Készült: 2020.06.06.16:18:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2017.05.17.), 152. felszólalás
Felszólaló Kovács Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:38


Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A szociális és gyermekjóléti szolgáltatások 2018. évi költségvetési módosításáról kell hogy beszéljek. Először is engedjék meg, hogy egy nagyon várt és 2018 szeptemberében beinduló tanévben egy olyan szociális segítés bevezetéséről beszéljek, amit egy EFOP-program modellkísérleti tapasztalatokkal indít el, hiszen egy közösségi élmény a gyerek életében lehet, és sajnos mostanában agressziót is szülhet és egyéb olyan viselkedési zavarokat, ami akár később kábítószer-fogyasztássá is fajulhat. Tehát azt gondolom, hogy egy nagyon fontos szolgáltatást vezetünk be 2018-tól.

De a gyermekvédelem területén más intézkedések is elindulnak 2018-ban, hiszen minisztériumi erőforrásból integrált jogvédelmi szolgálatot állít fel, illetve öt fővel erősíti ennek a szolgálatnak a létszámát, hiszen egy emberre másfél megye jutott, és ez minden megyében, illetve a fővárosban két főre emelkedik, hiszen azt gondolom, hogy ezek az integrált jogvédelmi feladatok a gyermekvédelemben és a gyermekjognál nagyon fontosak.

Meg kell hogy említsem a 1997. évi XXXI. törvény alapján a speciális gyermekotthonokban és speciális lakóotthonokban való létszámnövekedést is, hiszen egy olyan speciális csoporttal találkozunk, ahol a legjobb szándék ellenére is a nevelőszülőknél elhelyezett gyerekek a gyámhivatal, illetve a gyámügyi ügyintézőknek a határozata alapján kell hogy intézménybe menjenek. Tehát a kormány intézkedése ezeknek a gyermekotthonoknak, speciális otthonoknak a létszámigényét és költségét is terheli.

Az ápolási díj tekintetében 5 százalékkal emeli, 53 709 fő esetében ez 1 milliárd 900 millió forint emelkedést jelent. A 2018-as költségvetési törvény foglalkozik a megváltozott munkaképességű személyek ellátásával, hiszen egy rehabilitációs és egy rokkantsági ellátás mellett bevezet egy kivételes rokkantsági eljárást, amikor a kliensnek az életminősége, rehabilitációs szempontból a 36 hónap letelte után egy speciális lehetősége, hogy ha nincs is egészségkárosodása, de mindenféleképpen ellátásban tartja. Ez körülbelül 4-5 ezer főt jelent, és több milliárd forintos kiadást 2018-ban.

De beszélnünk kell az olyan speciálisan nevesített civil szervezetekről is, amelyek amellett, hogy civil szervezeti feladatukat valóban ellátják, ellentétben az NGO-kkal, a Soros által irányított NGO-kkal, feladatellátásuk is van, és ezekhez a feladatellátásokhoz társuló egyéb bérkiegészítéseket a kormány külön fejezetben ítéli oda a civil szervezeteknek, hogy biztosítsa azokat az ellátásokat, amelyeket a különböző intézményeknél igénybe vesznek.

A jelnyelvi tolmácsolás finanszírozásával a fogyatékosügyet támogatja, az elemi látás­rehabi­li­tá­ció szolgáltatás nyújtását 100 millió forinttal, az autisták és súlyos fogyatékos személyek gondozóházának emelt szintű támogatásával, Fecske-prog­ram­mal, autóbuszprogrammal, a fogyatékos személyt gondozó szülőkre különböző szakmai programokat fordít, de akár a kutyás kiképzésről is beszélhetünk.

Azt gondolom, hogy nagyon rövid az idő, de a 2018. évi költségvetés a szociálpolitikai és a gyermekvédelmi rendszerben külön fejezeteket szán, hogy még szorosabbra fűzzük azt a bizonyos szociális hálót. Köszönöm szépen a lehetőséget.
Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai