Készült: 2021.01.27.18:45:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

170. ülésnap (2008.11.03.), 18. felszólalás
Felszólaló Kósa Lajos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:08


Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Ház! A miniszterelnök folyamatosan az együttműködésről beszél (Közbeszólás az MSZP soraiból: Itt se voltál!), és most már se szeri, se száma azoknak a fórumoknak, amelyek ötpártiként, hatpártiként, hétpártiként, kibővítve tudományos emberekkel, gazdasági emberekkel, mindenkivel, igazából arra hivatottak, hogy az országban kibontakozó válságot, ha nem is kezeljék, de beszéljenek róla.

Múlt hét kedden is volt egy ilyen ötpárti kezdeményezés, a miniszterelnök úr küldött egy meghívót, amiben az szerepelt, hogy tájékoztatást ad az IMF-fel folytatott megbeszélésekről. Erről nem kaptunk tájékoztatást, helyette volt PR-esemény. Miniszterelnök Úr! Az együttműködés csak akkor lehetséges, ha az emberek, a partnerek komolyan is veszik az együttműködést, aminek fontos feltétele az, hogy ne verjék át egymást. Ha az IMF-fel történő megállapodásról óhajtja tájékoztatni a parlamenti frakciókat, pártokat, ez örömmel vesszük (Zaj. - Az elnök csenget.), de ha ezzel kapcsolatban hív össze egy megbeszélést keddre, ott sok szó esik mindenféléről, de a megállapodás feltételeiről és az összegről egyáltalán nem, majd szerdán, tehát másnap egy megdöbbentően magas, 20 milliárd eurós hitelkeretről szóló megállapodást jelent be a sajtónak, miniszterelnök úr, így nem lehet együttműködni, mert már megint át vagyunk verve. (Közbeszólások az MSZP soraiban.) A tájékoztatón, a megbeszéléseken szó sem volt 20 milliárdos hitelkeretről.

Tisztelt szocialista Frakció! Vajon önök pontosan tudják azt, hogy mik ennek a hitelkeretnek a feltételei? Ha megnézzük a számokat, az egyszerűen mellbevágó: 66 milliárd euró ma az államadósság; ez a 20 milliárd euró plusz azt jelenti, hogy nem lesz tovább. Ha ez sem jön be, akkor nagyon-nagyon nehéz helyzetben lesz az ország. Márpedig még az IMF-szakértők is felvilágosították mind a kormány, mind az ellenzék érdeklődő képviselőit, hogy ennek a hitelkeretnek is van ám nagyon komoly veszélye. Jövő évben az ország számára durván 25-30 milliárd eurós hitel jár le. Ez az állami és a vállalati szektor együttes, lejáró hitelkerete. Ha ezt nem újítják meg, akkor egy az egyben az IMF-hitelkeretet kell lehívnunk a saját finanszírozásunk érdekében, márpedig az azt jelenti, hogy onnantól nem lesz hova továbbmenni.

Még a nemzetközi szakértők is elmondják, hogy ennek a hitelkeretnek pont az a legnagyobb veszélye, hogy egyfajta felhívás a külföldi finanszírozók számára a tekintetben, hogy most lehet kimenekülni az országból, mert most még van egy ilyen hitelkeret. Ezekről az információkról meg a valutatartalékkal, az inflációval, a költségvetési elsődleges egyenleggel kapcsolatos feltételekről, és hogy vajon még milyen egyéb feltételek vannak, egyáltalán nem lehetett tudni.

Miniszterelnök úr, így egyszerűen rendkívül nehéz együttműködni, mert azt érzi az ellenzék, illetőleg az együttműködésbe bevont szervezetek képviselői azt érzik folyamatosan, hogy egyfajta biodíszletnek használja a miniszterelnök úr őket a saját PR-kormányzása érdekében. Meg kell mondjuk, a miniszterelnök úr a PR-rendezvények szervezésében, a konferenciák, gazdasági csúcsok szervezésében egyszerűen zseniális. Őszintén mondom, ha a debreceni önkormányzat tulajdonában lévő rendezvényszervező cégben a vezetési poszton üresedés lesz, megpróbálom megszerezni, szerintem le fogjuk körözni az ország összes városát. (Taps és derültség a Fidesz soraiban. - Közbeszólások az MSZP soraiban.) Sajnos, azzal sújt bennünket a sors, hogy ön nem egy rendezvényszervező cég vezetője, hanem az ország miniszterelnöke, és miniszterelnök úr, az a sajnálatos és szomorú helyzet, hogy egyáltalán nincs megmentve az ország, ha ezt sugallja ön, akkor nagyobb hibát követ el, mint amire most ön gondol.

(12.20)

Mert a megszorító csomag kapcsán senki nem tudja, hogy azok az emberek, akiktől elveszik a juttatásokat, a 13. havi pénzeket, meddig bírják ezt. Rossz szerkezetű a válságkezelés. Nincs növekedéspártiság, csak bombasztikus bejelentések vannak. Miniszterelnök úr, ez így egyszerűen nem fog menni!

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai