Készült: 2020.06.06.17:19:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2017.05.17.), 150. felszólalás
Felszólaló Witzmann Mihály (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:20


Felszólalások:  Előző  150  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

WITZMANN MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Elnézést kérek a fideszes hozzászólóktól, nagyon gyors leszek, csak az önkormányzati hozzászólással kapcsolatban mindenféleképpen szerettem volna reagálni.

Azt gondolom, mindenki megfogalmazhat az önkormányzati szektor működésével kapcsolatban kritikákat, csak nem az MSZP padsoraiban ülő képviselőtársaim. Ugyanis 2002-ben, amikor az első Orbán-kormány átadta önöknek a lehetőséget, akkor 250 milliárd volt, ha jól emlékszem, az önkormányzati szektor eladósodottsága. Aztán sikeres nyolcéves önkormányzati, kormánypolitika után, amit önök végrehajtottak, ez 1350 milliárdra nőtt. Európában példátlan és történelmi tett volt a polgári kormány részéről, hogy ezt az adósságállományt teljes egészében levette az önkormányzatok válláról.

Engedjenek meg egy személyes élményt! Én Somogy megye önkormányzata közgyűlésének alelnöke voltam akkor, amikor a 25 milliárdos megyei költségvetésünk egyik pillanatról a másikra közel 13 milliárd ‑ ha jól emlékszem, 12,6 milliárd ‑ forrás­kivonást szenvedett el. Egy 4 ezer alkalmazottat fenntartó megyei önkormányzat esetében, azt hiszem, el lehet képzelni, hogy ez milyen traumát és milyen nehézséget okozott a megyei önkormányzat működésének, mert önök azt tették, tisztelt szocialista képviselőtársaim, hogy a feladatokat folyamatosan növelték, az ehhez párosított finanszírozást pedig egészen brutális mértékben csökkentették. Köszönöm szépen.

(Az elnöki széket Jakab István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Felszólalások:  Előző  150  Következő    Ülésnap adatai