Készült: 2020.07.02.22:04:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

92. ülésnap (2007.09.25.), 104. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  104  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Szeretném Szabó Zoltán figyelmét felhívni arra, hogy a polgári kormány idején az eladósodottság mértéke a GDP-hez viszonyítva 63,5 százalékról valóban 56,5 százalék környékére csökkent. Úgyhogy azt hiszem, hogy a mi kormányunk ezen a területen messze nem volt olyan felelőtlen és messze nem volt olyan populista, mint önök, hiszen önöknél ez a szám jelentősen és radikálisan növekedett. Ennyit a költségvetés megalapozottságáról.

Örülök, hogy önöknek 2001-ben az volt a meghirdetett programjuk, hogy egységes áfát fognak a későbbiekben bevezetni, csak az a gond, hogy 2006-ban elfelejtették erről a választóikat tájékoztatni. Arról küldtek ki - közpénzen egyébként - leveleket az embereknek, hogy micsoda nagyszerű adócsökkentés lesz. Sőt erről egy törvényt is elfogadtak, és, tisztelt képviselőtársam, én bocsánatot fogok kérni itt, a parlament színe előtt, ha abban a törvényben megmutatja nekem, hogy hol szerepelt az, hogy az alsó fogyasztási kulcsot majd 5 százalékkal fölemelik, 15-ről 20 százalékra. Abban az esetben pedig, ha nem szerepel benne, akkor pedig azt gondolom, hogy nem tőlem, hanem az országtól kellene önöknek bocsánatot kérniük.

Göndör képviselőtársamnak pedig azt tudom mondani, hogy én teljesen pontosan fogalmaztam. A nyugdíjas fogyasztói kosáron mért infláció egész évben tavaly szeptember óta - pont az áfaemelésnek köszönhetően - 3-3,5 százalékkal magasabb - nem annyi -, 3-3,5 százalékkal magasabb az átlagos inflációnál. (Göndör István: 2006-ról beszélünk!) 2006 őszétől kezdve egyébként ez a helyzet, hogy szeptembertől kezdve - miután önök az áfát felemelték - 3-3,5 százalékkal magasabb az átlagos inflációnál a nyugdíjas fogyasztói kosáron mért infláció. (Gőgös Zoltán: Ezt nem mondod komolyan, fiam. Három hónap alatt?) És csak annyit tettem hozzá, hogy egyébként nemcsak a nyugdíjasokat érinti, tisztelt képviselő úr, hanem ez az az infláció, amit a szegényebb társadalmi rétegek megéreznek Magyarországon.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  104  Következő    Ülésnap adatai