Készült: 2020.06.06.17:16:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2017.05.17.), 160. felszólalás
Felszólaló Gúr Nándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Banai Benő államtitkár úr a megalapozó típusú kérdéseimre nem válaszolt. Nyilván azért nem válaszolt, mert vagy tudja a választ, és ezt nem akarta elmondani, vagy a kutakodás eredményeképpen sem tudott eredményre jutni. Tudja, arról beszéltem, hogy 2010-2018 viszonyrendszerében arányaiban hogyan és miképpen néz ki a GDP vonatkozásában a jóléti, az egészségügyi, oktatási finanszírozás kérdése. Csak emlékeztetem, hátha még itt az elkövetkezendő fél órában lesz módja, lehetősége és tudása, hogy válaszoljon.

Foglalkoztatás. Folyamatosan hallgatom, beszél 700 ezer főről. Zárt esztendőben illik foglalkoztatásról beszélni, 2010-2016 zárt esztendei viszonylatában még a KSH keretei között is 610 ezer alatt van ez a szám. A gazdaságban beszél 500 ezerről, ön is tudja, hogy ez valótlan, hiszen eleve a közfoglalkoztatásban mintegy 180 ezer fős többletről számolhatunk be ebben az időszakban. A külföldön dolgozók tekintetében több mint százezer fős többletről számolhatunk be, és a diákfoglalkoztatásról már ne is beszéljünk.

Minimálbérről beszél, csak arról nem beszél, hogy hat éven keresztül a minimálbér vásárlóértéke hogyan alakult, hogy kevesebb vásárlóértékű pénzt kaptak a kezükbe ezek az emberek. A járulék- meg az adóterhéről nem beszélt. A V4-ek viszonyrendszerében arról nem beszélt, hogy a magyar minimálbér 66 százalékát kapják kézbe az emberek, míg a lengyelének 82-t, a szlováknak 85-öt, a csehnek pedig a 89 százalékát.

Az önkormányzatoknál pedig arról nem beszél, hogy a kötelező feladatok ellátását sem finanszírozzák meg, és az eladósításban hogyan és miképpen vettek részt a fideszes önkormányzatok. És egy utolsó mondat, hogy a közfoglalkoztatásnál arról is beszéljen, hogy vásárlóerő-értékben körülbelül egyharmadával kevesebb értékű pénzt keresnek ezek az emberek ma, mint 2010-ben. Köszönöm szépen, elnök úr.

(21.30)
Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai