Készült: 2020.07.06.05:43:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

79. ülésnap (2007.06.05.), 118. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, hogy ebben a Házban abban a tekintetben nincs vita, hogy azokat a közalkalmazottakat, akik nem alkalmasak, el kell bocsátani. Ebben a kérdésben egyébként nincsen vita közöttünk. Csak az a baj, tisztelt képviselőtársaim, hogy ez a törvénytervezet konkrétan nem erről szól. Tehát az, hogy csökkenteni kell a foglalkoztatás költségeit, csökkenteni kell különösen egyébként, ahogy benne van, az elbocsátások költségeit, ezt lehet bizonyos szempontból így értelmezni, de csak bizonyos szempontból, mert a helyzet valójában nem ez. A helyzet az - kérte Gúr Nándor, mondjunk példát, hogy mi fog történni -, hogy ha egy önkormányzat bajban van, meg kell szüntetni néhány álláshelyet, ki fog találni néhány olyan álláshelyet, ha olcsóbban akarja megúszni, amiről tudja, hogy a közalkalmazott úgysem fogja elfogadni, és ezt követően azt mondja, hogy hát nem fogadtad el, akkor sajnos innentől kezdve fele végkielégítést fogsz kapni. Ez fog történni, mindenki tudja, hogy ez van a rendszerben!

Tisztelt Képviselőtársaim! Önök semmi mást nem tesznek, költségmegtakarítást akarnak elérni ezzel a törvénnyel, és próbálják menteni a menthetetlent. Szerintem ennél egyébként tisztességesebb lenne, ha ezt abbahagynák, amit ebben a parlamenti vitában művelnek, és azt mondanák, hogy rossz helyzetben van a költségvetés, a közalkalmazottaktól, köztisztviselőktől, rendvédelmi szervezetektől pénzt kívánunk visszavonni.

Önök többször elmondták itt a nyugati mintákat. Azt kell mondjam, ha megnézzük a nyugati mintákat, ott bizony a közalkalmazotti, közszolgálati, köztisztviselői életpálya stabil, kiszámítható életpálya. Hányszor nyúltak idén hozzá a törvényekhez? Még hozzá akarnánk nyúlni az idei évben a közalkalmazotti bértáblázathoz is. Sok mindent el lehet mondani a magyarországi közszolgálatról, de azt, hogy stabil, kiszámítható életpályát biztosítana a közalkalmazottaknak, köztisztviselőknek, na ezzel, azt hiszem, semmilyen módon nem lehet gyanúsítani. És ezt a bizonytalanságot egyébként ez a törvénytervezet tovább fogja növelni.
Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai