Készült: 2020.06.06.17:22:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2017.05.17.), 140. felszólalás
Felszólaló Tiffán Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:03


Felszólalások:  Előző  140  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TIFFÁN ZSOLT (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Újból egy évvel az előző évi költségvetés vitája után Harkány város derék polgárai nevében szólalok föl. Mégpedig azért, mert először is szeretném megköszönni a magyar kormány eddigi segítségét és támogatását, amellyel Harkány városát és a harkányi fürdőt segítették 2015-ben 300 millió forinttal, 2016-ban pedig 1 milliárd forinttal, de a fürdő fejlesztése nem várathat magára. A harkányi fürdőbe, amely egy nagy múltú fürdő, szükségeltetik oda körülbelül 2,5 milliárd forint azoknak az épületeknek és azoknak a medencéknek és azoknak a gyógymedencéknek a felújítására, amelyeket már réges-régen megterveztünk. Úgy gondolom, hogy azért is jó helyre kerülhet ez a pénz, mert Harkány város gyógyvize, és azt hiszem, ez mindannyiunk előtt ismert, talán a Holt-tenger mellett a világon a pszoriázisgyógyításban talán a legjobb víz, és egyre többen látogatják újra ezt a gyógyfürdőt. Úgy gondolom, hogy ha ennek a gyógyfürdőnek a fejlesztése megtörténhet, akkor olyan fejlesztés történik meg Harkány városában, amely évtizedekre kihat pozitív értelemben.

De amikor olvassuk Magyarország Kormányának költségvetési tervezetét, akkor láthatjuk azt is, hogy a 2018-as költségvetés a dolgozó emberek költségvetése. Harkány várost körülveszi egy olyan térség, az Ormánság, ahol rendkívül magas a munkanélküliség. Többgenerációs munkanélküliségről beszélünk. Ezek a falvak, ahol ezek az emberek élnek, nagyon közel vannak Harkányhoz, tehát fizikailag lehetséges, hogy ezek az emberek odajöjjenek a városba, és ott dolgozhassanak akár a fürdőben, akár pedig a hozzákapcsolódó szállodákban és a szolgáltatóiparban.

Mindig is elkötelezettje voltam ennek a szegény sorsú vidéknek, Ormánságnak a képviseletében. Ezért hoztuk létre, illetve ezért visszük az Ős-Dráva-programot, de ahhoz, hogy igazán az ott élő emberek megfelelő életszínvonalban éljenek és munkából éljenek, szükség van arra, hogy munkahelyek legyenek. Ezért tartom rendkívül fontosnak a harkányi fürdő fejlesztését. Azért, mert amikor a harkányi fürdőt fejlesztjük, és ezzel a 2,5 milliárd forinttal tudjuk fejleszteni, akkor gyakorlatilag nemcsak magát a fürdőt fejlesztjük, hanem a járulékos szolgáltatásokat, a szállodaipart, a szolgáltatóipart és mindent. Szerény becsléseink szerint, a harkányi önkormányzat, illetve a harkányi vállalkozók szerény becslései szerint amennyiben ez a fejlesztés megtörténik, több mint ezer munkahelyet tudunk teremteni ebben a fürdővárosban. Abban a fürdővárosban, amely Baranya megyében az egyetlen olyan fürdőváros, amely egyébként 20 ezer vendégággyal ren­del­kezik.

Tehát ha turizmusról beszélünk, márpedig beszéljünk a turizmusról, amely az egyik fő iparág lehet itt a dél-baranyai térségben, gondoljunk csak arra, hogy Villányban a borturizmus ma már rendkívül nagy vendégszámot produkál, Siklóson a vár a kulturális turizmussal szintén rendkívül sok vendéget tud produkálni; ott az Ormánság, amely az ökoturizmussal tud megfelelő mennyiségű vendéget odacsábítani, akkor ott van ennek az egésznek a központja, a szállásadó és egyébként gyógyászatilag rendkívül fontos központja, Harkány.

Úgy gondolom, hogy amikor Harkányról beszélünk, akkor magáról a dél-baranyai régióról beszélünk, és amikor a turizmusról beszélünk, ennek a térségnek a turizmusáról beszélünk, márpedig ez munkahelyeket igényel és teremthet, akkor beszélhetünk arról, hogy itt gyakorlatilag nemcsak egy nap a bor miatt vagy nemcsak egy hét a fürdő miatt vagy nemcsak három nap az ökoturizmus miatt, hanem az egész térség turisztikai attrakciójának az együttese miatt egy olyan desztinációról beszélhetünk, amely ott tartja a turistákat, akár belföldi, akár külföldi turistákat, és mindehhez munkahelyeket teremtünk.

Tehát azt gondolom, kardinális kérdés az, hogy Harkány, a harkányi fürdő fejlesztése érdekében ezt a bizonyos pénzösszeget a kormány legyen olyan kedves, megköszönve azt egyébként, hogy ezt az 1,3 milliárd forintot megkaptuk, még ezt a 2,5 milliárd forintot fordítsuk a fürdő fejlesztésére. Még egyszer megköszönve az eddigi segítséget, tisztelettel kérem a magyar kormányt, hogy a jövőben ezt a 2,5 milliárd forintot Harkány fürdőjének fejlesztése érdekében adja meg. Nagyon szépen köszönöm a megtisztelő figyelmüket. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  140  Következő    Ülésnap adatai