Készült: 2020.06.06.17:09:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2017.05.17.), 118. felszólalás
Felszólaló Vargha Tamás (Fidesz)
Beosztás Honvédelmi Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:05


Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen Simon Miklós képviselőtársam és az előtte felszólalt képviselőtársaim felszólalásait is, hiszen úgy látom, hogy ők is jól látják, érzik, érzékelik és el is ismerik azt a munkát, azt a szolgálatot, amit a Magyar Honvédség katonái végeznek egyrészt a magyar határ védelmében, és azt a szolgálatot is, amit a laktanyákban végeznek.

Köszönöm szépen, hogy látják és elismerik azt az erőfeszítést, amit a kormány tesz, hogy gondoskodjon a katonákról. Az ellenzéki padsorokból hallhattunk megjegyzést, hogy ezt vagy azt a részt a felszólalásban már korábban hallottuk. Engedjék meg, hogy én ne értsek egyet ezzel a véleménnyel, és azt hangsúlyozzam, hogy igenis fontos, hogy akár többször is elhangzottak nagyon fontos részei ennek a költségvetésnek a honvédelmi fejezet tekintetében.

(19.20)

Hiszen valóban azt gondolom, hogy ez a 2018-as költségvetés, ami a munkából élők költségvetése, és a munka és a család mellett a harmadik fontos pillére a biztonság, egy fordulópont lehet a honvédelmi költségvetések történetében, hiszen nagyon messziről és nagyon mélyről indultunk. Ha visszaemlékszünk, 2000-2010 között csak fogyott, nemcsak a Magyar Honvédség, hanem leépültek képességei is, haditechnikai eszközei is eltűntek, aztán a gazdasági válság leküzdésével volt az ország elfoglalva, és most, hogy mindannyiunk, a magyar emberek erőfeszítésének eredményeképpen a magyar gazdaság jobban teljesít, van lehetőség arra, hogy előrelépjünk a honvédelmi költségvetés területén is. Hiszen 2015 után érzékelhettük, hogy a biztonsági környezet megváltozása miatt lépéseket kell tennünk. Ez egy sokkal egészségesebb szerkezetű honvédelmi költségvetés, ahogy a képviselő úr említette, a költségvetés 20 százaléka a fejlesztésekre fordítódhat, mintegy 30-33 százaléka a működésre és a többi a személyi kiadásokra, illetményekre, ami nagyon fontos része, hiszen a legfőbb érték az ember, a katona, a honvéd, és az első Orbán-kormány 1998-2002 közötti honvédelmi illetményemelése után itt a következő, és 2019. január 1-jére a bázishoz képest 50 százalékkal többet fognak keresni a katonák.

Ne becsüljük le azt az 1,06 százalékot sem ‑ amely GDP-arányos szám azt mutatja, hogy a GDP hány százalékát költi Magyarország honvédelemre ‑, hiszen a NATO által előírt, vágyott 2 százalékot csak öt ország éri el, és a derékhad 1-1,2 százalék közelében áll. Tehát ebben sem vagyunk lemaradva. Nekünk határozott programunk van a 2016-os kor­mányhatározat alapján, hogy igenis megyünk elő­re, és minden évben a kormányhatározat döntésének megfelelően emelkedni fog a honvédelmi költségvetés, amelyet természetesen a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség felelősen fog fejlesztésekre, illetményfejlesztésre, az élet- és munkakörülmények, a szolgálati körülmények javítására fordítani, mint ahogy azt képviselőtársaimtól hallottuk.

Fontos a 2018. évi költségvetés és fontos benne a honvédelmi fejezet, és arra kérem képviselőtársaimat, hogy a határozathozatalkor támogassák a költségvetést. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai