Készült: 2020.08.10.13:48:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

26. ülésnap, 106. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Ágnes
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás egészségügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:21

Felszólalások:  <<  106  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ÁGNES egészségügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Közhelyszámba megy, hogy a magyar egészségügyet egyszerre jellemzi a hiány és a pazarlás. Közhely, de jelentős az igazságtartalma. Rögtön pontosítani is szeretném a miniszter úr bejelentését, sajnos hibázott a számokban: ezt a férfit 2001 és 2003 között hétszer szülesztették és hétszer boncolták, és a pontos költsége 2 273 836 forint volt.

(16.40)

Mindez egyetlenegy intézményben történt, amelynek természetesen megkezdtük az ellenőrzését.

Mondhatnék még számos más példát is, amelyek arra mutatnak rá, hogy a járulékfizetők pénzéből sajnos sor kerül olyan ellátások finanszírozására is, amelyek szakmailag egyáltalán nem indokoltak, sőt egyáltalán, ha megtörténtek, úgy eléggé aggódik az ember a beteg sorsáért. Egy középkorú beteg például hét év alatt 86 darab kórházban jelent meg, az összes társadalombiztosítási támogatás meghaladta a 28 millió forintot, volt neki 265 vérképe, közel kétszáz CT-je, 165 EKG-ja, huszonhétszer határozták meg a vércsoportját - valószínűleg már biztosak vagyunk benne -, 150 alkalommal agyi keringészavar és körülbelül hétszáz gyógytorna. Ezekben az esetekben is elindultak az ellenőrzések.

Ezek a példák is pontosan azt mutatják, hogy szükség van a biztosítási rendszer, az ellátórendszer megtisztítására, újraszabályozására, szükség van arra, hogy takarékosan működjön ez a rendszer. A takarékos működés garanciáját látjuk egyrészt a gyógyszer-gazdaságossági törvényben, az egészségbiztosítási felügyelet létrehozásában és nem utolsósorban a háziorvosok tételes adatszolgáltatási kötelezettségében.

A fenti tárgykörök szabályozására vonatkozó jogszabály-módosítások alapos szakmai előkészítő munkát követően elkészültek, a parlamenthez benyújtásra kerültek, és őszintén bízom képviselő asszony támogatásában e jogszabályok esetében.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Felszólalások:  <<  106  >>    Ülésnap adatai