Készült: 2020.07.07.21:35:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

73. ülésnap (2007.05.21.), 208. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:58


Felszólalások:  Előző  208  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Kormány! Önök gyakran beszélnek a társadalmi igazságosságról. (Közbeszólások az SZDSZ soraiból.) Az lenne a kérdésem, hogy önök szerint igazságos-e az, hogy aki a jövedelméből gyermekeket nevel, ugyanannyi adót fizet, mintha az egész jövedelmét csak magára költené.

Ha ez önök szerint igazságos, akkor tartsák fenn továbbra is a jelenlegi rendszert, de hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy Európában több olyan országban, ahol a baloldal kormányon volt, ezzel a problémával szembenéztek, és más megoldásra jutottak. Például Németországban a szociáldemokraták kormányzása idején is teljesen természetes volt, hogy különböző adótáblák szerint adóztak azok, akik gyermeket neveltek, mint azok, akik nem. És akik gyermeket neveltek, azok kisebb mértékben járultak hozzá a közterhekhez, mint akik ezt nem vállalták. Vagy Angliában éppen Tony Blair volt az, aki a gyermeket nevelő családok adókedvezményét egyébként jelentősen növelte. Önök, tisztelt képviselőtársaim, ezzel szemben továbbra is azt hajtogatják, hogy az az igazságos, ha a közterhekhez minden család - függetlenül attól, hogy gyermeket nevel, vagy gyermeket nem nevel - ugyanolyan mértékben járul hozzá.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az a javaslat, amit a kereszténydemokraták beterjesztettek, összhangban van az európai normákkal, összhangban van azokkal a megoldásokkal, amiket Európában keresnek a családokra tekintettel. Tisztelt Képviselőtársaim! Ha ezt a javaslatot nem fogadják el, akkor továbbra is fennmarad az az állapot, hogy aki gyermeket nevel, gyermeket vállal, azt csak úgy teheti meg, hogy az életszínvonalának jelentős romlását vállalja ezzel együtt.

(18.10)

Tisztelt Képviselőtársaim! Ha önök igazságosságról beszélnek és az igazságosságért tenni akarnak, akkor nem tehetnek mást, csak támogatják ezt a javaslatot, amit kereszténydemokrata képviselőtársaink beadtak. (Taps az ellenzéki oldalon.)
Felszólalások:  Előző  208  Következő    Ülésnap adatai