Készült: 2020.06.06.17:15:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2017.05.17.), 16. felszólalás
Felszólaló Dr. Tóth Bertalan (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 16:51


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TÓTH BERTALAN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy költségvetés nem pusztán a számok halmaza, hanem mindig egy tükör, annak a tükre, hogy egy adott közösség hogyan gondolkodik a közösen megtermelt javak újraelosztásáról, miből kívánja megtermelni az újraelosztható javakat, és azokat hogyan kívánja elosztani, eljuttatni az állampolgárokhoz; mit tart fontosnak, mit tart támogatandónak, illetve mi az, amin spórolni akar; kire rak nagyobb terhet, és ki az, akin segíteni akar. Így van ez a magyarországi 2018. évi központi költségvetéssel is: megmutatja, hogy hogyan gondolkodik a Fidesz a magyar társadalomról, és hogyan kívánja saját holdudvara számára megszerezni a közösen megtermelt állami javakat.

Tisztelt Képviselőtársaim! Amit a 2018. évi központi költségvetési törvényjavaslat tükröz, az az igazságtalanság és a korrupció költségvetése, mert igazságtalan a közterhek elosztása és igazságtalan a közös költségvetési torta újraosztása. Igazságtalan, mert a Fidesz a gazdagokat jutalmazza, a szegényeket pedig bünteti. Igazságtalan, hogy a Fidesz a gazdagok adócsökkentését a kis keresetű dolgozó emberekkel fizetteti ki. Igazságtalan, hogy a gazdagoknál évente 400 milliárd forint adócsökkentést hajt végre, miközben megszüntette a minimálbér adómentességét, és 27 százalékra emelte az áfát. Igazságtalan, hogy a munkabérből élők, különösen a kisebb keresetűek adóterhei 2018-ban is Európában az egyik leg­magasabbak. Ezeket az igazságtalanságokat meg kell szüntetni. A vagyoni különbségeket csökkentenünk kell, ha fel akarunk zárkózni a fejlett országokhoz. Ezért mondjuk, hogy tegyünk igazságot, fizessenek a gazdagok, mert akinek egymillió forintnál magasabb a jövedelme, vagy több mint 100 milliós vagyona van, annak igenis többet kell vállalni; adja be a közösbe, hogy legyen miből fejleszteni az iskolákat, kórházakat, idősotthonokat; legyen miből tisztességesen megfizetni az orvosokat, ápolókat, pedagógusokat, közalkalmazottakat és a köztisztviselőket.

De igazságtalan a közös torta elosztása, mert a Fidesznek fontosabb, hogy a közpénzek a haveroknál kössenek ki, Habonyoknál, Garancsiknál, Mészárosoknál, Tiborczoknál, Balog Ádámoknál veszítsék el a közpénzjellegüket, és igazságtalan, hiszen nem jut elegendő pénz az egészségügyre, az oktatásra és a szociális területre. Ráadásul annak ellenére jut kevesebb pénz a minőségi oktatásra és egészségügyre, és annak ellenére csökkennek a rászorulóknak jutó források, hogy 2010 óta a GDP-arányban mért adóterhek folyamatosan nőttek, hét éve több adót fizetünk, mint korábban; a gazdagok kevesebbet, a kis keresetűek pedig többet. Az elosztható pénz több lett, mégis kevesebb jut belőle az állam valódi feladataira, mert a Fidesznek stadionok kellenek, propaganda kell és egy soha meg nem térülő atomerőmű. Erre mondjuk, hogy ez a korrupció költségvetése, hiszen az ezekre a projektekre elköltött százmilliárdok valahogy mindig Orbán és Rogán haveri, rokoni körénél kötnek ki. Erre mondjuk azt, hogy elég volt, mert a stadionokban nem lehet gyógyítani, a propaganda nem pótolja a minőségi oktatást, az Orbán-Putyin-paktum pedig csak Oroszország érdekeit szolgálja, bár a felvett hitelt még unokáink is fizetni fogják.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttem felszólalók sok szép szóval illették a jövő évi költségvetést. A szép szavak ugyanakkor nem tértek ki arra, hogy kik is lesznek az igazságtalanság és a korrupció költségvetésének nyertesei és vesztesei, kik lesznek azok, akik jól járnak, és kik lesznek azok, akik rosszabbul.

Nos, a 2018. évi költségvetés valószínűsíthető nyertese lesz a költségvetésen belül a védelmi és közbiztonsági feladatok, valamint a látványsport, a multinacionális vállalkozások, stratégiai partnerek és a hazai oligarchák, továbbá a közösségi forrásokból földalapú támogatásban részesülők.

Ezzel szemben a 2018. évi költségvetés vesztese az egészségügyi és szociális rendszer, az oktatás, az alap-, a közép- és a felsőoktatás intézményei, az önkormányzati rendszer, a helyi társadalmak, a modern városok vonzáskörzetén kívüli térségek, fokozva a területi egyenlőtlenségeket, és vesztesei lesznek a szegénységben és a társadalmi kirekesztettségben élők. Mindez a társadalom további kettészakadását, az igazságtalanság tartósságát, gazdaságpolitikában pedig Magyarország régiós országoktól történő további lemaradását vetíti előre.

Az emberek többségének tehát a 2018-as költségvetés semmilyen reményt nem fog adni, folytatódik az ország lerablása, a Fidesz-közeli vállalkozók, családok súlyos milliárdokhoz fognak számolatlanul újra hozzájutni.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz hétéves kormányzásának következtében nagyobb lett a szegénység, egyre többeket fenyeget a lecsúszás veszélye, mára már létminimum alatt él a teljes lakosság több mint harmada. Ez sokkal több, mint ami 2010 előtt valaha is volt, akár a válság éveiben is.

Éppen ezért azt várnánk a költségvetésitörvény-javaslattól, hogy fordulatot hajtson végre, a jómódúak és haverok helyett elsősorban a nehéz sorban élő embereken és családokon próbáljon meg segíteni, és segítse egy valódi, széles és erős középosztály megteremtését. Önök azonban útszélen hagyták ezeket az embereket. A Fidesz hétéves kormányzásának következtében Magyarország versenyképessége brutálisan leromlott. Egyetlen év alatt hat helyet rontva, a soha nem látott 69. helyre került Magyarország a Világgazdasági Fórum versenyképességi listáján. Leszakadtunk nemcsak az EU magjától, de a visegrádi országoktól is, és ennek egyik legfőbb oka a kormányzati működés és a korrupció.

A Fidesz hétéves kormányzásának eredménye az oktatási rendszer lezüllesztése. Nemcsak a jelenben van baj az ország versenyképességével, hanem a jövőben is az lesz, hiszen a legfrissebb, 2015-ös felmérés szerint a PISA-jelentés alapján minden negyedik gyermek funkcionális analfabéta, és az iskolarendszer konzerválja a társadalmi különbségeket. Ezt hozta az urizáló fideszes elit oktatáspolitikája.

Éppen ezért érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a Fidesz arányaiban egyre kevesebb pénzt költ az oktatásra. Elfogadhatatlan, hogy egy gyermek sorsát már megpecsételi az, hogy gazdag vagy szegény családban született. Mi abban hiszünk, hogy minden magyar egyenlő, és egyenlő esélyeket kell kapniuk, hogy a tehetség kibontakozását ne lehetetlenítse el a család szegénysége. Ne feledjék: mert ha ma lenne gyermek az egykori Soros-ösztöndíjas, akinek a keresztneve Viktor, valószínűleg nem tudott volna egyetemre járni.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz hétéves kor­mány­zásának eredménye, hogy rendszerszintű problémák vannak az egészségügyben. Mert például hogy van az, hogy vannak milliárdok propagandára, de rendes kórházi takarításra nincs? Hogy van az, hogy akár négyezer ember is jut egy háziorvosra, mert nincsenek betöltve a praxisok? Hogy van az, hogy nincs elég pénz a gyógyszertámogatásokra?

(10.20)

Hogy van az, hogy csak ígérgetések vannak az egészségügyi dolgozók béremelésére, de ezt nem akarják betartani? És még viccelődnek is vele…

Mi azt várnánk el a költségvetéstől, hogy a magyar emberek adóforintjaiból tisztességes egészségügyi ellátást biztosítson, ami magában foglalja az egészségügyi dolgozók munkájának tisztes anyagi elismerését is. Mi azt vártuk volna tehát, hogy önök ilyen elvek mentén alakítsák ki a jövő évi költségvetést, de nem ez történt, hiszen önök az igazságtalanság és a korrupció költségvetését hozták az Országgyűlés elé. Mert önöknek első a család ‑ mármint az Orbán Viktor maffiakormányához tartozó család és a családhoz tartozó szerepelők (Soltész Miklós: Fogjál vissza!): Mészáros Lőrinc, Garancsi, a Matolcsy-klán ennek jegyében működnek. Létrejöttek a klánok, létrejöttek a klientúrák, és nem véletlen, hogy a száz leggazdagabb magyar listáján egyre többen, akik korábban nem voltak rajta, kifejezetten Orbán Viktorhoz, a miniszterelnökhöz és környezetéhez köthetők. A felcsúti gázszerelő, Mészáros „nem stróman” Lőrinc például egy év alatt 100 milliárd forinttal növelte a vagyonát, miközben nem biztos, hogy egy gimnáziumi igazgató ki tud fizetni egy váratlan kiadást.

Tisztelt Képviselőtársaim! Nézzük meg közelebbről, hogy mit tartalmaz az igazságtalanság és a korrupció költségvetése! Nézzük meg, hogyan oszlanak meg a funkciók szerinti kiadások, mire akar költeni a Fidesz! A kiadások több mint 17 százaléka megy az állami funkciókra, több mint 21 százaléka megy az állam gazdasági funkcióira.

Ha összehasonlítjuk ezt 2010-zel, akkor azt látjuk, hogy saját működési funkcióira több mint 3 százalékkal többet költ a kormány, gazdasági funkciókra pedig lényegesen kevesebbet, mint 2010-ben. Mindez azt jelenti, hogy hét év után arányaiban is nagyobb államot finanszírozunk, hiába a nagy szólamok és akciók, és részben ez okozza a versenyképességünk romlását is, mert az állami működés nem hatékony. Az pedig egészen elképesztő, hogy arányaiban több mint 8 százalékponttal több adóforintot kell fordítanunk az állam gazdasági funkcióira, mint 2010-ben.

És akkor itt álljunk meg egy szóra! Mire is kell az állam gazdasági funkcióin belül költeni? Például energiaellátási feladatokra, képviselőtársaim, több mint 120 milliárd forintot. De kérdezem én, akkor mi értelme volt közel 1000 milliárd forintért mindenféle tározót és mindenféle energetikai vállalatot megvásárolni adófizetői pénzekből. Értem én, hogy valakik szeretnek ilyet vásárolni és ebből nyerészkedni, de ezt az adófizetők pénzéből tették meg. És kérdezem én, ha már állami tulajdonban van a teljes lakossági földgázellátás, és állami dominancia van az áramellátásban is, akkor miért nem adja olcsóbban az állam az energiát a cégein keresztül, hiszen láthatjuk, hogy Európában 50-60 százalékkal csökkent az energiaár, és most jelent meg az a kimutatás, hogy míg Európában emellett csökkentek az energiaárak, nálunk egy forinttal nem lett olcsóbb az energia ára. Hogy lehet az, hogy 2005-ben 50 dolláros olajárnál 50 forint volt egy köbméter gáz, ma közel 50 dolláros olajárnál ez az ár 101 forint? Kik nyerészkednek ezen? Tudjuk jól, már felsoroltam a neveiket.

Tisztelt Képviselőtársaim! Visszatérve a költségvetéshez, önmagában nem lenne baj, hogy többet fordít magára az állam, és többet költ különböző gazdasági funkciókra, az a baj, hogy nem az egészségügyi, nem az oktatási és nem a szociális kiadásokat növelik, hanem ennek rovására fizetik ki ezt a rengeteg pénzt. Pontosan látni kell, hogy míg 2010-ben a költségvetési kiadások 61,5 százalékát tették ki a jóléti funkciókra fordított költségvetési kiadások, addig 2018-ra a kormány már csak 54 százalékot fordítana erre a célra. Ezek a kiadások GDP-arány­ban is több mint 5 százalékponttal csökkentek, de sajnos nem azért, mert hirtelen egyre egészségesebbek lettek az emberek vagy nagyobb lett volna a jólét, hanem azért, mert a Fidesznek másra kellett a pénz: barátok, üzletfelek közpénzekkel történő kitömésére. Miközben nő az állam működési funkcióit kitevő szolgáltatásokra fordított összeg, aközben a jóléti funkciókra kevesebb jut a közösből.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tíz évvel ezelőtt oktatási tevékenységre a GDP 6,1 százalékát költötte az ország. Tavaly a Fidesz a GDP 4,6 százalékát költötte erre, a jövő évben sem éri el az 5 százalékot, ez szégyen. A rendszerváltás óta egyetlen évben sem költöttünk olyan keveset oktatásra, mint 2010 után. Az OECD-országok átlagosan a GDP-jük több mint 5 százalékát, 5,2 százalékát fordítják oktatásra, mi ezt még mindig nem érjük el.

2010-ben a GDP 4,6 százalékát fordítottuk egész­ségügyi kiadásokra, csakúgy, mint tíz évvel ezelőtt, se többet, se kevesebbet, tavaly viszont ez 3,9 százalék volt, és idén sem éri ezt a 4,6 százalékos rátát.

Hasonló csökkenést mutatnak a társadalombiztosításra és a jóléti szolgáltatásokra fordítandó kiadások. Önök is tudják, idetartoznak a nyugdíjak, a családi pótlék, a munkanélküli-ellátások és más szociális támogatások. Nos, míg 2010-ben 17,5 százalék állt rendelkezésre ilyen célokra, 2018-ban ez 13 százalék. Az államháztartás funkcionális kiadásain belül ilyen célokra 2010-ben még a kiadások 34,6 százalékát fordítottuk, 2018-ban 28,5 százalékkal támogatják ezen szolgáltatások ellátását.

A nyugdíjakra 2010-ben a GDP 10 százalékának megfelelő összeget költöttünk, 2018-ban már csak a GDP 8,2 százalékát. Most zajlik a nyugdíjas­par­la­ment, érdemes lenne önöknek átmenni, és elmondani ezeket a szép szólamokat a nyugdíjemelésről, mert ha a 13. havi nyugdíjat vesszük, az olyan, mint ha nem emeltek volna nyugdíjat, hiszen önök inflációval emelik, és nem azzal a svájci indexálási rendszerrel, ami korábban volt, mert ha azt megtartották volna, akkor lehetne erről beszélni. Menjenek át, itt van négyszáz küldött, és magyarázzák el nekik, hogy visszakapták a 13. havi nyugdíjukat! (Gőgös Zoltán: Így van! Várnak mindenkit szeretettel!)

A családi pótlékra és a gyermekeknek járó juttatásokra a költségvetési kiadások 4 százalékát fordítottuk 2010-ben, ma már csak 2,9 százalékát. A konkrét összegeket nézve az úgynevezett egyéb társadalombiztosítási ellátásokra néhány százmillió forinttal lesz kevesebb, de az egyéb szociális támogatások funkcióira, segélyekre 34 milliárd forinttal jut kevesebb nominálisan azzal együtt, hogy arányaiban több tételnél is csökkenést láthatunk. A családi pótlék, a gyes, a gyed, az anyasági támogatás összege jövőre már tizedik éve változatlan, az előirányzatok összege pedig tovább csökken, ez is elfogadhatatlan.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az igazságtalanság és a korrupció költségvetését nem lehet elfogadni. Az igazságtalanság és a korrupció költségvetését át kell írni annak érdekében, hogy igazságot tegyünk, és megállítsuk a fideszes korrupciót. Ennek keretében a szocialisták országgyűlési képviselőcsoportja összesen mintegy 774 milliárd forintos költségvetési átcsoportosítást fog javasolni annak érdekében, hogy több pénz jusson az egészségügyre, az oktatásra és a szociális területre. Ennek keretében 258 milliárd forintos átcsoportosítást kezdeményezünk a szociális támogatások, a családtámogatások, a szünidei étkeztetés, a szociálisbérlakás-rendszer beindítására, a méltányossági nyugdíjak és a kivételes rokkantsági ellátás emelésére, a jövedelmi különbségek csökkentése érdekében és a szolgáltatások színvonalának emelése érdekében.

250 milliárd forintos átcsoportosítást javaslunk az oktatás területén a pedagógusok béremelésére, az egyetemek, a főiskolák támogatására és a fogyatékos személyek esélyegyenlőségét elősegítő programokra, és 266 milliárd forint átcsoportosítását javasoljuk az egészségügy területén az egészségügyi dolgozók béremelésére, a mentődolgozók megígért juttatásaira és a kórházi infrastruktúra fejlesztésére. Ezeknek a fedezete bőven rendelkezésre áll az igazságtalanság és a korrupció költségvetésében, a propagandára, az atomerőműre, a közmédiára, a stadionokra és presztízsberuházásokra szánt források között. Kérem, támogassák ezen javaslatainkat! Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai