Készült: 2020.06.06.16:30:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2017.05.17.), 72. felszólalás
Felszólaló Banai Péter Benő
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:47


Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Képviselő asszony észrevételei kapcsán azzal vitatkoznom kell, hogy a gazdasági teljesítmény mögött kizárólag a kedvező nemzetközi folyamatok vagy az európai uniós források és a külföldiek forrás-hazautalása áll.

Megint azt kell mondanom, hogy ha ez lenne a helyzet, akkor Görögországnak szárnyalnia kellene. Vajon a görög teljesítményre nem bír befolyással az, hogy az Európai Unióban mi történik? Vajon Görögország nem sokkal régebb óta nettó kedvezményezettje az európai uniós támogatásoknak? Vajon Görögországból nem mentek el munkavállalók Nyugatra?

Tehát az az állításom, hogy az ön által említett tényezők természetesen befolyással bírnak a gazdaság bővülésére, és a gazdaságpolitika minősége az, ami véleményem szerint alapvetően meghatározza a gazdaság bővülését.

Az uniós támogatásoknál hadd említsem meg azt, hogy az uniós ciklusok jellegéből fakadóan 2015-höz képest 2016-ban a reálgazdaságban megjelenő ténylegesen felhasznált uniós forrásoknak a száma a GDP több százalékpontjával csökkent. Ha csak az uniós források határoznák meg a gazdaság bővülését, akkor 2016-ban gazdasági visszaesésnek kellett volna történnie, ehelyett 2 százalékos gazdasági bővülés volt. Tehát ezt mindenkinek a figyelmébe ajánlom.

És amikor társadalmi felzárkózásról beszélünk, igenis, ezekből a makroadatokból kell kiindulnunk, mert ha van gazdasági növekedés, és az párosul a foglalkoztatottak számának bővülésével, és az párosul a reálbérek növekedésével, akkor a költségvetésben rendelkezésre állnak azok a források, amelyekből például a területi különbségek mérséklését szolgáló beruházásokat tudjuk finanszírozni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai