akkor az igazság másik oldalát is bontsuk ki, beszéljünk az igazság másik oldalról is. A török elnök itt-tartózkodása idején a korábban megszokottnál is nagyobb közlekedési kellemetlenséget éppen a különböző többórás vonulásos ellenzéki tüntetések és akciók okoztak, többek között Gulyás Márton Soros-aktivista mindent megtett, hogy lebénuljon a város. A rendészeti szervek feladata a közbiztonság, a közrend fenntartása, a magyar emberek és a diplomáciai testületek biztonságának megvédése.

A személyi védelemmel kapcsolatos feladatok ellátása a Terrorelhárítási Központ hatásköre, amelyet a TEK más szervezetekkel együttműködve végez és koordinál. A TEK kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a korlátozó intézkedések a lehető legkisebb érdeksérelmet okozzák, a haladéktalan intézkedést igénylő helyzetekre tekintettel biztosította az orvosi ellátást, a mentést, illetve a lakóhely megközelítését és elhagyását az Országos Mentőszolgálattal, valamint az országos katasztrófavédelemmel együttműködve.

A nemzetközi delegációk biztosításával szükségszerűen együtt járó biztonsági intézkedések ugyanis önmagukban nem okoztak volna nagyobb fennakadást a budapesti közlekedésben, azonban hála önöknek Budapest területén november 7-én több demonstrációt is tartottak, amelyek szintén jelentős közlekedési hatással jártak. Ez az oka annak, hogy a kérdésére részletesen is válaszoljak, amit ön kérdezett. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  156  Következő    Ülésnap adatai