Készült: 2020.07.05.13:30:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

102. ülésnap (2019.12.10.), 143. felszólalás
Felszólaló Kontrát Károly (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  143  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A déli határon jelentős mértékben megnőtt a migrációs nyomás, egyre nő a feszültség a déli határon. Az elmúlt héten Németh Szilárd kollégámmal a déli határon látogatást tettünk, és meggyőződtünk arról, hogy a Magyar Honvédség, a magyar rendőrség, a magyar határvadászok felkészültek ennek az egyre növekvő migrációs nyomásnak a kivédésére.Ha a tényadatokat nézzük, azt mondhatjuk, hogy 2018-ban összesen 6500 illegális migráns akart Magyarország területére jogellenesen belépni. Ez a szám ez év november 30-ára megduplázódott. Ha a decemberi napokat vesszük figyelembe, akkor azt mondhatjuk, hogy naponta több mint száz illegális migráns próbál jogellenesen Magyarország területére belépni, és a legváltozatosabb módon próbálkoznak. Legutóbb alagutat ástak két helyen, Ásotthalomnál és Csikériánál, és azon keresztül próbálnak bejutni, de vasúti szerelvényeken, kamionokban, a határkerítés alá ásva, vízen csónakkal, minden módon megpróbálnak, és akkor még nem is beszéltünk az embercsempészekről, akik ellen határozottan fellépünk, de igénybe veszik az embercsempészek szolgáltatásait is az illegális migránsok.

Azt mondhatjuk, hogy valóban megnőtt, ahogyan ön mondta, a vajdasági magyarlakta településeken is a migránsok száma. Arra kértük a szerb hatóságokat, hogy erősítsék meg ezeknek a magyarlakta településeknek a rendőri védelmét, biztosítását, hogy a határ túloldalán élő magyar testvéreink is biztonságban legyenek.

Ami pedig minket illet, azt tudom mondani, képviselő úr, hogy Magyarország Kormánya minden feltételt biztosít annak érdekében, hogy a rendőrök, a határvadászok, a katonák meg tudják védeni Magyarországot, a magyar lakosság, a magyar emberek biztonságát. Ennek a feltételeit, a forrásait, a jogi hátteret a kormány biztosítja a jövőben is. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  143  Következő    Ülésnap adatai