Készült: 2020.06.06.17:18:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2017.05.17.), 56. felszólalás
Felszólaló Kontrát Károly (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:41


Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm Németh Szilárd képviselő úr hozzászólását, amely Magyarország, a magyar emberek biztonságát helyezte előtérbe, és valóban, a biztonság, a magyar emberek biztonsága nemzeti ügy. A kormány továbbra is a magyar emberek biztonságát és a határok védelmét tartja az egyik legfontosabb feladatának, ezért a 2018-as költségvetés a munka és a családok mellett a biztonságról is szól. Ez a biztonság költségvetése is, tisztelt Országgyűlés.

Magyarország az Európai Unió országai közül elsőként ismerte fel, hogy a tömeges migráció súlyos nemzetbiztonsági kockázatokat rejt magában. A nemzetbiztonság területén minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kap a külföldi partnerszolgálatokkal való együttműködés, a potenciális merénylőkkel kapcsolatos gyors és pontos adatrögzítés és adatcsere, a határokon átívelő rendvédelmi és titkosszolgálati együttműködés lehet a kulcsa a terrorizmus elleni hatékony küzdelemnek.

A 2018-as költségvetés meghatározásakor a kormány továbbra is kiemelt feladatának tekinti a magyar emberek biztonságát, ezért szinte valamennyi rendvédelmi szerv többletforrásra számíthat 2018-ban a 2017-es támogatásokhoz képest. A rendőrség 22 milliárd forint többlettámogatásra, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal 427 millió forint, a Katasztrófavédelem mintegy 4 milliárd forint, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, a TIBEK 339 millió forint többlettámogatásra számíthat, de a büntetés-végrehajtás is több pénzből gazdálkodhat; összesen a benyújtott költ­ség­vetésitörvény-javaslat szerint a büntetés-végrehajtás, amely egyébként a kerítés építésénél, a különböző anyagok gyártásánál és a kivitelezésnél is komoly feladatokat végzett, 22,5 milliárd forint többlettámogatásra számíthat ’18-ban a törvényjavaslat elfogadásakor.

A tömeges bevándorlás miatt ‑ úgy, ahogy a képviselő úr is kiemelte a hozzászólásában - 50 milliárd többletkiadással tervezünk, a pénzt elsősorban a már meglévő két tranzitzóna, a röszkei és a tompai tranzitzóna működtetésére tervezzük fordítani, továbbá az újonnan felszerelő határvadászok szolgálatba lépését segíti ez az összeg. A kormány döntésének megfelelően 3 ezer új határvadász felvételére, kiképzésére és szolgálatba állítására van szükség annak érdekében, hogy meg tudjuk védeni a déli határt, meg tudjuk védeni a magyar emberek biztonságát. Minden szükséges technikai és személyi feltételt biztosítunk a határvédelemhez, de amennyiben szükség lenne rá, a keret felülről nyitott, és a benyújtott javaslat szerint további forrásokat is tudunk erre a célra fordítani.

Korábban is felhívtam a figyelmet a nemzetbiztonság területén a pontos adatrögzítés és adatcsere fontosságára. Ezzel kapcsolatban lényeges, hogy a TIBEK részére biztosított 339 millió forintos többlettámogatásból 300 millió forint az utasadat-in­for­má­ciós egység tervezett létszámbővítésére szolgál, az utasadat-információs egységek felelnek az utas­ada­tok légi fuvarozóktól történő begyűjtéséért, ezen adatok tárolásáért és kezeléséért.

A biztonságra és a rendvédelemre biztosított többletforrásból az Alkotmányvédelmi Hivatal 286 millió forint összegben részesül, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat esetében ugyanezen feladatokra 321 millió forint, míg a Nemzeti Védelmi Szolgálat esetében 81,3 millió forint többletet terveztünk. A Terror­elhárítási Központ az idei évhez hasonló, megközelítőleg azonos mértékű támogatásban részesül.

Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy 2018-ban is folytatódik a rendvédelmiéletpálya-prog­ram, amelynek az a lényege, hogy a következő 5 százalékos illetményfejlesztésre a rendvédelmi hivatásos állománynak a szükséges forrást a javaslat biz­to­sítja, és ’18. január 1-jétől további 5 százalékos il­let­­ményemelésre lesznek átlagosan jogosultak a rend­­­védelmi hivatásosok, és akkor a 2015. július 1‑jén induló életpályaprogram indulásához képest már 45 százalékos illetményemelésnél tartunk 2018. január 1-jén.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal részére 2018-ban is kiemelt feladat a Magyarország nemzetbiztonságát veszélyeztető, Magyarországra jogellenesen belépő, az ország nemzetbiztonságát veszélyeztető személyek tevékenységének felderítése és elhárítása. Emellett ‑ amint azt a heti történések is bizonyítják ‑ egyre nagyobb szükség van a kiberterrorizmus elleni hatékony és eredményes küzdelemre. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat 2018-ban is kiemelt szerepet tölt be a rend- és közbiztonság megerősítése, az állampolgárok védelme, a szervezett bűnözés felszámolása, il­letve a nemzetközi és a hazai terrorizmus elleni védelem kapcsán jelentkező feladatok végrehajtása során.

A kormány biztonsági stratégiája alapján megállapítható, hogy a jövő kiemelt belső biztonsági kockázatainak sorában a terrorizmus és a szervezett bűnözés, valamint az extremizmus jelentik a nemzet- és közbiztonság ellen irányuló fenyegetések súlypontjait, az ezekkel szembeni védelemhez szükséges források a 2018-as költségvetésben rendelkezésre állnak.

Tisztelt Országgyűlés! Azzal kezdtem a hozzászó­lásomat, hogy a magyar emberek biztonsága, Ma­gyarország biztonsága nemzeti ügy, ezért arra kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a benyújtott költ­ség­vetésitörvény-javaslatot támogassa. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai