Készült: 2020.07.06.08:08:55 Dinamikus lap

A felszólalás szövege:

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
245 40 2009.11.18. 1:01  1-59

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót. Ígérem, hogy utoljára szólok hozzá. El kell mondjam, hogy Gúr Nándor szocialista képviselőtársam minden szavával egyetértek, magam is pontosan így gondolom. Egyet azért ki szeretnék emelni, volt egy nagyon figyelemreméltó mondata: maguk is tehetnek a cigányok a helyzetükről vagy egy részük. No, most a Progresszív Intézet pont ezt a kérdést tette fel, és aki erre igennel válaszolt, azt rasszistának minősítette, így jött ki egyébként a 90 százalék. Erről beszéltem, hogy ez egy teljesen komolytalan közvélemény-kutatás, amiről itt szoktak beszélni, és idézni szokták.

Azt szerettem volna még Teleki államtitkár úrtól megkérdezni: ön szerint most jobb a cigányság helyzete vagy nyolc évvel ezelőtt? Ön szerint most van több feszültség a különböző településeken, megyékben a cigányok és a többségi társadalom között (Közbeszólás az MSZP soraiból: Szégyelld magad!) vagy tíz évvel ezelőtt? Mást nem is akarok kérdezni.

Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
252 5 2009.12.14. 5:07  4-5

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Három év telt el az '56-os forradalom 50. évfordulója óta, és a három év alatt nem sikerült tisztázni, hogy mi is történt pontosan 2006. október 23-án. A magyar társadalomban két, egymásnak ellentmondó kép él erről az időről, és ezért éreztem fontosnak azt, hogy az én ügyem végigmenjen a magyar igazságszolgáltatáson. Úgy volt, hogy december 10-én meg fog születni az elsőfokú ítélet, de az ítéletet elhalasztották december 18-ra. Sajnos, mint köztudott, 2006. október 23-án úgy megvertek, hogy nem emlékszem semmire (Derültség az MSZP soraiban.). Ez néhány parlamenti képviselőből annak idején, ugyanúgy, mint most, derültséget váltott ki - az az igazság, hogy ez az életben azért nem volt ennyire vicces.

A bírósági tárgyalás során azonban a mozaikokat többé-kevéssé sikerült összerakni. (Moraj és derültség az MSZP soraiból.) A fiaimmal voltam a Fidesz megemlékezésén október 23-án, és már hazafelé tartottunk, amikor édesanyám telefonált, hogy a Síp utcánál teljesen váratlanul, felszólítás nélkül lőni kezdték őket. Voltak szabad demokraták, akik azt kérdezték, hogy vajon miért is volt ott - Kuncze Gábor, azt hiszem, maga is visszamenne, ha hírét venné, hogy a szüleit, esetleg közeli hozzátartozóit lőni kezdték, ezért mentem egyébként én is vissza.

Szerencsére szemtanúk is voltak, akik látták, hogy beszéltem a rendőrökkel - elég rövid ideig, mert a rendőrök ezt követően leütöttek, a földön is vertek és rugdostak, sőt az az egyetlen szerencsém, hogy a szemközti ház negyedik emeletéről egyébként egy videofelvétel is készült az eseményről. Mondhatnám azt, hogy a segítség fentről érkezett, ugyanis az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy ha ez a videofelvétel nem készül el, akkor ebben a pillanatban azt se lehetne tudni, azt se sikerült volna bebizonyítani, hogy engem a rendőrök vertek meg. Így azonban nem volt vita, ez egyértelműen kiderült. A rendőrök, miután megvertek, néhány percig ott voltam közöttük, majd egy rendőr felsegített és hátrakísért, elengedett a Dohány utcába. Később a Dohány utcában összeestem, és két biztonsági őr szedett össze. Ők hívtak mentőket hozzám.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ami október 23-án történt, bármely magyar állampolgár esetében szégyenteljes esemény lenne. Ami azonban október 23-a után történt, az még ennél is nagyobb szégyen. Emlékeztetném önöket, hogy Bene László országos rendőrfőkapitány úr három bizottság összevont ülésén azt mondta mintegy hatvan képviselő szemébe, hogy hozzám a rendőrök hívták a mentőket. A bírósági tárgyalás során egyértelműen kiderült, hogy ez hazugság. A tárgyalás során egyébként a rendőrök folyamatosan egymásnak ellentmondó vallomásokat tettek. Egy dolog nyilvánvaló, hogy a rendőrök egy része hazudik, mondhatjuk azt, hogy hamisan tanúskodik. Ezért egyébként nem is derült ki pontosan, hogy kik a tettesek. Az egyik rendőr azt vallotta, hogy egy igazolvánnyal odaléptem, valaki berántott a háta mögül, de ő már nem fordult hátra, úgyhogy nem tudja pontosan, mi történt a háta mögött velem. Egy másik rendőr azt mondta, hogy hátra, elé esett valaki, őt felsegítette és hátrakísérte. A hátrakísérésem egyébként még két másik rendőr is magának vallotta.

Tisztelt Képviselőtársaim! A rendőrök falaztak egymásnak ugyanúgy az én ügyemben, mint rengeteg más ügyében. Fábián Gábort összebilincselték, összerugdosták, eltört a lába, majd a megbilincselt kezén eltörték az ujjait. Mendoza urat, egy perui állampolgárt az egyik rendőrőrsön úgy megverték, hogy eltört az orrcsontja. Cserni bíró megállapította, hogy a rendőrök hamisan tanúznak, és emiatt nem állapítható meg, hogy ki a tettes. Engem nem tölt el elégtétellel egyébként, képviselőtársaim, ha az esetlegesen képbe kerülő vádlottakat elítélnék az ügyemben, ugyanis azt gondolom, hogy nem a közrendőr a felelős. Az igazi felelős ott ül hátul, önök között, Gyurcsány Ferenc és kormánya, aki ilyen állapotokat teremtett ebben az országban. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Szégyen!) A politika, a kormány és a kormánypártok végig falaztak a rendőrségnek. Ha egy demokráciában több ezer rendőrt azonosító nélkül kiküldenek az utcára, akkor a rendőrkapitány és a miniszter azonnal menesztve van.

Tisztelt Képviselőtársaim! Itt a rendőrfőkapitányt kitüntették ebben az ügyben. Azt gondolom, nem elfogadható, hogy a rendőröket, a titkosszolgálatokat politikai célokra használják, mondhatnám azt, hogy demokraták, ébresztő. A következő kormánynak egyébként fontos feladata lesz, hogy a rendőrségbe, a titkosszolgálatokba vetett bizalmat helyreállítsa, és ehhez egyébként szükség van minden demokrata támogatására, ugyanis ezek az állapotok, amelyek jelenleg ebben az országban uralkodnak, hosszú távon a demokrácia érdekében nem tarthatók.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)