Készült: 2020.06.06.17:03:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2017.05.17.), 122. felszólalás
Felszólaló Vargha Tamás (Fidesz)
Beosztás Honvédelmi Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:28


Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Igen, ezt a számháborút, a 0,1 százalék és hány százaléka a GDP-nek a költségvetés, vívjuk, de azt gondolom, hogy nem érdemes, ha a GDP növekszik ‑ márpedig növekszik, és azt látjuk, hogy egészen kiemelkedő mértékben ‑, akkor a 0,1 százalék is magasabb. Szeretném még egyszer hangsúlyozni, képviselő úr, hogy a NATO 28 tagországa közül nem vagyunk lemaradva, és tudtuk a költségvetésünket szinten tartani akkor, amikor az országok többsége kénytelen volt a gazdasági válság miatt csökkenteni.

De hogyha azt firtatja képviselő úr, hogy milyen lépést kellett volna már korábban meglépni, és mit kellett volna tenni és mennyit kellett volna emelni, akkor szeretném emlékeztetni arra, hogy a 2002-2010 közötti gazdaságpolitika következtében jutott oda az ország 2010-ben, hogy a csőd szélén állt, és más irányokba kellett elindulni, hogy a gazdaságot stabilizálja a kormány, lehetőség legyen a növekedésre, és ma elérjünk oda, hogy a honvédelmi költségvetést is növelni tudjuk.

És hogy miért nincsenek haditechnikai eszközök, miért ilyen az állapotuk és miért ilyen állapotban vannak a laktanyák, az pedig annak a hibás doktrínának köszönhető, amit 2002-2006 között Juhász Ferenc szocialista honvédelmi miniszter alkotott meg, aki azt mondta, hogy nincs szükség szinte semmilyen komolyan vehető magyar honvédségre, kizárólag a műveleti missziós képességekre van szükség, és ezért ma komoly képességek nincsenek a Magyar Honvédségben. A tudás is lassan már nincs, és az eszközök sincsenek meg (Mesterházy Attila: Hat éve mit csináltok?), ezért kell a „Zrínyi 2026” program keretében ezeket a képességeket visszaállítani, erre a költségvetésre és erre a költségvetési növekedésre alapozva. (Mesterházy Attila: Hat év után?)

A létszámvitát is mindig megnyitjuk; igen, van egy engedélyezett létszám, van egy költségvetési létszám és van egy tényleges létszám. A tényleges létszámot csak akkor lehet növelni, csak akkor lehet betölteni a beosztásokat, hogyha azok a beosztások megvannak és betölthetők (Mesterházy Attila: Nincs rá pénz?), nem lehet egy honvédségen keresztül, ami egy hierarchikus szervezet, nem lehet az egyik beosztást kivenni, mondjuk, a harckocsiból, és áttenni valahová máshová, mert ha a harckocsiból kiveszünk egy vagy két beosztást, akkor a harckocsi működésképtelen lesz. Tehát ezért ez a hármas tagozódás.

És hogy megtartsuk és az állományt bővíthessük, azért igenis nagyon sokat tettünk. Az illetményemelés, a legénységi állomány tekintetében a tavaly miniszter úr döntése által bevezetett munkaerőpiaci pótlék, amely az idei évben beépült a legénységi állománykategória illetményébe, én azt gondolom, hogy ezzel és ezekkel a lépésekkel, ami minden év január 1-jén, 2018. és 2019. január 1-jén 5 százalék emelést jelent, igyekszünk vonzóvá és megtartó erejűvé tenni az itt szolgálóknak a munkahelyét.

A szolgálati járandóság és nyugdíj kérdésében azt gondolom, hogy az, amit megteremtettünk, egy igazságos rendszer. Igazságosabb, mint a korábbi volt. Tettünk azért is, hogy azok a katonák, akik egészségkárosodást szenvednek, tovább szolgálhassanak, vagy ha nem tudnak, mert az egészségkárosodásuk olyan mértékű, akkor megkapják a járandóságukat, és a katonáknak így is, még ebben a rendszerben is van öt évvel korábban lehetőségük a szolgálatot abbahagyni, hogyha a helyzet úgy kívánja. Ha nem, akkor pedig igyekszünk a közszolgálat más területén lehetőséget biztosítani nekik.

Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai