Készült: 2020.07.06.05:45:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

79. ülésnap (2007.06.05.), 78. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Oktatási bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 3:41


Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ, az oktatási és tudományos bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Valóban elég éles vita bontakozott ki az oktatási bizottság ülésén. A kormány és a kormánypártok eddig sem bántak kesztyűs kézzel a közalkalmazottakkal, évente újabb és újabb csapásokat mért rájuk a Gyurcsány-kormány.

Most is egy újabb csapás várható: a kormány képviselői rugalmasságról, a minőségi munkavégzés irányába történő elmozdulásról beszélnek, ugyanakkor semmi más nem történik, mint növekszik a közalkalmazottak kiszolgáltatottsága. Növekszik akkor, amikor belépnek a rendszerbe, növekszik akkor, amikor munkát végeznek, és növeli a kiszolgáltatottságot akkor is, amikor elbocsátják őket, hiszen könnyebb őket elbocsátani, és kedvezőtlenebb feltételekkel lehet ezt megtenni.

Nem csoda, hogy az oktatási bizottság ülésén az is kiderült, hogy az érdekvédelmi szervezetek nem támogatják, egységesen nem támogatják ezt a javaslatot, bár próbált a kormány képviselője azzal érvelni, hogy a tiltakozást követően az érdekvédelmi szervezetek számos javaslatát belefogalmazták a törvénytervezetbe. De arra a kérdésünkre, hogy: és ezt követően támogatták-e, az derült ki egyértelműen, hogy nem, továbbra sem támogatják az érdekvédelmi szervezetek. Innentől kezdve, azt gondolom, nemcsak az ellenzék tiltakozik, hanem a közalkalmazotti érdekvédelmi szervezetek sem értenek ezzel egyet.

Az oktatási bizottság ülésén szóba került az is, hogy elég abszurd az a helyzet, hogy ezeket a törvényjavaslatokat, ami úgymond a minőségi munkavégzés irányába történő elmozdulást jelenti, Draskovics Tibor irányításával készíti elő az Államreform Bizottság. Draskovics Tibor az az ember, akinek az esetében, ha felhozzuk a minőségi munkavégzést, akkor igen-igen messze el kellene távolítani mindenféle közszféráról, és ez egy teljesen paradox, abszurd helyzet, hogy Draskovics Tibor irányításával próbálnak a minőségi munkavégzés irányába elmozdulni a kormány tisztelt képviselői.

(12.50)

A bizottsági ülésen, egyébként egy szocialista képviselőtársunk elszólása alapján az is kiderült, hogy a közalkalmazottakkal szemben az elkövetkező időben további merényletekre lehet számítani, ugyanis hamarosan át kívánják alakítani a közalkalmazotti garantált bértáblát, ami nyilván további bizonytalanságot fog jelenteni a közalkalmazottak között. Ha igaz ez - ezt több kormánypárti képviselő megerősítette a bizottsági ülésen, mondván még azt is, hogy ez a kormányprogramban is szerepel -, hogy az elkövetkező időszakban a közalkalmazotti bértáblát is átalakítják, és mellérakjuk ezt a törvényt, akkor bizony azt lehet mondani, hogy a közalkalmazottak kiszolgáltatottsága az elkövetkező időszakban még tovább fog nőni.

Ezért volt az, hogy az ellenzéki képviselők nem támogatták az oktatási bizottságban ezt a törvénytervezetet. Nem támogatunk olyan törvénytervezetet, ami növeli a közalkalmazottak kiszolgáltatottságát, bizonytalanságát, és ennek következtében egyébként az oktatás, az egészségügy, a szociális ágazat nem magasabb színvonalon, hanem jóval alacsonyabb színvonalon fog dolgozni, ha a kormány ezekben az irányokban tartja az álláspontját. Ezért ezt a törvénytervezetet az oktatási bizottság ellenzéki tagjai nem tudták támogatni.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai