Készült: 2020.06.06.17:17:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2017.05.17.), 74. felszólalás
Felszólaló Teleki László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Czomba Sándor késztetett arra, hogy néhány gondolatot mondjak. Ő azt mondta, hogy az átképzésekre nem biztos, hogy elég lesz az a forrás, ami a költségvetésben bent van. Én nyugodtan meg merem kockáztatni azt, hogy biztosan nem lesz elég az a forrás, mert önök a regionális átképző központok után a Türr Istvánt is megszüntették, és nem lehet látni, hogy például a felnőttszakképzés és a különböző átképzések hogyan realizálódnak. És az a félelmem, hogy azt a forrást, amit egyébként lehet a költségvetésben látni, azt nem arra fogják felhasználni, hogy azok, akik a közfoglalkoztatási csapdában vannak, ki tudjanak törni különböző átképzésekkel, képzésekkel és felnőttszakképzéssel, hanem pont ellenkezőleg: a vállalkozókat fogják megint újra támogatni, nem pedig azokat, akik olyan csapdába kerültek, amelyből ki kellene törniük.

Említette azt is Czomba volt államtitkár úr, képviselőtársunk, hogy a közfoglalkoztatás egy fontos eszköz ahhoz, hogy ne segélyt kapjanak azok, akik ezt a munkaformát választják vagy éppen megkapják. Én nem látom azt, hogy ebből a helyzetből ki tudnának törni ezzel a költségvetéssel, sőt azt látom, hogy befagyasztják a közfoglalkoztatottakat abba a csapdába, abba a foglalkoztatási csapdába, amelyben vannak. Ha nem most állnak sorba segélyért, akkor egy vagy két éven belül mindenképpen oda fognak kerülni.

Tehát nem látom azt a koncepciót a költségvetésben, hogy ki akarnák vezetni abból a csapdából az embereket, akik már egy-két éve vagy kár öt éve is benne vannak ebben a csapdában, hogy a közfoglalkoztatás adjon más lehetőséget is, másmilyen foglalkoztatási lehetőséget, amely az elsődleges versenypiacra el tudja őket vezetni.

(15.10)

Tehát, államtitkár úr, én azt szeretném kérni és javasolni, hogy a költségvetésben próbáljanak meg olyan sorokat is beilleszteni, amelyek a közfoglalkoztatási csapdát megszüntetik, és nem csak ez az egy alternatíva lesz, ami egyébként jó, de nem kellő ahhoz, hogy ki tudjanak menni ebből a csapdából. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai