Készült: 2020.06.06.16:54:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2017.05.17.), 40. felszólalás
Felszólaló Szelényi Zsuzsanna (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 11:32


Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZELÉNYI ZSUZSANNA (független): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Mint minden évben, most is az a fő kérdésünk, hogy mi a célja egy jó költségvetésnek. A jó költségvetés azt kell sugározza, hogy ez az ország, Magyarország perspektivikus a fiataloknak. Ma minden hatodik magyar gyerek külföldön születik, ez ma Magyarországon a perspektíva. A 40 év alattiak elvándorlása drámai mértékű. Olyan költségvetés kell tehát, amely egy olyan országképet mutat, amely emberszámba vesz mindenkit, nem csak azt a 3 millió embert, akire a Fidesznek szüksége van a választási győzelemhez. Önök ma többször is a biztonságról beszéltek. Én úgy gondolom, hogy ott van biztonság, ahol az emberek bíznak egymásban és partnerei egymásnak, és ahol lehet hinni a kormány szavában.

Képes-e vajon a mostani, ’18-as kormányzati költségvetés felvázolni egy olyan perspektívát, amelyért a fiatalok itt, ebben az országban akarnak családot alapítani, nem pedig külföldön migránsként? Mit sugároz az önök költségvetése? Én azt gondolom, hogy azt sugározza, hogy én vagyok hatalmon, ne aggódjatok, megoldom az életeteket, legalábbis holnapig; mindenki kap kenyeret, cirkuszt, csak szavazzatok ránk jövőre.

A 2018-as költségvetés ugyanis a választásokra készül. A kormány csodálatos gazdasági növekedéssel számol, 4,3 százalékos növekedést prognosztizál ‑ egyetlenegy más előrejelzés, még a Költségvetési Tanács sem igazolta ezt vissza. Ráadásul nem a magyar gazdaság jobb termelékenységére épít ez a bizonyos pozitív növekedési előrejelzés, hanem alapvetően az Európai Uniótól erőltetett menetben lehívott állami nagyberuházásoktól várja a gazdaság növekedését. Mint minden szocialista típusú erőltetett menet, ez is nagy kockázatokat rejt magában, gyorsan és rosszul elköltött pénzek ezek, amelyek 2019 és ’23 között nagyon fognak majd hiányozni Magyarországnak, a kormány ugyanis jövőre már mindent el akar költeni, amit az Európai Uniótól hét évre kapunk.

A költségvetésben tervezett 12,9 százalékos beruházásnövekedés kizárólag uniós pénzekre alapozó állami beruházásból keletkezne. A valóság azonban az, hogy Magyarországon senki nem fektet be, még a magyarok is külföldre viszik a pénzüket, aki teheti, elviszi innen a pénzét, ami nem csoda, hiszen az egész régióban Magyarországon a legrosszabb a befektetési környezet. Ha egyszerre csak nem jönne egyik napról a másikra az uniós pénzcsap, kiderülne, hogy a király meztelen, nincs semmi hazai alapú növekedés ebben az országban. Hozzá kell tenni azt is, hogy más országok a régióban, sokkal többen, mint mi, 5-6 százalékos növekedést ki tudnak hozni az európai uniós transzferekből, szemben a magyarországival. Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának minden gyengéje megmutatkozik itt: nincs tehát hazai alapú növekedés, nincsen ebben az országban javuló termelékenység, nincs hozzáadott érték az exporttevékenységhez, nincsenek az országban beruházások, befektetések, csak ami az uniós pénzből van, ami jön ‑ egyelőre.

A költségvetés legnagyobb hibája az, hogy nem tervez a jövővel, önök minden létező pénzt azonnal elköltenek. Hatalmas pazarlással, irtózatos korrupcióval dolgoznak, semmiféle hosszú távon tartalmas befektetést nem végeznek. Önök hét éve hatalmon vannak, de semmi komoly, előremutató humánerő-befektetés nem zajlott ebben az országban, leépülőben van a közoktatás és az egészségügy. Nemcsak ma nincsen hozzáadott, exporthozzáadott érték Magyarországon, hanem tíz év múlva sem lesz. Az emberek egy részének jóléte a másik, nagyobb részének a kárára történik. Magyarországon nincs hitelezés, a tulajdonjog nem stabil ‑ nem csoda, ha nem megy előre a gazdaság. Az önök költségvetése arról szól, hogy megesszük Magyarország jövőbeli kenyerét, miközben nem vetünk búzát, és nem nevelünk pékeket sem. (Németh Szilárd István: Jártál vidéken? Vetik a búzát!)

Tisztelt Ház! Félelmetes, hogy önök a jövő évben mi mindenre költenek, mi mindenre nem átallnak pénzt költeni: 106 milliárd forintot Paksra; 64 milliárd forintot a Puskás Ferenc Stadionra; 150 milliárd tervezetlen pénzt „Modern városok”-ra, ezt még a Költségvetési Tanács elnöke is nehezményezte; a Budapest–Belgrád-, soha meg nem térülő vasútra; a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódóan plusz 75 milliárd forintra, kétszer nagyobb összeg ez, mint amit a Mentőszolgálat kap; a Liget-projektre, megint csak a Költségvetési Tanács nehezményezte a tervezhetetlenséget; Rogán kampányminisztériumára 20 milliárd forintot, miközben az egész jövő évi választásokra 6 milliárd forint van előre tervezve.

Tisztelt Ház! Mi a 2018-as költségvetésben 600 milliárd forintot találtunk, amelyet átcsoportosításra javasolunk, amely felesleges helyen van, és mi jobb terveket szövünk. Nem a nyakló nélküli kampányköltésben látjuk a jövőt, hanem hosszú távon szeretnénk Magyarország jövőjét megalapozni. A költségvetési javaslataink azt célozzák, hogy a kormány felesleges nagyberuházások formájában ne lopja el az emberek pénzét, amit szerintünk a jövőbe kéne fektetni. Az a célunk, hogy Magyarország versenyképessége hosszú távon növekedjen, hogy a magyar fiatalok ne akarjanak elmenni Magyarországról, hogy a nők és a férfiak között kiegyensúlyozott kapcsolatok legyenek, mert meggyőződésünk, hogy az emberek között ‑ többek között férfiak és nők között is ‑ a partneri kapcsolat a legsikeresebb és a legtartalmasabb. A kiegyensúlyozott viszonyok a nemek között a nők munkaerőpiaci részvételét is növelik, ami több százalékkal hozzájárulhat Magyarország GDP-jéhez. Meggyőződésünk, hogy ettől fog Magyarországon több gyerek születni, és itt születni. Ezért a következő módosító csomagokat fogjuk benyújtani önöknek.

Javasoljuk, hogy a kormány növelje az állami iskolai normatívát, oda tegyen pénzt, ahol szükség van rá, hogy minden gyerek eredményesen tanulhasson 18 éves koráig, és kapja meg azt a segítséget, ami a személyes eredményességhez szükséges ‑ ez a modern oktatási rendszernek az alapja. Növelni kell a diplomások számát. Javasoljuk, hogy legyen tandíjmentes az első diploma megszerzése, és legyen tandíjmentes három év egyetemi nyelvoktatás is, minden magyar egyetemista tudjon angolul, hogy megértse, hogy mi zajlik a világban. És javasoljuk, hogy engedjük el mindenkinek a Diákhitel2-tartozását. Az iparosítás mint stratégiai cél Magyarországon ötven éve megbukott. A jövő világban azok tudnak majd megélni, akik könnyen tudnak új tudást szerezni, lehetőleg minél magasabb fokon. Erre kell az ország pénzét költeni.

Külön forrást javaslunk biztosítani arra, hogy minél több lány válassza a természettudományos, informatikai pályát. A következő évtizedben alapvetően ezeken a területeken nyílnak majd új munkahelyek, amelyek a nők számára is elérhetők kellenek hogy legyenek. Ma sztereotípiák akadályozzák a lányokat, hogy tudományos pályára menjenek. Ez elő tudja segíteni a magyar GDP növekedését 2-3 százalékkal a következő 10-20 évben. Ebben a perspektívában gondolkodunk a költségvetésről, nem a jövő évre vonatkozóan.

Javasoljuk, hogy növeljük a nyugdíjminimumot, ami tíz év óta nem emelkedett, hogy csökkentsük kifejezetten az időskori szegénységet, ami sajnos megint csak mindenekelőtt a nőket terheli. Javasoljuk, hogy 10 ezer forinttal növeljük a gyest, amely minden gyermeket vállaló egységes jövedelme, és ma elképesztően alacsony. Javasoljuk bevezetni az apa­gyest annak érdekében, hogy a kisgyermekek neveléséből adódó életre szóló élményt a férfiak számára is biztosítsuk, ami bizonyíthatóan növeli a férfiak élettartamát, egyben hozzásegítve a nőket, hogy a gyermekszületés után minél hamarabb munkába tudjanak állni. Javasoljuk a bölcsődeutalvány bevezetését, hogy a szülők a legkisebb településen is rugalmasan tudjanak munkát vállalni, miközben a kisgyermekük megnyugtató ellátást kap majd.

Javasoljuk az isztambuli egyezmény megvalósítását, és végre alakítsuk ki a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzésének megnyugtató rendszerét Magyarországon.

(12.20)

Amióta ez a kérdés ebben a Házban napirenden volt, azóta továbbra is minden héten egy nő belehal a családon belüli erőszakba. Egészen elképesztő, hogy önök ezt így tűrik, miközben tudjuk, hogy nem nagy politikai akarattal ezen változtatni lehet.

Végül pedig olyan alapvető intézmények alapítását javasoljuk, amelyek megakadályozzák és súlyosan szankcionálják Magyarországon az elképesztő méretű korrupciót. Javasoljuk, hogy Magyarország állítson fel korrupcióellenes ügyészséget, amely pártatlanul és szigorúan szankcionálja a nagyarányú korrupciót. Javasoljuk, hogy Magyarország csatlakozzon az európai ügyészség felállításához, ugyanis az adatok szerint a magyar ügyészség nem tud, vagy nem akar mit kezdeni azzal, hogy az európai támogatások jelentős része elveszíti közpénz jellegét.

Javasoljuk továbbá az orosz és más nemzeti érdeket fenyegető egyéb befolyás elhárítása érdekében, hogy Magyarország csatlakozzon a Hibrid Fenyegetéseket Elhárító Európai Központhoz. Teljesen érthetetlen, hogy ez miért nincs a magyar kormány napirendjén. Ezek mellett pedig olyan helyi beruházásokat javasolunk majd, amelyek valóban tervezhetők, amelyek átláthatók, és amelyekre valóban szüksége van az embereknek.

Tisztelt Ház! A költségvetés átláthatatlanságának és a korai tervezés átláthatatlanságának megakadályozása érdekében javasoljuk, hogy félévenként a minisztérium áttekintse és számoljon be számunkra a költségvetés aktuális állapotáról és arról, hogy a kormány év közben hogyan nyúl hozzá a költségvetés tételeihez.

Tisztelt Képviselők! Az Együtt nem kenyeret és cirkuszt tervez. Mi nem arra hajtunk, hogy ki­maxol­juk a jelent, és az utánunk következő nemzedékeknek semmi se maradjon. Mi olyan országot akarunk, ahol felvértezzük a fiataljainkat tudással, képességekkel, szellemi és anyagi forrásokkal, hogy Magyarország beszolgáltató országból fejlesztő, innovátor, jövőbe tekintő ország lehessen. Az a célunk, hogy egyre többen gondolják azt, hogy itt, Magyarországon érdemes tervezni a jövőjüket. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.
Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai