Készült: 2020.06.06.17:05:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2017.05.17.), 80. felszólalás
Felszólaló Dr. Vejkey Imre (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 13:35


Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VEJKEY IMRE (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úr a kormány nevében a jogszabályi előírásoknak megfelelően 2017. május 2-án benyújtotta a hazánk 2018. évi központi költségvetéséről szóló T/15381. számú törvényjavaslatot a Magyar Országgyűlésnek, egyidejűleg közvetlenül átadva azt Kövér László elnök úr részére.

A 2018. évi költségvetésitörvény-javaslat a 2017. évi költségvetésitörvény-javaslat felépítésével megegyező szerkezetben mutatja be a 2018. évi költségvetési előirányzatokat, azokat hazai működési, illetve felhalmozási és uniós fejlesztési kiadásokra és bevételekre bontva, ezáltal biztosítva a költségvetési előirányzatok átláthatóságát, valamint az előző évi költségvetéssel való összehasonlíthatóságot.

A kormány a 2018. évi költségvetésitörvény-ja­vas­latban ‑ összhangban a konvergencia­prog­ram­mal ‑ 2018. évre 4,3 százalékos GDP-arányos gazdasági növekedést határozott meg. Ez a gazdasági növekedés lehetővé teszi, hogy jövőre még több pénz maradjon a magyar embereknél.

(15.40)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A 2018-as költségvetés a magyar családokat érintően újabb adócsökkentéseket, béremeléseket és családpolitikai intézkedéseket tartalmaz. Tovább nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, a béremelésekkel nő a családok jövedelme, több jut ingyenes gyermekétkeztetésre és ingyenes tankönyvellátásra, nő a gyed összegének maximuma is.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Most nézzük akkor tételesen a számszaki adatokat! Jövő januártól havi 35 ezer forinttal nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, a következő évben pedig havi 40 ezer forintra, ezzel négy év alatt megduplázódik az adókedvezmény összege. Jövőre is kedvezményt kapnak az első házasok, a havi 5 ezer forintos kedvezmény (Dr. Szakács László: Havi vagy egyszeri?) két évig pedig mindenképpen jár, függetlenül attól, hogy közben megszületik-e a család első, várva várt gyermeke vagy sem.

A minimálbér emelésével a gyed összegének maximuma is nő, így jövőre bruttó 193 200 forint lesz, ez csaknem kétszerese a 2010. évi összegnek. A kormány döntött arról, hogy a következő tanévben az első hat évfolyam helyett már az első kilenc évfolyamban ingyentankönyv-ellátást biztosítunk a diákoknak.

Az ingyenes gyermekétkeztetési program összege jövőre 5 milliárd forinttal nő, ezzel a 2010-es kormányváltás óta csaknem háromszorosára, 79,3 milliárd forintra nő a gyermekétkeztetés támogatása. A szünidei gyermekétkeztetésre pedig külön 7 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

A családbarát költségvetéssel azt kívánjuk üzenni, hogy Magyarországon érdemes gyermeket vállalni és gyermeket nevelni. A jövő évi költségvetésben az ideinél 140 milliárd forinttal több, összesen 1900 milliárd forint jut a gyermekeket nevelő családok támogatására.

A 2018-as összeg csaknem kétszerese annak, amit 2010-ben szántak a családoknak. A családokra szánt jövő évi pénz GDP-arányosan Európában pedig az egyik legjobb adat, 4,7 százalék, csaknem harmadával haladja meg a 2010-es arányt. Jövőre a pénzügyi támogatások 30 milliárd forinttal, 640 milliárd forintra emelkednek. A különböző szolgáltatásokra pedig a 2010. évihez képest több mint kétszeresét fordítjuk, így annak összege meghaladja majd a 400 milliárd forintot.

Bölcsődei ellátásra jövőre az idei két és félszeresét fordítjuk, összesen csaknem 37 milliárd forintot. A cél az, hogy az anyáknak lehetőséget biztosítsunk arra, hogy gyermeknevelés mellett munkát is tudjanak vállalni.

A „Nők 40” program keretében jövőre 26 milliárd forinttal több jut majd, összesen 260 milliárd forint. Az első ingyenes sikeres nyelvvizsgára 2,6 milliárd forintot biztosítunk, de ha több forrásra lesz szükség, akkor ezt az összeget növeljük. Az Erzsébet-programra jövőre 4,4 milliárd forint áll majd rendelkezésre. A zánkai és a fonyódligeti táborok fejlesztésére pedig további 8,5 milliárd forint.

Újdonság, hogy a külföldön születő, magyar állampolgárságú gyermekek szülei, függetlenül attól, hol élnek, ugyanúgy megkapják az egyszeri 64 ezer forintos anyasági támogatást, mintha Magyarországon élnének.

Mindezek mellett növekedik a magyar családok által érvényesíthető családi kedvezmények mértéke is. 2018-ban gyermekenként 17,5 ezer forintra emelkedik a havonta igénybe vehető adókedvezmény összege, az otthonteremtési program állami támogatása pedig folytatódik. 2018-ban 226 milliárd forintot biztosítunk erre a célra. A nyugdíjasok pedig 3 százalék nyugdíjemelésben és előreláthatólag nyugdíjprémiumban is részesülni fognak.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mit mutatnak ezek a számok? Azt, hogy a Fidesz-KDNP a demográfiai problémát, vagyis a kevés gyermek problémájának történelmi feladatát belső tartalékok mozgósításával próbálja megoldani, nem pedig a migránsok betelepítésével, mint ahogy azt Brüsszelből oktrojálni akarják. Akármit is találnak ki Brüsszelben, sosem fogjuk migránsokkal megoldani. Nem fogjuk feladni értékeinket, még ha éppen ma, 2017. május 17-én egy újabb összehangolt nemzetközi támadást akarnak is indítani Brüsszelből ellenünk.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tudniuk kell, hogy a liberálbolsevista körök (Gőgös Zoltán: Ezt komolyan gondoljátok? És a pápához mit szólsz?) ma éppen arra készültek az Európai Parlamentben, hogy újra ártsanak nekünk. Most éppen a 7. büntetőcikkely Magyarország vonatkozásában történő megszavazására szervezkednek, ami szavazati jogunk elvonásával és az EU-s támogatások felfüggesztésével is járhat.

Hogy miért mozdult hazánkra az egész liberál­bolsevista hálózat? Mert nem hagytuk, hogy Brüsszelből egyre nagyobb nyomás alá helyezzék Magyarországot. Mert nem hagytuk, hogy mások döntsenek helyettünk az energiaárakról, az adókról (Dr. Szakács László: Akkor olcsóbban kellene adni!), a felsőoktatás szabályozásáról (Folyamatos zaj. ‑ Az elnök csenget.), a munkahelyteremtés támogatásáról vagy éppen arról, hogy kikkel éljünk együtt saját hazánkban. Mert úgy gondoljuk, hogy a magyar emberekben, szemben a nyugat-európai­ak­kal, van még elég életerő ahhoz, hogy a negatív demográfiai folyamatokat a migránsok bevonása nélkül megfordítsuk. Mert kimondtuk, hogy egyetlen egyetem, így a CEU sem állhat a magyar törvények felett, még akkor sem, ha azt Soros György alapította. (Gőgös Zoltán: Az a baj, hogy nem ezt mondtátok!) Mert nem hagytuk, hogy a Soros and Co. által finanszírozott szervezetek a független szakértő álca mögé bújhassanak, ezzel megtévesztve a magyar és nemzetközi közvéleményt. (Gőgös Zoltán: Mindenki hülye!) Mert kimondtuk, hogy ellenfeleinket sok minden érdekli, csak éppen a magyarság és a kereszténység sorsa nem. (Heringes Anita: Ez nem igaz!) Mert kimondtuk, hogy ők a destrukció rohamcsapata. (Folyamatos zaj. ‑ Az elnök csenget.) Mert kimondtuk, hogy vége a világliberalizmusnak, és egy új világrend alapjait kell lerakni (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Orbánizmus!) az istentelen fogyasztói társadalom helyén.

(Földi László elfoglalja helyét a jegyzői székben.)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A 2018. évi költségvetés a családok támogatásán túl a biztonságunk és védelmünk fenntartásáról is szól. Vagyis arról, hogy nem kell tűrnünk a megszállásunkat, fojtogatásunkat, mert ha idejében nem kapjuk ki magunkat a bennünket szorongató ujjak közül, akkor mind elpusztulunk. Elpusztulunk, mert a liberálbolsevisták szemében az európai egyesült államok nem cél, hanem eszköz. Eszköz ahhoz, hogy felszámolják az őshonos európai nemzeteket és magát a kereszténységet Európában. Az ő szemükben Magyarország nem haza, hanem csak egy ország, amit, ha kell, elárulnak a saját hatalmuk egyengetése érdekében. (Dr. Szakács László: Elnök Úr! Van ennek még bármi köze a költségvetéshez?), éppúgy, mint 1919-ben, amelynek egyenes következménye hazánk történelmi területe kétharmadának elvesztése lett. Most pedig a megmaradt egyharmad részre ácsingóznak.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Nekünk azért nem akarnak lapot osztani Brüsszelben, mert mi a rend, a jog és a béke világát építjük, ők pedig mindazt jelenítik meg, ami ezzel ellentétes. Amióta Magyarország saját útját járja, azóta a magyar gazdaság a vártnál is jobban erősödik. 2017 első negyedévében 4,1 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye, eközben nőtt a foglalkoztatás, csökkent az államadósság, és hetedik éve alacsony a költségvetési hiány.

(15.50)

A gazdasági növekedésnek köszönhetően tudjuk csökkenteni az adókat és emelni a béreket. Brüsszel hatalmi törekvései azonban mindezeket az eredményeket veszélyeztetik. Ne engedjük, hogy veszélyeztessék elért eredményeinket, ne engedjük, hogy Brüsszel diktáljon.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mindez azt jelenti, hogy most is küzdünk, de vannak már komoly eredményeink, és elmondhatjuk a legfontosabbat, hogy Magyarországot újra visszafoglaltuk. Visszafoglaltuk a jog, a rend, a béke, a nemzeti eszme és a keresztény normák zászlaja alatt.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A 2018. évi költségvetés biztonságot, stabilitást és kiszámíthatóságot jelent úgy a magyar családok, mint a Magyarországon működő vállalkozások számára. Magyarország tehát erősödik, és a jövőben is erősödni fog, míg a Fidesz-KDNP-kormányzat van, mindinkább. Ezt már a világ pénzügyi urai sem tudják elhallgatni, sőt kénytelenek a magyarok eredményeit elismerni és befektetésre ajánlani a magyar állampapírokat.

Tisztelt Honfitársaim! Számíthatnak ránk, mert mi eddig is és a jövőben is mindent megtettünk és meg fogunk tenni annak érdekében, hogy fennmaradjon a gyorsuló gazdasági növekedés, a bérek növekedése és a csökkenő munkanélküliség, sőt mindez úgy, hogy közben a magyar emberek és családok biztonságára fókuszálunk, mert a munkát, a családot, a biztonságot tartjuk a legfőbb társadalmi értéknek.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A kereszténydemokraták mindezek alapján támogatják a Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló T/15381. számú törvényjavaslatot. Kérem, támogassák önök is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai